6 beneficii pentru sanatate ale semintelor de susan negru pentru o digestie mai buna si oase mai puternice

0

Semintele de susan negru sunt cunoscute omenirii din vremuri stravechi. Poate fi o samanta mica, dar, fara indoiala, una foarte puternica, folosita pentru multe beneficii de sanatate si cu proprietati anti-imbatranire. Le puteti incorpora in cereale, orez, fidea sau alte feluri de mancare. Le puteti amesteca cu iaurt sau le puteti adauga in aluatul pentru paine pentru o aroma mai bogata.
In vremea dinastiilor chineze, susanul negru era considerat un tonic suprem al enegiei Jing si era atat de apreciat incat a devenit moneda de schimb intre casele nobililor. In acelasi timp, cetatenilor de rand le era interzis consumul de susan negru, dar in schimb li se cerea plata tributului in susan negru.
Potrivit dr. Rupali Dutta, semintele de susan negru sunt o sursa buna de energie datorita continutului ridicat de grasimi. Acestea contin grasimi sanatoase, cum ar fi acizi grasi polinesaturati si omega-6. Sunt bogate, de asemenea, in fibre, fier, calciu, magneziu si fosfor.
Proprietati anti-imbatranire
Cercetatorii sunt de parere ca substantele nutritive din semintele de susan negru pot ajuta la amanarea sau inversarea anumitor conditii legate de varsta. Conform unui studiu realizat de Universitatea Harvard in 2010, semintele de susan negru sunt bogate in vitamina B si fier, iar majoritatea oamenilor care au deficit din aceste substante prezinta albirea parului, caderea acestuia, pierderea auzului si a memoriei.
Reducerea riscului de cancer
Potrivit Dr.Ronald DePhino, cercetator principal la MDAnderson Cancer Center, Houston, sesamina gasita in semintele de susan protejeaza ficatul impotriva daunelor provocate de radicalii liberi din organism. De asemenea, semintele sunt bogate in fibre, lignani si fitosteroli, care pot proteja impotriva dezvoltarii cancerului de colon.
Ajutor pentru digestie
Dr. Amol Ghosh de la NRS Hospial din Kolkata, spune: „Semintele de susan negru pot ajuta la vindecarea constipatiei datorita continutului ridicat de fibre si de acizi grasi nesaturati. Uleiul gasit in acestea va poate lubrifia intestinele, in timp ce fibrele din seminte ajuta miscarile peristaltice. Aceste seminte ajuta, de asemenea, la curatarea viermilor din tractul intestinal si imbunatateste procesul de digestie.”

Stabilizeaza tensiunea arteriala
Semintele de susan negru sunt bogate in megneziu si astfel pot ajuta la prevenirea hipertensiunii. Grasimile polinesaturate si sesamina prezenta in uleiul de susan sunt cunoscute pentru a mentine nivelul tensiunii arteriale in control.
Energie
Semintele de susan se recomanda mai ales in cazurile de oboseala cronica sau in perioadele de covalescenta, datorita continutului sau bogat in minerale si vitamine indispensabile corpului uman. De exemplu, o singura lingura de seminte de susan contine suficiente vitamine si minerale pentru ca organismul sa fie energizant pentru cateva ore bune.
Pentru oase puternice
Potrivit dr. Gargi Sharma, Nutritionist la Clinica Aayna din Delhi, “Osteoporoza este o conditie a oaselor fragile, cu o susceptibilitate crescuta la fractura. Masa osoasa tinde sa scada dupa varsta de 35 de ani, iar pierderea densitatii osoase apare mai rapid la femeile dupa menopauza. Semintele de susan negru sunt abundente in calciu si zinc, facand oasele mai puternice”.
Atentie! Doza zilnica recomandata de susan negru este intre 9-30 de grame. Poate fi consumat atat in forma naturala, cat si macinat.
Deoarece susanul negru stimuleaza activitatea intestinala, este bine sa nu fie folosit de catre persoanele care sufera de diaree. De asemenea, doza zilnica nu trebuie depasita, deoarece pot aparea efecte secundare precum caderea parului, dereglari endocrine, crampe abdominale sau dificultati de respiratie in special persoanelor cu astm.
Sursa: https://food.ndtv.com/food-drinks/5-healthy-benefits-of-sesame-seeds-for-better-digestion-and-healthier-bones-1416030

Niciun comentariu

Nu ratați!