Lecitina – beneficii si surse alimentare

0

Lecitina este un termen destul de general pentru o combinatie de fosfolipide. Varietatile acestui compus se gasesc atat in surse animale cat si in plante. Aceste fosfolipide sunt perfect sigure si sunt frecvent prezente in membranele celulare. In organismul uman, lecitina este direct legata de dezvoltarea corespunzatoare a creierului si se gaseste in cantitati mari in ficat, rinichi si in sistemul cardiovascular. 
Persoanelor expuse stresului sau persoanelor care desfasoara intensiv activitati intelectuale, li se recomanda un consum suplimentar de lecitina, deoarece stimuleaza metabolismul neuronilor si accelereaza transmiterea impulsului nervos.
Beneficiile lecitinei includ:
• reduce nivelul colesterolului;
• imbunatateste functia imuna;
• imbunatateste digestia;
• reduce riscul de boli cardiovasculare;
• imbunatateste functia cognitiva.
Functia cognitiva
Acest compus este o parte vitala a sanatatii cognitive si a proceselor de reparatii din creier. Acest lucru poate contribui la incetinirea declinului cognitiv si la prevenirea bolilor neurodegenerative, cum ar fi boala Parkinson sau Alzheimer.
Sarcina
 Lecitina este foarte importanta in perioada sarcinii, deoarece exista o stransa legatura intre cantitatea consumata de mama in timpul sarcinii si sansele ca micutul sa capete o capacitate intelectuala mult mai buna si sa fie mai sanatos atat fizic, cat si psihic. 
Sistem imunitar
Prin cresterea sanatatii vasculare si metabolice, acest compus ajuta la protejarea organismului impotriva inflamatiei, precum si la apararea impotriva infectiilor.
Sanatatea inimii
Lecitina reduce nivelul colesterolului rau, scazand astfel riscul de ateroscleroza, atac de cord si accident vascular cerebral.

Aspectul pielii
Aceste fosfolipide au o natura antioxidanta, ceea ce inseamna ca ele pot ajuta la prevenirea efectelor negative ale radicalilor liberi in organism. Nivelurile adecvate de lecitina pot ajuta la prevenirea ridurilor si a petelor de varsta.
Digestie
Lecitina contribuie si la imbunatatirea functiei digestive, inclusiv la absorbtia nutrientilor de catre intestinul subtire.
Surse alimentare bogate in lecitina:
• fructe de mare
• legume verzi
• leguminoase
• oua
• produse lactate
• germeni de grau
• cereale,
• fasole uscata,
• linte,
• drojdia de bere,
• peste,
• uleiul de soia
Atentie! Consumata in exces, lecitina poate duce la insomnii, stari de greata si cresterea cantitatii de saliva. Nu este recomandat consumul de lecitina in cazul persoanelor bolnave de diabet. 
Sursa: https://www.organicfacts.net/lecithin.html?utm_source=internal&utm_medium=112077&utm_campaign=also-see

Niciun comentariu

Nu ratați!