Efectele mancarii de tip fast-food asupra sanatatii

0

Alimentele sunt combustibilul corpului si au un impact direct asupra modului in care va simtiti si asupra sanatatii dumneavoastra generale. Alimentele de tip fast-food se refera la alimentele care se pot servi rapid. In majoritatea cazurilor, aceste alimentele sunt foarte prelucrate si contin cantitati mari de carbohidrati, zahar adaugat, grasimi nesanatoase si multa sare. Aceste alimente contin, in general, un numar mare de calorii, dar ofera o valoare nutritiva mica sau deloc.
Atunci cand dieta dumneavoastra consta in mod frecvent in alimente de tip fast-food, acestea pot duce la o nutritie necorespunzatoare si o stare proasta de sanatate.
Sistem digestiv si cardiovascular
Multe alimente de tip fast-food sunt incarcate cu carbohidrati si, prin urmare, o multime de calorii. Sistemul dumneavoastra digestiv transforma acesti carbohidrati in zahar (glucoza), pe care il elibereaza apoi in sange. Pancreasul dumneavoastra raspunde prin eliberarea de insulina, care este necesara pentru a transporta zaharul in celulele din organism. Pe masura ce zaharul este absorbit, nivelul glicemiei scade. Cand zaharul din sange scade, pancreasul elimina un alt hormon numit glucagon. Glucagonul ii spune ficatului sa inceapa sa utilizeze zaharurile stocate. Cand totul functioneaza in sincronizare, nivelurile din zahar se mentin intr-un interval normal.
Cand consumati cantitati mai de carbohidrati, provocati o crestere a glicemiei. Acest lucru poate modifica raspunsul normal al insulinei. Frecventele crescute ale zaharului din sange pot fi un factor care contribuie la rezistenta la insulina si la diabetul de tip 2.
Zaharurile adaugate nu au valoare nutritiva, ci sunt bogate in calorii. Toate aceste calorii suplimentare duc la obezitate, contribuind la boala cardiaca.
Mai mult, grasimile trans, adesea gasite in mancarea fast food cresc nivelul colesterolului LDL. Acesta este tipul nedorit de colesterol. De asemenea, poate reduce colesterolul “bun” HDL, contribuind la riscul de aparitie a diabetului de tip 2.

Pretul pe care il platim pentru un hamburger e mult mai mare decat arata eticheta. Consumate frecvent, aceste produse ne pot fi letale, sustine profesorul de medicina Salim Yusuf, de la Universitatea McMaster din Canada. El a declarat ca alimentele fast-food sunt cauza a o treime dintre infarctele inregistrate in lume. Cercetatorul a analizat date provenind de la 16.000 de pacientii care au trecut printr-o astfel de experienta si au fost rugati sa completeze chestionare referitoare la obiceiule lor culinare. S-a descoperit ca adeptii regimului denumit „occidental” (bazat pe grasimi, alimente sarate, oua si carne) erau cu 35% mai predispusi unui infarct decat pacienţii care consumau putine alimente grase si putina carne. In schimb, persoanele care prefera un „regim prudent”, bogat in legume si fructe, sunt cu 30% mai putin expuse riscului de a face o criza cardiaca, fata de medie.
Sistem respirator si obezitate
Obezitatea este asociata cu o crestere a problemelor respiratorii si tratarea acestor afectiuni poate fi mai complicata. Chiar si fara afectiuni medicale diagnosticate, obezitatea poate provoca episoade de respiratie scurta sau respiratie suieratoare. Obezitatea poate juca un rol in dezvoltarea apneei de somn si a astmului.
Un studiu recent publicat in revista Thorax sugereaza ca adolescentii si copiii care mananca alimente de tip fast-food de cel putin trei ori pe saptamana prezinta un risc crescut de astm si rinita.
Sistem nervos central
Exista multe tipuri de cefalee si multe lucruri care le pot provoca. Unii declansatori alimentari care se gasesc in alimentele fast-food includ sarea, carnea prelucrata si nitratii.
Un studiu publicat de Public Health Nutrition a aratat ca aceste alimente pot fi legate de depresie. Persoanele care mananca aceste tipuri de alimente au cu 51% mai mutle sanse sa dezvolte depresie decat cei care mananca sanatos.
Piele si oase
Alimentele grase sunt adesea vinovatii aparitiei acneei. Potrivit Clinicii Mayo, alimentele bogate in carbohidrati cresc nivelul de zahar din sange, putand declansa si acneea.
Studiile au aratat un risc mai mare de eczema printre copiii care au o dieta bogata in alimente de tip fast-food.
Sursa: educateinspirechange.org

Niciun comentariu

Nu ratați!