Cele mai bune tipuri de ceai pentru plămâni recomandate fumătorilor

0

Multii dintre fumatori se confrunta cu probleme respiratorii pe care au ajuns sa le considere normale prin prisma viciului lor, dar care mai devreme sau mai tarziu pot genera complicatii grave. Respiratia ingreunata si tusea cronica sunt simptome specifice pentru fumatori, datorate iritarii cailor respiratori si formarii de mucus sub actiunea substantelor chimice din fumul de tigara. Evident ca principala recomandare in astfel de situatii este renuntarea la fumat, insa exista si anumite ceaiuri pentru plamani care pot fi folosite de fumatori pentru ameliorarea simptomelor respiratorii.
Este important de retinut totusi ca niciun ceai pentru plamani nu poate contracara efectele nocive ale fumatului si, chiar daca se constata o imbunatatire a functiei respiratorii, riscurile pentru sanatate cresc cu fiecare tigara fumata. Nu intamplator, cei mai multi pacienti diagnosticati cu cancer pulmonar sunt fumatori, acestia avand o pondere insemnata si in randul pacientilor cu afectiuni cardiovasculare.
Ce proprietati trebuie sa aiba un ceai pentru plamani
Pentru a-i ajuta pe fumatori sa respire mai usor si sa le amelioreze tusea persistenta, un ceai pentru plamani trebuie sa intruneasca o serie de calitati conferite de substantele specifice plantelor din care este preparat. Astfel, un ceai pentru plamani cu efecte benefice in cea ce-i priveste pe fumatori are urmatoarele proprietati:
Expectorant – ajuta la eliminarea mucusului din caile respiratorii, ajutandu-i pe fumatori sa respire mai usor si ameliorand episoadele de tuse.
Muclolitic – este o proprietate care vine „la pachet” cu cea mentionata anterior, un ceai pentru plamani cu efect mucolitic subtiind mucusul acumulat in caile respiratorii si facilitand astfel eliminarea acestuia.
Antiinflamator – un ceai pentru plamani cu efect antiinflamator, imbunatateste respiratia si amelioreaza tusea, simptome despre care spuneam ca sunt prezente la cei mai multi dintre fumatori.
Antiseptic – caile respiratorii supuse in mod constant actiunii fumului de tigara devin mai vulnerabile in fata actiuni agentilor patogeni, care patrund astfel mai usor in organism prin aceasta poarta de intrare. Un ceai pentru plamani antiseptic sprijina sistemul imunitar slabit, actionand impotriva agentilor patogeni si reducand riscul de infectii respiratorii.
Antioxidant – stresul oxidativ este un alt proces nociv care ii afecteaza pe fumatori, crescand riscul aparitiei unor boli cronice de natura respiratorie, cardiovasculara si nu numai. Pe langa radicalii liberi produsi in organism ca urmare a proceselor metabolice, in corp mai patrund o serie de alti compusi din aceeasi categorie, odata cu fumul de tigara. Acestia afecteaza structura si functionalitatea celulelor prin reactii chimice care genereaza stresul oxidativ. Un ceai pentru plamani trebuie sa aiba si efect antioxidant, prin care neutralizeaza radicalii liberi si reduce astfel stresul oxidativ.
Recomandari de ceai pentru plamani
Din fericire, exista mai multe tipuri de ceai pentru plamani care ii pot ajuta pe fumatori sa isi imbunatateasca respiratia si sa scape de tusea chinuitoare, contribuind totodata la reducerea riscului aparitiei unor boli asociate cu acest viciu. Totusi riscurile se mentin la un nivel ridicat, iar consumul de ceai pentru plamani poate, in cel mai bun caz, doar sa intarzie aparitia acestor boli, cea mai eficienta metoda preventiva fiind renuntarea la fumat.
In continuare, va prezentam cele mai eficiente tipuri de ceai pentru plamani, recomandate atat fumatorilor cat si ca tratament naturist pentru anumite afectiuni respiratorii.

