Cură cu polen – curăță sângele, înlătură oboseala și reglează metabolismul – mod de administrare și contraindicații

0

Polenul este o pulbere recoltata de pe staminele florilor, care este umezita cu saliva albinelor şi cu puţin nectar (ce contine enzime speciale). Astfel, se formează un „ghemotoc” ce se prinde de picioruşele lor. Pentru a forma o singură granulă de polen o albina viziteaza în medie 300 de flori.
Gustul normal al polenului este cel dulce-aromat. Cel mai bun este cel foarte proaspăt, poliflor. Cel cu granulele foarte tari şi aproape fără miros este vechi şi nu mai are decât 10-20% din proprietăţi.
Polenul se pastreaza la frigider, într-un borcan de sticlă închis ermetic, pentru a nu trage umezeală şi a nu permite oxidarea şi degradarea principiilor sale active.
Compozitia polenului
Polenul contine o cantitate foarte crescuta de vitamine, minerale si aminoacizi, enzime, coenzime si chiar hormoni. Este compus din aproximativ 55% carbohidrati, 35% proteine, 3% vitamine si minerale, 2% acizi grasi si 5% alte substante nutritive.
Vitamina A este de 20 de ori mai multă decât in morcov. Vitamina C este un antioxidant ce protejeaza corpul prin distrugerea radicalilor liberi din fluidele organismului. Vitamina D joaca un rol important in dezvoltarea oaselor, mentinerea integritatii osoase si functionarea sistemului imunitar.
Complexul vitaminic B (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12) este esenţial in mentinerea sanatatii sistemului nervos, a pielii, parului, ochilor, ficatului si a cavitatii bucale, precum si pentru pastrarea unui bun tonus muscular in tractul gastrointestinal. Vitaminele B dau de asemenea energia necesara metabolismului carbohidraţilor, grasimilor si proteinelor.
Aminoacizii (metionina, valina, jizina, cistina, glutamina etc.) accelerează funcţionarea ficatului şi implicit dezintoxicarea organismului. Acizii nesaturaţi (linol, acid linoleic, acid arahidonic) joacă un rol important în prevenirea arterosclerozei. Lecitina previne acumularea grasimilor si a colesterolului „rau” la nivelul arterelor si a sistemului venos
Acțiunile polenului
– Este un stimulent general al organismului, reda calmul si optimismul, inlatura nervozitatea, iritabilitatea si slabiciunea fizica.
– Este vitaminizant, tonic si energizant, inlatura starea de oboseala.
– Are efecte benefice in surmenajul fizic si intelectual, in depresii nervoase.
– Ajuta in tulburari circulatorii: flebite, varice, fragilitate a vaselor capilare, ateroscleroza.
– Este un calmant de exceptie, inlatura insomnia.

– Este antianemic, imbunatateste compozitia sangelui.
– Combate anorexia, mareste pofta de mancare, regleaza functiile gastro-intestinale, vindeca constipatia.
– Are efecte benefice in afectiuni ale ficatului si ale plamanilor.
– Este vermifug, antiseptic, antigutos si antireumatismal, regleaza ciclul menstrual, inlatura sterilitatea.
– Amelioreaza starea de sanatate a celor care sufera de cancer uterin, de san ori de prostata.
Cura cu polen
Polenul se consuma ca atare, înainte de masă, pe stomacul gol. Se va mesteca foarte bine înainte de a fi înghiţit, pentru a fi mai usor de digerat.
Persoanele care suporta mai greu polenul pot sa-l macine si apoi sa-l combine cu miere (1 parte polen + 2 parti miere) ori cu apa (in cazul persoanelor care au sensibilitate gastrica).
Cantitatile zilnice recomandate de polen sunt:
– copiii sub 3 ani nu vor consuma polen,
– persoanele cu probleme hepatice şi copiii între 3-8 ani vor consuma 1 linguriţă de polen,
– copiii între 8-15 ani vor consuma 1 lingura de polen,
– adulţii şi adolescenţii vor consuma 2 linguri de polen.
O cură cu polen trebuie să dureze 30-40 zile, fiind urmată de 2-3 saptamani de pauză, după care se poate relua.
Contraindicatii
Polenul este contraindicat in unele afectiuni metabolice (obezitate, exces de colesterol si lipide in sange, diabet zaharat), in adenom de prostata, hiperfunctii tiroidiene, suprarenale si testiculare, hiperexcitabilitate sexuala, ateroscleroza cerebrala avansata si manie. Este contraindicat persoanelor alergice la polen.

Niciun comentariu

Nu ratați!