Retentia de apa in organism – cauze si remedii eficiente

1

Multe femei retin apa inainte de perioada menstruala. De asemenea, barbatii sufera uneori de retentie de apa din cauza hormonilor sau anumitor afectiuni. In timp ce cazurile severe pot necesita interventie medicala, majoritatea persoanelor pot gasi alinare cu ajutorul acestor remedii naturale.
Organismul uman contine circa 70% apa, ce se regaseste in sange, tesut muscular, organe si in sistemul osos. Desi este necesar sa ne mentinem zilnic hidratati, trebuie sa stim ca atat consumul de apa in exces, cat si retentia de apa sunt fie semnele unei afectiuni serioase ce necesita consultul de specialitate, fie rezultatul unui stil de viata nesanatos si a unui regim alimentar dezechilibrat, ce se manifesta prin disconfortul la nivelul membrelor inferioare si ingreunarea procesului de scadere in greutate.
Consuma mai multe lichide
O prima masura in eliminarea apei din tesuturi este cresterea consumului de lichide, indeosebi de apa. Atunci cand corpul este deshidratat, el incepe sa retina apa, favorizand instalarea edemului. Recomandate sunt sucurile naturale (portocale, pepene rosu), ceaiurile din plante, apa si bauturile decofeinizate.
Mai putin sodiu mai mult potasiu
Dieta alimentara joaca un rol important in reglarea tensiunii arteriale si a nivelului de apa din organism. Atunci cand sodiul se regaseste in exces in organism, corpul retine apa, iar primul responsabil pentru acest dezechilibru este regimul alimentar. Sarea de masa este o sursa importanta de sodiu, insa multe alimente procesate – precum carnea, biscuitii, mancarurile la conserva, mancarea de tip fast-food, dar chiar si dulciurile si bauturile racoritoare – contin sare si ajung sa ne dauneze sanatatii intregului organism.
Pentru a ajuta la echilibrarea nivelului de sodiu este indicat sa consumam alimente bogate in potasiu, precum bananele si spanacul, si sa bem mai multa apa.

Vitamine
Unele vitamine si minerale ajuta la reducerea excesului de apa din organism. In special, vitamina B6 si magneziul ajuta la eliminarea sodiului si retentiei de apa. Majoritatea pestilor contin cantitati considerabile de vitamina B6.
Stilul de viata
Forta gravitationala face ca fluxul sangvin sa fie mai mic la nivelul membrelor inferioare, ceea ce duce la cresterea presiunii sangelui. Stand prea mult in picioare provocam retentia de apa, iar la final de zi simtim picioarele si gleznele umflate. In acest sens, solutia ideala este sa mentinem buna circulatie a sangelui facand miscare cel putin 30 de minute zilnic si masand zonele cu probleme.
Mai putin stres
Stresul este un factor agravant sau declansator al tulburarilor hormonale, cauze principale pentru predispozitia catre retentia de apa in tesuturi. Exercitiile de respiratie, meditatia, terapia prin masaj sau odihna prelungita sunt cai eficiente de a tine stresul sub control si, indirect, de a preveni edemul.
Alimente cu proprietati diuretice
• Legume si condimente: ceapa si usturoiul, telina, sparanghelul, patrunjelul, frunze de papadie, leurda, ienupar, matease de porumb, ghimbir, cozi de cirese (infuzie).
Fructe: pepenele verde, ananas, grepfrut, zmeura, prune.
Sport
Exercitiile fizice ajuta la eliminarea excesului de lichid si sare din organism prin stimularea circulatiei, transpiratiei si stimularea fluxului urinar. Fie ca mergi pe jos, minimum 20 de minute, ca inoti, mergi la sala, alergi sau mergi cu bicicleta, miscarea ajuta la imbunatairea circulatiei si tonifierea intregii musculaturi a membrelor inferioare, dar si abdominale. Trebuie insotit de consumul de apa pentru a stimula si sustine aceste procese fiziologice.
Ceai de papadie
Infuziile cu papadie pot fi un remediu natural excelent pentru retentia de apa, avand efect diuretic si furnizand organismului potasiu. Planta medicinala ajuta la eliminarea edemului prin diureza, fara sa priveze corpul de sarurile minerale de care are nevoie.
Ceai de matase de porumb
Matasea de porumb are efect diuretic si un continut ridicat de potasiu. Faceti o infuzie dintr-o lingurita de matase uscata la o cana de apa. Beti cate 2 -3 cani/zi.
Castraveti
Castravetii proaspeti sunt o sursa excelenta de apa, avand si compusi naturali care elimina toxinele ce pot cauza edemul. Consumati cel putin un castravete proaspat intreg in fiecare zi, pentru a obtine rezultatele dorite.

1 comment

  1. 8 ceaiuri care combat retentia de apa datorita efectelor diuretice – Natura Vindecătoare 12 septembrie, 2019 at 11:32 Răspunde

    […] Ceai din cozi de cirese Cozile de cirese (la fel ca si matasea de porumb) are efect diuretic, antiseptic si antiinflamator. Sunt foarte utile in afectiunile renale. Se beau doua-trei cani de ceai (infuzie) pe zi. Ceai de urzica Urzica elimina lichidele in exces si toxinele acumulate in tesuturi. Totodata, are efecte vitaminizante, combate anemia si astenia si imbunatateste imunitatea. Ajuta si in lupta cu kilogramele in plus: se consuma ceaiul  din frunze tinere, doua-trei cani pe zi. Ceai de anghinare si papadie Pe langa efectul diuretic, ajuta la normalizarea colesterolului sangvin, imbunatatesc digestia, au actiune detoxifianta si antitoxica hepatica. Se beau doua cani de infuzie pe zi sau se administreaza sub forma de tinctura, 30-40 de picaturi de doua-trei ori pe zi, diluate in apa sau ceai. Ceai de soc Socul are efecte diuretice si sudorifice, avand drept rezultat eliminarea apei in exces si a toxinelor din organism, ca si diminuarea aspectului pielii de „coaja de portocala”. Regleaza tranzitul intestinal, prin efectul laxativ. Pe termen lung, socul inhiba apetitul si ajuta la scaderea in greutate, sub forma de ceai (infuzie), trei cani pe zi, sau elixir din flori de soc, una-trei lingurite pe zi. Printre alimentele cu efect diuretic se numara si sparanghelul, sfecla rosie, varza, telina, afinele, castravetii, usturoiul si patrunjelul. Retentia de apa in organism – cauze si remedii eficiente […]

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!