Hreanul – antibiotic si antioxidant natural – ofera numeroase beneficii dar are si cateva contraindicatii de care trebuie sa tineti cont

0

Hreanul este considerat si un antibiotic natural, un antiinflamator, dar si un afrodisiac la indemana oricui. Cu toate acestea, persoanele care sufera de boli cardiace ori ale aparatului digestiv trebuie sa stea departe de hrean.
Medicament pentru numeroase afectiuni, hreanul nu este insa pentru toata lumea. Beneficiile sale terapeutice se pot intoarce impotriva noastra si ne pot pune viata in pericol, daca il comsumam in exces. Deosebit de aromat, cu miros intepator si gust arzator, hreanul este ideal pentru tratarea parazitilor intestinali, a anemiei, a astmului si bronsitelor si a sinuzitelor.
Combate cancerul
S-a descoperit ca glucozinolatii din grean activeaza enzimele care lupta impotriva cancerului. Acesti glucozinolati protejeaza si plantele de mediile toxice. Hreanul contine de aproximativ 10 ori mai multi glucozinolati decat brocoli.
Exista si alte studii care demonstreaza modul in care hreanul poate induce moartea celulara in cazul cancerului de colon.
Antioxidant
Radacina de hrean contine diferiti antioxidanti, extrem de sanatosi pentru sanatatea umana. Exista cercetari care arata modul in care hreanul poate reduce daunele ADN cauzate de stresul oxidativ. Hreanul este un excelent antioxidant, care ajuta la tratarea simptomelor stresului, dar si puternic detoxifiant si agent stimulator pentru activitatea organelor digestive.
Imbunatateste circulatia sangelui
Radacina de hrean imbunatateste circulatia sangelui si ajuta la normalizarea tensiunii arteriale. Poti prepara o salata din radacina de hrean rasa. In caz ca suferi de junghiuri, poti reduce intensitatea acestora aplicand pe locurile afectate cataplasme din hrean ras, amestecat cu un pic de apa.
Tratamentul infectiilor tractului urinar
Proprietatile hreanului pot contribui la tratarea infectiilor tractului urinar in unele cazuri, mai bine decat tratamentul conventional. Un alt motiv pentru care hreanul functioneaza bine in acest aspect este sinigrina. Sinigrina este un diuretic eficient si previne retentia de apa, acest lucru ajutand la tratarea infectiilor tractului urinar.
Imbunatateste digestia
Anumite enzime din radacina de hrean pot stimula digestia. Hreanul creste secretia de suc gastric si regleaza digestia. De aceea, este foarte util intr-o cura de eliminare a toxinelor.
Imbunatateste memoria
In compozitia hreanului se gasesc din belsug vitamine din complexul B, necesare pentru functionarea sistemului nervos si pentru imbunatatirea memoriei.

Combate inflamatia
Studiile afirma ca hreanul ajuta la combaterea inflamatiei. Medicina chineza recomanda utilizarea hreanului pentru prevenirea inflamatiei – fie ca este vorba despre o rana sau artrita.
Dureri articulare
Extern, sub forma de cataplasma, hreanul se foloseste impotriva durerilor articulare. Se da hreanul prin razatoare, se pune in tofon si se aplica pe locul dureros. Fiind insa, un tratament foarte dur, nu se recomanda persoanelor cu pielea sensibila sau alergica.
Afectiuni respiratorii
Proprietatile antibiotice ale radacinii de hrean pot juca un rol major in tratarea afectiunilor respiratorii. De fapt, medicina traditionala a utilizat radacina de hrean pentru tratarea bronsitei, tusei si sinuzitei.
Hreanul este folosit pentru numeroase afectiuni respiratorii, precum tusea. Datorita efectului expectorant, hreanul ajuta organismul sa elimine excesul de mucus, raspunzator pentru numeroase infectii respiratorii. De asemenea, persoanele care isi doresc o respiratie proaspata pot apela la ajutorul hreanului, deoarece are proprietati antibacteriane. Pentru a trata problemele respiratorii, hreanul se poate administra impreuna cu miere. Cateva grame de hrean ras cu miere de doua ori pe zi sunt benefice pentru organism. 
Proprietati antimicrobiene
Hreanul are proprietati antimicrobiene. Studiile au aratat ca acesta ofera protectie impotriva unei varietati de microbi.
Proprietatile antimicrobiene ale hreanului ajuta si la tratamentul infectiilor urechilor.
Impotriva reumatismului
Ca tratament intern, hreanul este recomandat si persoanelor care sufera de reumatism sau guta. Intr-o cana cu lapte cald se adauga una sau doua lingurite de hrean ras foarte fin. Acest preparat se bea pe stomacul gol, o data sau de doua ori pe zi. Tratamentul trebuie sa dureze aproximativ trei saptamani.
Preparare:
Ai nevoie de o radacina de hrean de 10 centimetri, care se spala bine si se da pe razatoare fina. Rade 3 felii de mar si amesteca-le cu hreanul, cu o lingura de miere si 100 de grame de vin. Acest amestec ajunge pentru doua zile.
Atentie! Consumul de hrean este interzis sub orice forma in caz de boli ale aparatului digestiv, boli cardiace, hemoragii interne, dar si in timpul sarcinii si alaptarii. De asemenea, hreanul nu va fi consumat de copiii mai mici de 5 ani. Supradozajul poate determina iritatii renale, diaree, hemoragii digestive, scaderea brusca a tensiunii arteriale.
Sursa: https://www.stylecraze.com/articles/benefits-of-horseradish-for-skin-hair-and-health/#gref

Niciun comentariu

Nu ratați!