O zeamă de varză limpede şi aromată pe parcursul iernii presupune apelarea la un truc ştiut doar de specialişti. Astfel, la o săptămână după ce varza se pune la murat, trebuie adpugat un ingredient care îi menţine nu doar claritatea, ci şi gustul.
Pentru a obţine o zeamă de varză limpede şi gustoasă este obligatorie adăugarea unui ingerdient care va împiedica moarea să se tulbure şi să prindă floare. Operaţiunea începe în luna octombrie, la o săptămână după punerea verzei la murat.
În primul rând, pentru o varză murată de calitate, alege căpățâni coapte, albe și cu foi subțiri, ferme și fără urme de insecte. De asemenea, tipul de butoi folosit poate afecta atât gustul, cât și claritatea zeamei. Astfel, butoaiele din lemn, în special cele de stejar sau lemn de mesteacăn, sunt recomandate în locul celor de plastic, datorită esențelor naturale care contribuie la prospețimea murăturilor.
Pentru a menține zeama limpede și a preveni formarea florii, se recomandă adăugarea unei bucăți mici de zahăr la intervale regulate. Bucăți de lemn de mesteacăn pot ajuta la o fermentare mai echilibrată, prevenind o aciditate excesivă. În plus, după una sau două săptămâni de la punerea verzei, se poate dizolva un conservant în zeamă, turnându-l în butoi pentru a stabiliza gustul și a proteja varza murată.
„La varza murată, păstrarea ei un timp mai îndelungat este posibilă dacă adăugãm din când în când câte o bucată de zahăr. Varza nu se acreşte tare în cazul în care în butoi se pune o bucată de lemn de mesteacăn”, a dezvăluit bucătoarul buzoian Cristi.
Conopida – beneficii pentru sănătate și calorii. Cum poate fi ușor integrată în dieta oricui
Conopida este o legumă cruciferă, apreciată pentru textura sa crocantă. Versatilă în bucătărie, conopida...
Niciun comentariu