Ceaiul de ghimbir
Este un ceai cum nu se poate mai potrivit pentru fumatori pentru ca intruneste multe dintre calitatile enumerate in capitolul anterior. Aceste calitati se datoreaza in buna masura gingerolului, care este principala substanta activa din radacina de ghimbir. Datorita gingerolului si proprietatilor sale, ceaiul de ghimbir poate fi considerat si un ceai pentru plamani, avand efecte benefice care ii ajuta mult si pe fumatori. Mai exact, are efect antiinflamator asupra cailor respiratorii si in acelasi timp actioneaza in sprijinul sistemului imunitar, neutralizand o parte din agentii patogeni care patrund in aceste cai. Nu in ultimul rand, ghimbirul este recunoscut si ca un bun antioxidant iar acesta este un alt motiv datorita caruia poate fi folosit ca ingredient de ceai pentru plamani.
Ceai de eucalipt
Eucaliptul este recunoscut pentru efectele sale mucolitice si expectorante, motiv pentru care il intalnim adesea in diverse medicamente sau suplimente alimentare destinate tratarii infectiilor respiratorii. Datorita acestor proprietati, din eucalipt se poate prepara si ceai pentru plamani, foarte eficient in decongestionarea cailor respiratorii. In acelasi timp ceaiul de eucalipt actioneaza si ca antiinflamator, iar substantele pe care le contine sunt eficiente si impotriva virusurilor sau bacteriilor ce pot provoca infectii respiratorii.
Pe fumatori ii ajuta prin faptul ca amelioreaza tusea si usureaza respiratia prin efectul antiinflamator si expectorant.
Ceai de menta
Menta concureaza cu eucaliptul in ceea ce priveste efectul expectorant, dar si actiunea antiinflamatoare, precum si efectul antimicrobian. Spre deosebire de eucalipt, menta este mult mai accesibila in zona noastra, astfel ca si ceaiul din care se prepara se consuma mult mai frecvent. Printre altele poate fi considerat si un ceai pentru plamani, datorita mentolului din frunzele de menta. Acesta decongestioneaza caile respiratorii, ameliorand tusea si imbunatatind respiratia, acelasi efect fiind generat si de actiunea sa antiinflamatoare. In acelasi timp, reduce riscul infectiilor respiratorii si grabeste vindecarea acestora, datorita efectului antimicrobian.
Ceaiul de cimbru
Cunoscut mai ales ca ingredient culinar, cimbrul este si o planta medicinala cu numeroase proprietati terapeutice care pot fi benefice si pentru fumatori. Astfel, din cimbru se poate prepara si un bun ceai pentru plamani, cu efect expectorant si antispastic. Acesta calmeaza tusea si totodata imbunatateste respiratia datorita actiunii antiinflamatoare. Nu in ultimul rand, ceaiul de cimbru are si un puternic efect antimicrobian prin care protejeaza caile respiratorii impotriva infectiilor.
Ceaiul de nalba mare
Acesta este considerat un bun ceai pentru plamani, implicit pentru fumatori, datorita efectului calmant pe care il are asupra cailor respiratorii iritate si inflamate. Contine mucilagii care se depun sub forma unui strat protector in caile respiratorii, actionand ca un antiinflamator. Astfel, ceaiul de nalba mare imbunatateste respiratia, avand si efect expectorant prin care calmeaza tusea.
Ceaiul de lemn dulce
Acest ceai se prepara din radacina plantei Glycyrrhiza glabra, numita in limbaj popular „raculet”. Este vorba de un arbust folosit de mii de ani ca remediu naturist, datorita numeroaselor substante benefice pe care le contine radacina sa. Cea mai importanta dintre ele este glicirizina, care confera lemnului dulce proprietati expectorante, antiinflamatorii si antimicrobiene. Datorita acestor proprietati, radacina de lemn dulce este un ingredient potrivit pentru a prepara un ceai pentru plamani.
Acesta curata caile respiratorii prin eliminarea mucusului acumulat in exces, reduce inflamatia si totodata neutralizeaza agentii patogeni. In cazul fumatorilor, consumul regulat de ceai de lemn dulce usureaza respiratia si amelioreaza tusea, protejand totodata caile respiratorii impotriva infectiilor.
Ceaiul de urzica
Acesta intruneste toate calitatile specifice unui ceai pentru plamani, avand efect antiinflamator si expectorant, intarind sistemul imunitar si neutralizand radicalii liberi care provoaca stres oxidativ. Despre actiunea antiinflamatorie si expectoranta am precizat deja ca usureaza respiratia si amelioreaza tusea cronica – beneficii asociate si cu consumul de ceai de urzica.
Desi nu actioneaza in mod direct asupra agentilor patogeni, acest ceai protejeaza si impotriva infectiilor respiratorii, deoarece are un continut bogat de vitamine si minerale care intaresc sistemul imunitar si il fac mai eficient in lupta cu aceste microorganisme.
De asemenea, ceaiul de urzica este si o buna sursa de antioxidanti ce neutralizeaza o parte din radicalii pe care fumul de tigara ii introduce in organism, reducand astfel stresul oxidativ si riscul de boli cornice asociate cu acesta.

Niciun comentariu

Nu ratați!