Denumită științific Secale cereale, secara este o iarbă care cultivată în diferite părți ale
globului. Este strâns legată de grâu și orz. Boabele sunt folosite pentru prepararea făinii
de secară, a pâinii de secară, a berii de secară, a unor tipuri de whisky și vodka și a
furajelor pentru animale.
Secara are o istorie care datează din 400 î.Hr., și a devenit cea mai comună cereală în
epoca fierului. Majoritatea țărilor din Europa Centrală au istorii bogate despre fabricarea
pâinii folosind secară. Acest lucru se datorează faptului că recolta este ușor de cultivat.
Secara a fost adusă în America de călătorii englezi și olandezi. În majoritatea zonelor din
Franța și Germania și partea de nord a Ungariei, secara este încă folosită ca principală
cereală de pâine.
❓ Care este profilul nutrițional al secarei
Făina de secară este încărcată cu substanțe nutritive esențiale, cum ar fi proteine, fosfor,
magneziu și zinc:
1 cană de făină de secară (128 grame) conține 416 calorii și 88 grame de carbohidrați 3
grame de grăsime. Alți nutrienți din secară includ:
20,4 grame de proteine
31 de grame de fibre
639 miligrame de fosfor (64% din valoarea zilnică)
205 miligrame de magneziu (51% din valoarea zilnică)
6,5 miligrame de zinc (43% din valoarea zilnică)
6,4 miligrame de fier (36% din valoarea zilnică)
0,6 miligrame de vitamina B6 (28% din valoarea zilnică)
5,5 miligrame de niacină (27% din valoarea zilnică)
918 miligrame de potasiu (26% din valoarea zilnică)
0,3 miligrame de riboflavină (19% din valoarea zilnică)
3,5 miligrame de vitamina E (11,7% din valoarea zilnică)
7,6 micrograme de vitamina K (9% din valoarea zilnică)
Există mulți alți nutrienți în secară care oferă beneficii minunate.
❓ Care sunt beneficiile secarei pentru sănătate
Secara conține în mare parte din fibre, ceea ce contribuie la majoritatea beneficiilor sale.
Fibrele din secară pot ajuta la scăderea în greutate și la prevenirea mai multor forme de
cancer. Secara reglează, de asemenea, nivelul zahărului din sânge și reduce riscul de
diabet. Și antioxidanții pe care îi conține combat radicalii liberi și oferă beneficii excelente
împotriva îmbătrânirii.
�� Ajută la scăderea în greutate
Acest lucru este valabil mai ales dacă consumați pâine de secară. Acest lucru se
datorează faptului că pâinea de secară conține de patru ori mai multe fibre și cu 20% mai
puține calorii decât în pâinea albă obișnuită. Pâinea de secară crește sațietatea – vă
suprima pofta de mâncare, controlând în cele din urmă creșterea în greutate.
Studiile arată că pâinea de secară poate reduce foamea până la 8 ore. Din acest motiv, vă
poate ajuta să pierdeți grăsime corporală.
�� Reduce riscul de diabet
Un studiu afirmă modul în care pâinea de secară și fulgii de secară pot ajuta la controlul
nivelului glicemiei postprandiale. De preparatele din secară beneficiază chiar și
răspunsurile hormonale la diabetici.
De asemenea, s-a constatat că pâinea de secară îmbunătățește diferiți factori metabolici
la diabetici. Poate reduce riscul de diabet de tip 2.
Fibrele din secară ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge – și, deoarece controlează
apetitul, poate preveni și obezitatea legată de diabet.
�� Previne calculii biliari
Deși cercetările sunt mai puține în acest sens, un studiu suedez vorbește despre modul în
care consumul de secară a dus la un risc redus de a dezvolta calculi biliari la hamsteri.
�� Previne bolile de inimă
Secara este o cereală integrală, iar studiile spun că cerealele integrale sunt bune pentru
inimă. Sunt pline de fibre, ceea ce ajută la scăderea nivelului de colesterol și reduce riscul
bolilor de inimă. A consuma 25-30 de grame de fibre pe zi este ideal.
Secara este, de asemenea, bogată în magneziu, un alt mineral care scade tensiunea
arterială și ajută la prevenirea atacurilor de cord. Fibrele din secară ar putea preveni, de
asemenea, blocajele arteriale.
�� Ajută la prevenirea cancerului
Mai multe studii raportează acest lucru. Într-un studiu, s-a constatat că persoanele care
consumau pâine de secară încă de când erau copii, aproape și-au înjumătățit riscul de a
dezvolta cancer de prostată.
Pâinea autentică de secară din cereale integrale poate oferi protecție împotriva cancerului
colorectal. Într-un studiu, secara cu cereale integrale a redus nivelul acizilor biliari din
stomac și s-a văzut că acest lucru reduce riscul de cancer de colon cu până la 26%. Un alt
studiu finlandez vorbește despre cum secara integrală poate reduce riscul de cancer
mamar. Toate acestea pot fi atribuite nivelurilor ridicate de fibre și antioxidanți din secară.
�� Combate inflamația
Deși avem mai puține cercetări, unele surse sugerează că secara ar putea reduce
inflamația cauzată de sindromul metabolic. Și întrucât inflamația poate crește riscul de
diabet de tip 2, această proprietate poate reduce și riscul de diabet.
�� Promovează sănătatea digestivă
Având în vedere că secara este plină de fibre, funcționează minunat de bine pentru a vă
îmbunătăți sănătatea digestivă. De asemenea, ajută la eliminarea deșeurilor, tratând astfel
constipația.
Secara este, de asemenea, un prebiotic bine cunoscut – crește nivelul bacteriilor
prietenoase cu intestinele. Și acest lucru îmbunătățește foarte mult sănătatea digestivă.
Mai important, fibra din secară are o capacitate neobișnuit de mare de legare a apei –
aceasta produce o senzație pronunțată de plenitudine. Vă poate ajuta să vă protejați
sănătatea digestivă, descurajându-vă de a mânca în exces – deoarece mâncarea excesivă
vă poate afecta sănătatea intestinului.
Studiile au arătat cum secara poate îmbunătăți compoziția microbiotei intestinale. Fibrele
din secară vă pot stimula și metabolismul.
�� Elimină toxinele
Secara ar putea ajuta și la eliminarea toxinelor prin conținutul său de fibre. După cum știm,
fibrele ajută la eliminarea deșeurilor – și astfel vă poate elibera corpul de toxine.
�� Întărește oasele și dinții
Secara este o sursă bună de calciu și magneziu și o sursă excelentă de mangan. De
asemenea, conține o cantitate decentă de fosfor – toate acestea contribuind la construirea
oaselor și a dinților puternici.
�� Îmbunătățește sănătatea pielii și a părului
Secara și mai ales făina de secară funcționează ca un excelent demachiant pentru piele.
Alte minerale din secară, precum zincul, magneziul, calciul și fierul, ajută la depășirea
semnelor îmbătrânirii timpurii. Făina de secară funcționează bine asupra ridurilor, a liniilor
fine și a petelor.
Antioxidanții din secară combat radicalii liberi, care contribuie și la îmbătrânirea prematură.
Secara funcționează bine și pentru sănătatea părului. Făina de secară poate fi folosită ca
șampon – vă poate face părul neted și puternic.
Magneziul din secară poate favoriza și creșterea părului. Spălarea regulată a părului cu
făină de secară vă poate oferi păr lung și sănătos.
Niciun comentariu