Consumul de suc de coacăze negre poate avea efecte pozitive asupra stării de spirit şi poate alunga oboseala mentală în cazul adulţilor sănătoşi, relevă datele unui nou studiu realizat în Noua Zeelandă.
Cercetarea, apărută în The Journal of Agricultural Chemistry, a identificat un nou compus bioactiv, sarmentosin, drept principalul inhibitor al enzimelor MAO-B în creierul uman după consumul de produse din coacăze negre.
Enzimele MAO-B descompun substanţe chimice importante din creier, cum ar fi dopamina, ce joacă un rol esenţial asupra stării de spirit şi a performanţelor mentale, au declarat oamenii de ştiinţă de la organizaţia ştiinţifică Plant & Food Research din cadrul Callaghan Innovation din Noua Zeelandă.
Studii anterioare au sugerat că inhibarea MAO-B este legată de alte substanţe bioactive decât antocianinele din coacăzele negre.
Compusul care stimulează producţia de dopamină
În urma acestui studiu, cercetătorii au identificat compusul sarmentosin drept principala substanţă bioactivă aflată în spatele acestei funcţii, după cum a declarat conducătorul cercetării, Dominic Lomiwes, de la Plant & Food Research.
Sarmentosin s-a dovedit un inhibitor puternic al MAO-B, reducând în mod eficient activitatea enzimei şi susţinând prezenţa dopaminei care contribuie la starea de spirit şi la performanţa cognitivă, conform rezultatelor analizelor de sânge.
„Am observat inhibarea MAO-B la fiecare participant care a consumat produse din coacăze negre care conţineau sarmentosin”, a declarat Lomiwes, potrivit sursei citate de Agerpres. Richard Newcomb, cercetător-şef la Plant & Food Research, a subliniat importanţa acestei descoperiri atât pentru mediul ştiinţific, cât şi pentru sectorul comercial.
Valoarea nutritivă
Coacăzele negre au o concentraţie mare de: antociani, substante polifenolice, antioxidanti şi acidul gamma-linoleic (GLA).
Niciun comentariu