Cum sa revitalizezi plantele de apartament care nu mai cresc, pentru a te bucura de ghivece pline de flori. Invata ce ai de facut pentru a le salva, dar si ce se petrece cu ele in perioada de repaus vegetativ.
Daca esti iubitor de plante de apartament, probabil nu-ti este straina situatia cand, orice ai face, plantele se ofilesc si mor. Exista cateva metode generale pe care le poti aplica pentru a salva ghivecele.
In primul rand, asigurate-te ca au parte de lumina conform nevoilor. Unele plante de ghiveci au nevoie de lumina directa, venita de la soare, asa cum cum muscatele sau leandrii, in timp ce altele se dezvolta doar la lumina venita indirect, avand nevoie de o perdea care sa estompeze din puterea soarelui. Asadar, verifica daca planta care da semne de ofilire sta la prea multa lumina si pune o perdea ca razele soarelui sa nu o mai arda sau, pur si simpu, muta-o intr-un loc unde sa fie protejata mai bine, dar nu la intuneric.
Daca o pui in spatele unei perdele, ai grija sa fie una transparenta.
Exista si varianta cand planta sufera din cauza lipsei luminii. In aceasta situatie va trebui sa compensezi nevoia de lumina naturala cu cea a lampilor special cu sau tuburi fluorescente.
Ai grija sa stergi praful de pe frunzele plantelor de ghiveci. Lumina si aerul sunt blocate de particulele de praf si planta ar putea suferi.
Florile de ghiveci pot da semne ca sufera sau chiar sa se ofileasca si din cauza lipsei sau excesului de apa. Le poti revitaliza daca le vei respecta nevoile de udare. Unele au nevoie de udare din abundenta si constanta, in timp ce altele au nevoie de foarte putina apa pentru a se dezvolta. Asadar, este bine sa te informezi temeinic despre plantele pe care le detii si sa le uzi conform nevoilor specifice fiecarui tip de planta.
Spre exemplu, orhideea se uda prin scufundarea ghiveciului intr-un recipient mai mare si plin cu apa. Se va lasa pret de cateva minute, dupa care se scurge pana nu mai ramane niciun strop de apa in farfurioara de sustinere.
Daca ai cactus, acesta nu are nevoie de udare regulata sau apa multa. Dimpotriva! Cu mici exceptii, nicio planta nu are nevoie sa aiba apa in farfuriuta ghiveciului, deci evita baltirea.
Ca balconul sau sera ta sa fie plina cu plante sanatoase, pline de flori si daca se impun masuri de revitalizare, atunci trebuie sa ai grija si la ingrasamintele folosite.
La plantele de apartament niciodata nu este nevoie de fertilizare excesiva. Trebuie o hranire usoara si regulata. Ingrasamintele se aplica din primavara pana toamna. Plantele nu se hranesc niciodata in perioada repausului vegetativ.
Plantele pot avea nevoie de revitalizare si in momentul in care ghiveciul devine prea mic pentru marimea radacinilor.
Sunt situatii cand pentru a-si reveni, planta trebuie mutata intr-un ghiveci mai spatios. Trebuie sa fie unul cu doar un numar mai mare decat precedentul.
Unele plante, asa cum sunt violetele, sunt atat de pretentioase, incat un ghiveci mult prea mare va fi taxat prin lipsa infloririi.
Transplantarea trebuie facuta cu maxima grija pentru ca radacina sa nu aiba de suferit. Orice ruptura poate aduce daune plantei, uneori chiar ireversibile..
Repaus vegetativ
Daca nu esti foarte informat despre plantele de ghiveci, se poate intampla sa confunzi repausul vegetativ cu o problema specifica florilor de ghiveci. Deci, ia in calcul ca exista si varianta ca floarea de apartament sa nu aiba nevoie de revigorare si ca trece printr-o perioada, absolut fireasca , de repaus vegetativ.
Concret, pe perioada de iarna, cele mai multe plante de apartament se opresc din crestere si unora chiar le pica frunzele. Asigura-te ca au intrat in hibernare si nu arunca recipientul.
Este important sa ai grija ca ghivecele sa fie pastrate pana in primavara, cand ies din repausul vegetativ, in spatii cu temperatura constanta si sa fie udate rar.
Va trebui si de data aceasta sa te informezi bine despre plantele pe care le ai si ce nevoi trebuie indeplinite pe perioada sezonului rece. Spre exemplu, cactusii nu au nevoie deloc de irigare, plus ca trebuie pastrati in locuri umbroase, cum ar fi o pivnita, la temperatura destul de scazuta.
In cazul in care vorbim de plante care au nevoie de apa pe timpul repausului vegetativ, atunci iriga cu apa la temperatura camerei si fa-o atunci cand observi pamantul ca este uscat.
Daca sunt in repaus vegetativ, plantele nu au nevoie nici de multa lumina. Poti sa le muti in locuri cu mai putina lumina, cum ar fi o pivnita sau o camera pe care nu o folosesti.
Niciun comentariu