Pulberea de cătină este un produs natural, pe care îl puteți adăuga în dietă pentru un plus de valoare nutritivă.
Cătina are de asemenea efecte profilactice și terapeutice, ajutând la menținerea sănătății și prevenirea bolilor.
Cătina – ginsengul românesc
Pulberea de cătină este o sursă concentrată de antioxidanți, vitamine și grăsimi bune. Conține un spectru larg de nutrienți și este înzestrată cu beneficii multiple pentru sănătate, motiv pentru care mai este supra-numită „ginsengul românesc”.
Cătina care se găsește în România este deosebit de bogată în substanțe nutritive și compuși cu potențial farmacologic.
Un studiu din 2020 a confirmat acest lucru. Cercetătorii au identificat niveluri mari de polifenoli, flavonoide și compuși fenolici în cătina de pe teritoriul țării noastre.
Conținut nutrițional
Conține în mod special luteină, zeaxantină, beta-criptoxantina, cis-beta-caroten, beta-caroten, derivați de qurcetină și acid hidrocinamic.
Cătina este o sursă excelentă de vitamina C naturală, care sprijină sistemul imunitar. Are rol antioxidant și antiinflamator.
Vitaminele, acizii grași și antioxidanții pe care îi conține susțin sănătatea pielii. Ajută la menținerea tinerețea și elasticitatea pielii.
Ce beneficii aduce consumul de cătină
Consumul de cătină favorizează digestia. Fibrele sunt cele care contribuie la reglarea tranzitului intestinal.
Nutrienții din cătină dau energie și bună-dispoziție. Susțin organismul pe plan fizic și mental, mai ales în condiții de stres.
Cătina combate oboseala cronică, crește vitalitatea, reduce surmenajul psihic și îmbunătățește starea de bine.
Extractele de cătină au demonstrat activitate antibacteriană împotriva unor specii de bacterii patogene, precum Stafillococul auriu, Bacillus cereus și Pseudomonas aeruginosa. Interesant, extractele din frunzele de cătină s-au dovedit mai puternice decât cele din fructe.
Pulbere de cătină
Pulberea de cătină este obţinută din fructul de cătina prin uscare şi măcinare fină. Administrare: de 2-3 ori pe zi, câte 1 linguriţă de pulbere se amestecă cu o cantitate mică de lichid şi se bea pe stomacul gol.
Cătina se poate consuma în diverse forme: fructe proaspete, siropuri, ceaiuri, ulei, capsule, tincturi și alte tipuri de suplimente.
Pulberea de cătină este un alt mod de a introduce cătină în alimentație. Se poate adăuga în diferite preparate, fiind ușor de consumat.
Doza recomandată este de 2-3 lingurițe pe zi. Acestea se pot pune în iaurt, miere, ceaiuri calde, lapte cald, smoothie-uri, sucuri, terci de cereale, creme tartinabile etc.
Se poate include și în rețetele de biscuiți, fursecuri, clătite, blaturi sau chiar pâine.
Pulberea trebuie consumată în termen de o lună. Puteți să o transferați într-un borcan cu capac, ca să stea mai bine după deschidere. Se păstrează într-un loc uscat și ferit de lumina soarelui.
Niciun comentariu