Sistemul limfatic este o retea de tesuturi si organe care ajuta la eliminarea toxinelor, deseurilor si altor materiale nedorite din organism. Functia primara a sistemului limfatic este de a transporta limfomul , un fluid care contine celule albe pentru combaterea infectiilor.
Sistemul limfatic consta in principal din vase limfatice, care sunt similare cu vasele si capilarele sistemului circulator. Amigdalele, adenoizii, splina si timusul fac parte din sistemul limfatic.
Descrierea sistemului limfatic
Exista sute de ganglioni limfatici in corpul uman. Acestia sunt situati adanc in interiorul corpului, cum ar fi in jurul plamanilor si inimii, sau mai aproape de suprafata, cum ar fi sub brat.
Splina, care este situata in partea stanga a corpului, chiar deasupra rinichilor, este cel mai mare organ limfatic. “Splina actioneaza ca un filtru de sange, controleaza cantitatea de globule rosii din sange si ajuta la combaterea infectiilor”, a declarat Jordan Knowlton, medic la Health Shands Hospital, Florida.
Daca splina detecteaza in sange bacterii, virusi sau alte microorganisme potential periculoase, impreuna cu ganglionii limfatici, creeaza celule albe, numite limfocite, care actioneaza ca aparatori impotriva invadatorilor. Limfocitele produc anticorpi pentru a ucide microorganismele straine si pentru a opri raspandirea infectiilor. Oamenii pot trai fara spina, insa sunt mult mai predispusi la infectii.
Timusul este situat in piept, deasupra inimii. Acest mic organ stocheaza limfocitele si le pregateste sa devina celule T active, care ajuta la distrugerea celulelor infectate sau canceroase.
Amigdalele sunt grupuri mari de celule limfatice aflate in faringe. Potrivit Academiei Americane de ORL, acestea sunt “prima linie de aparare a organismului ca parte a sistemului imunitar.”
Limfa este un lichid limpede si incolor. Spre deosebire de sange, care circula in intregul organism, limfa circula intr-o singura directie – in sus spre gat. Vasele limfatice se conecteaza la vena subclavie, iar fluidul reintra in sistemul circulator, potrivit Clinicii Mayo.
Boli si tulburari ale sistemului limfatic
Cele mai frecvente boli ale sistemului limfatic sunt extinderea ganglionilor limfatici, umflarea datorita blocarii ganglionilor limfatici si a cancerelor care implica sistemul limfatic.
Cand bacteriile sunt recunoscute in lichidul limfatic, ganglionii limfatici fac mai multe celule albe din sange, care pot provoca infectii, ceea ce poate duce la inflamatie.
Printre factorii care influenteaza in mod negativ sistemul limfatic se numara: extenuarea, lipsa de odihna, sedentarismul, lipsa exercitiului fizic, consumul excesiv de alimente procesate, depresia, substantele chimice toxice si atitudini si comportament negatic care bocheaza energia pozitiva.
Daca suferiti de infectii frecvente, sinuzita, alergii, ganglioni umflati sau manifestati oboseala, stres cronic, este indicat sa va curatati sistemul limfatic. Acest lucru va va ajuta sa restabiliti echilibrul organismului.
Sare amara si sucuri citrice
Dimineata, se bea un pahar mare de apa cu o lingurita de sulfat de sodiu (sare amara). Scopul este de a atrage in intestine toate substantele toxice impreuna cu alte reziduuri si de a le elimina apoi prin scaun. Apoi se va pregati un suc proaspat de citrice (grapefruit, lamaie, portocala), care se va dilua in aceiasi cantitate de apa.
Ulei de ricin
Uleiul de ricin este cel mai eficient remediu pentru curatarea limfei. Acesta poate ajuta lichidul limfatic sa curga mai usor si sa decongestioneze ganglionii limfatici infundati. Se aplica pe partea inferioara a abdomenului si pe ficat o compresa cu ulei de ricin si se tine toata noaptea.
Suc de patrunje, coriandru, lamaie si ghimbir
Cu ajutorul unui storcator se prepara un suc dintr-o radacina de patrunjel, o mana de frunze proaspete de patrunjel, o mana de coriandru verde, 2 lamai, 2 felii proaspete de ghimbir si o para coapta. Amestecul se omogenizeaza si se consuma imediat, cu inghitituri mici.
Turita
Aceasta planta curata sangele, tractul urinar si sistemul limfatic, este anti-inflamatorie, scade tendinta corpului de a forma tumori, mareste fluxul urinar (ceea ce ajuta la eliminarea apei din organism si la reducerea edemelor). Este o planta excelenta in caz de ganglioni si amigdale umflate.
Se poate folosi sub forma de infuzie: 2 lingurite de planta uscata la o cana de apa, cate o cana de 3 ori pe zi.
Astragalus
Chinezii au folosit astragalus de mii de ani pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar si de a actiona ca un excelent detoxifiant pentru sistemul limfatic si ficat.
Echinaceea
Ajuta in caz de congestie a sistemului limfatic si a inflamatiei ganglionilor limfatici. Se foloseste sub forma de infuzie care se prepara din 2 lingurite de planta uscata la o cana de apa. Se beau 3 cani pe zi.
Sursa: https://www.livescience.com
Niciun comentariu