Ienuparul a fost folosit in mod traditional, printre altele, pentru a detoxifia organismul si pentru a promova digestia si sanatatea pielii. Exista numeroase studii care reflecta potentialul antioxidant si antibacterian ale fructelor de ienupar.
Fructele ienuparului sunt recunoscute pentru virtutile lor terapeutice. Acestea sunt de dimensiunea bobului de mazare, parfumate si de culoare violet. Numeroase sunt afectiunile in cazul carora ienuparul poate sa ajute la vindecare sau macar la ameliorarea simptomelor.
Ienuparul este foarte bogat in substante antimicrobiene si are un efect detoxifiant foarte puternic, fiind eficient in toate bolile produse de intoxicarea lenta a organismului, dar si in obezitate, disfunctii reno-urinare, retentie de lichide produsa de bolile cardio-vasculare. Efectele sale sunt puternice si uluitor de rapide in infectiile renale si urinare si in cazurile de reumatism.
In tara noastra, ienuparul se intalneste cel mai des in zonele submontana si montana, in locuri deschise si insorite. La altitudini inalte se poate gasi la marginea padurilor de conifere, in vecinatatea merisorului. Daca doriti sa culegeti singuri fructe de ienupar, este bine sa fiti foarte atenti, caci frunzele sale sunt foarte ascutite.
Un beneficiu major al boabelor de ienupar este atribuit antioxidantilor continuti. Acestia ajuta organismul sa previna si sa lupte impotriva bolilor, deoarece scad stresul oxidativ cauzat de prea multi radicali liberi in organism.
Boabele de ienupar contin compusi polifenolici cunoscuti sub numele de flavonoide. Conform unei evaluari chimice, acestea au 87 de compusi antioxidanti.
Boabele de ienupar au puterea de a ameliora crampele abdominale, nervozitatea, durerea de san si de ovare. Au o actiune calmanta si reglatoare asupra sistemului nervos central. Se vor administra boabe de ienupar incepand din ultima zi a ciclului menstrual, o data la 2 luni.
Folosit in uz intern, ienuparul are urmatoarele utilizari (administrat sub forma de boabe, ceai, tinctura, ulei sau pulbere):
• Stimuleaza functiile renale si vezica urinara
• Probleme digestive
• Infectii gastro-intestinale
• Viermi intestinali
• Guta
• Artrita
• Adjuvant in diabet
• Hipertensiune arteriala
• Candida
• Obezitate
• Sindrom premenstrual
• Anorexie
Folosit in uz extern, ienuparul are urmatoarele utilizari:
• Dureri musculare
• Dureri articulare
• Bronsita
• Intarirea radacinii firului de par
Infuzia (ceaiul): o ligurita de fructe uscate peste care se toarna 200 ml apa fierbinte; se lasa la infuzat 10-15 minute si se consuma ca atare, neindulcit, cate 2-3 cani/zi, cu aproximativ 30 de minute inaintea meselor principale.
Decoctul: in 300 ml de apa se fierb cateva minute 2 linguri de fructe, dupa care se strecoara; intern se consuma 4 linguri/zi.
Tinctura: 20 g de fructe uscate si maruntite se pun la macerat in 200 ml alcool alimentar pentru 14 zile. Dupa macerare se strecoara si se consuma cate 20 de picaturi, de 3 ori/zi, pe stomacul gol
Pulberea: fructele uscate se macina in rasnita de cafea pana devin o pulbere fina; se ia cate o lingurita rasa de 4 ori/zi, pe stomacul gol
Otetul de ienupar: in 200 ml de alcool alimentar se pun la macerat 150 g de fructe proaspete, bine zdrobite timp de 5 zile, dupa care se mai adauga 1L de otet din vin; se mai lasa la macerat inca 8-9 zile dupa care se strecoara; se foloseste pentru uz extern, in special in frectii ale corpului in cazul starilor febrile.
Uleiul esential de ienupar: se foloseste ca atare sau in combinatie cu ulei de migdale sau glicerina. Intern, cate 2-4 picaturi dizolvate in miere de albine, de 3 ori/zi.
Extractul uleios de ienupar: se fierbe in baie de aburi timp de 3 ore un amestec format din fructe proaspete zdrobite si ulei de floarea soarelui, in parti egale; se filtreaza si se foloseste la frectii.
Atentie! Nu trebuie sa depasiti doza de 10g de ienupar/zi. Supradozajul poate provoca iritatii la nivelul gatului sau rinichilor, tulburari digestive sau spasme abdominale. Administrat pe termen lung, ienuparul poate duce la scaderea calciului, potasiului, glicemiei si tensiunii.
Cura cu ienupar nu trebuie sa dureze mai mult de 4 saptamani iar pauza intre cure trebuie sa fie de cel putin 3 saptamani.
Acestea nu sunt recomandate femeilor insarcinate!
Niciun comentariu