Cu totii am auzit ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei. Dar cati dintre noi respectam aceasta masa? In incercarea de a reduce aportul net de calorii si de a ne indeplini dorinta de a slabi, din graba sau de lene, foarte multi dintre noi sar peste aceasta masa.
Pentru inima
Potrivit unui studiu publicat in JAMA, barbatii care sar peste micul dejun au un risc cu aproximativ 27% mai mare de a suferi de un atac de cord in comparatie cu cei care mananca un mic dejun sanatos.
Persoanele care sar peste micul dejun au o sensibilitate crescuta la hipertensiune arteriala, ceea ce duce la infundarea arterelor. Pe de alta parte, au un risc mai mare de a dezvolta afectiuni cronice de sanatate cardiovasculare, inclusiv accident vascular cerebral.
Diabet de tip 2
Studiile efectuate la Universitatea Harvard au urmarit sa gaseasca o corelatie intre obiceiurile alimentare si sanatatea. 46.289 de femei au participat la cercetarile efectuate timp de aproximativ 6 ani. Rezultatele studiului au fost uimitoare. Conform rezultatelor, femeile care aveau obiceiul de a evita micul dejun au avut un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2, decat femeile care luau micul dejun zilnic.
Mai mult, femeile care plecau la munca dimineata fara sa manance au prezentat un risc cu 54% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2.
Crestere in greutate
Conform studiilor efectuate cu privire la impacturile negative de a nu lua micul dejun, persoanele care rateaza masa de dimineata au un risc mai mare de a lua in greutate. Saritul micului dejun creste pofta de alimente zaharoase si grase. In plus, avand in vedere ca foamea va fi mult mai intensa, o sa mananci mult mai mult in timpul zilei si, de obicei, vei depasi aportul zilnic de calorii recomandat.
Stare de spirit si energie
Potrivit unui studiu aparut in Physiological Behavior, evitarea micului dejun poate avea un impact negativ asupra starii de spirit si a energiei. Studiul a fost facut asupra a 144 de persoane sanatoase. Grupul a fost impartit in 3. Unui grup i s-a oferit un mic dejun sanatos, moderat, a doua grupa numai cafea, iar grupul al 3lea nu a primit nimic. Grupurile au fost monitorizate apoi timp de cateva ore. Conform studiului, grupul caruia nu li s-a administrat nimic a prezentat cele mai sarace abilitati de memorie si cel mai ridicat nivel de oboseala. Nu a existat nicio diferenta semnificativa intre celelalte doua grupuri.
De retinut este ca evitarea micului dejun poate reduce nivelul de energie si ar putea afecta negativ memoria.
Migrene
Hipoglicemia este termenul medical folosit pentru a indica nivelurile scazute de zahar din sange. Evitarea mesei de dimineata declanseaza o scadere masiva a nivelului de zahar, si la randul sau, declanseaza eliberarea de hormoni care ar putea compensa nivelul scazut de glucoza. Aceasta, pe de alta parte, creste nivelul tensiunii arteriale, declansand migrene si dureri de cap.
Caderea parului
Unul dintre efectele secundare majore ale saritului mesei de dimineata are ca rezultat caderea parului. Micul dejun este masa esentiala a oricarei zile si are un rol major in promovarea cresterii foliculilor de par.
Functia cognitiva
Includerea micului dejun in regimul alimentar zilnic va ofera o functionare cognitiva mai buna. Un studiu realizat pe un grup de adolescenti cu varste cuprinse intre 12 si 15 ani a aratat ca micul dejun da un impuls functiei cognitive. Grupul a fost impartit in doua, un grup a luat micul dejun iar celalalt nu. Grupul care a mancat a prezentat o precizie mai buna intr-un test de atentie si cautare vizuala, in timp ce grupul care nu a mancat nimic a avut dificultati in rezolvarea testelor.
Metabolism
Masina dumneavoastra va porni vreodata daca nu aveti combustibil? In mod similar, aveti nevoie de micul dejun pentru a oferi metabolismului dumneavoastra un impuls. Este prima masa a zilei cu care iti hranesti corpul, dupa un repaus de aproximativ 12h. Conform studiilor efectuate asupra importantei micului dejun, persoanele care respecta masa de dimineata au un metabolism mai activ.
Sursa: www.stylecraze.com
Niciun comentariu