Cat de important este somnul pentru sănătatea organismului și starea de bine? Toată lumea trebuie să cunoască aceste informații

0

Un studiu, realizat în 2019 de cercetatorii din cadrul Universitatii din Copenhaga, a demonstrat ca cei care se culca foarte tarziu sunt mult mai susceptibili sa fie coplesiti de ganduri negative repetate. Psihologii sugereaza ca respectarea orelor de somn poate ajuta. Desigur, daca te culci mai devreme nu vei scapa de problemele cu care te confrunti, dar acum stim ca intr-adevar o minte bine odihnita este mai capabila sa se ocupe de emotii si probleme.
In realitate, oamenii mor mai repede daca sunt privati de somn decat de mancare. Fara somn, organismul devine vulnerabil, slabit, tulburat. Sistemul imunitar este slabit, creste riscul aparitiei de boli cardiace si activitatea cerebrala se incetineste.
Somnul este esential pentru buna functionare si longevitatea organismului nostru. El nu este facut doar ca sa treaca timpul mai repede noaptea, ci reprezinta un adevarat barometru al sanatatii corpului.
Un somn neregulat, la ore tarzii si prea scurt, tinde sa lase oamenii sa se simta iritabili si stresati. Odihna buna pe timpul noptii ofera mai mult optimism, rabdare si relaxare, ajutandu-ne sa facem fata mai bine provocarilor vietii. Cercetarile au aratat ca somnul este esential pentru a ne ajuta sa ne rezolvam problemele complexe.
Somnul antreneaza acea parte a creierului responsabila cu creativitate, iar pe parcursul evolutiei si tot cultivandu-si diverse abilitati cognitive, oamenii au inceput sa simta nevoia de somn pentru a-si reincarca bateriile. In somn, creierul stabileste codul pe care il va folosi mintea in viitor pentru resetarea si eliberarea sistemului in fiecare noapte.

Este infricosator sa te gandesti, dar privarea de somn te face mai putin alert. Aproximativ 60% dintre soferi spun ca au condus un vehicul in timp ce s-au simtit somnolenti in ultimul an. Mai mult de o treime recunosc, chiar ca au atipit in spatele volanului.
Din pacate insa, cei mai multi dintre oameni nu dorm suficient, ceea ce influenteaza considerabil procesul de imbatranire al organismului. De fapt, persoanele care dorm mai putin de sase ore pe noapte prezinta un risc cu 50% mai mare de a face infectii virale si de a se imbolnavi de inima, ori de a face un atac cerebral. Mai mult de atat, privarea somnului este asociata cu declinul mintal si cu mancatul excesiv. Dupa doua sau mai multe nopti nedormite la rand, oamenii devin psihotici, motiv pentru care multe forme de tortura sunt cauzate de privarea de somn.
Un studiu suedez recent a confirmat faptul sa atunci cand nu dormi suficient, nu arati asa de bine. Atunci cand participantii au vazut imagini ale persoanelor care au fost lipsite de somn sau odihna, acestea au aratat mai putin atractive, mai putin sanatoase si mai triste. In timpul somnului, coprul lucreaza pentru a inlocui celulele vechi obosite cu cele noi, ajutand tenul sa arate mai stralucitor.
Somnul este strans legat de activitatea glandei pineale, singura glanda endocrina care intra in contact cu mediul exterior. Denumita simbolic cel de-al treilea ochi, aceasta simte expunerea la lumina asemeni senzorilor de lumina. Glanda pineala este formata din celule similar celor care se afla in spatele retinei, cu diferenta ca acestea sunt localizate la nivelul creierului, neavand acces direct la lumina.
Nivelul melatoninei creste in timpul noptii si in lunile de iarna. Cand nivelul melatoninei este scazut, orarul firesc de somn se da peste cap, ceea ce cauzeaza tot felul de probleme de sanatate. Secretia de melatonina atinge apogeul in jurul varstei de 5 ani, ulterior scazand continuu, pe masura ce organismul imbatraneste, atat la nivel cantitativ, cat si calitativ.

Niciun comentariu

Nu ratați!