Top 12 tipuri de făină fără gluten – ce conțin și cum ne influentează sănătatea

0

Făina este un ingredient comun în majoritatea alimentelor de zi cu zi. Se folosește în deserturi, pâini, tăiței etc. Cel mai adesea, folosim făină albă de grâu, care conține gluten și care afectează digestia și are multe alte efecte secundare. Dacă aveți boală celiacă sau sunteți sensibil la gluten, iată câteva vești bune pentru dvs.!
În această postare vom discuta despre cele mai bune tipuri de făină fără gluten și despre modul în care cele mai multe dintre ele vă pot aduce beneficii:
❓ De ce făină fără gluten
Se știe că peste 2,5 milioane de americani au boală celiacă. Pentru ei, evitarea glutenului este singura opțiune pentru menținerea sănătății. Aici apare importanța făinurilor fără gluten.
Citiți: Beneficiile dietei fara gluten
Făina fără gluten este de obicei făcută din nuci și semințe. În afară de faptul că nu conține gluten, vă poate ajuta și în alte moduri.
👉 Care sunt tipurile de făină fără gluten pe care le puteți introduce fără probleme în dieta dvs.?
✔️Făina de migdale
Făina de migdale se face prin măcinarea și migdalelor cu pielea îndepărtată. Această făină are o aromă de nuci – și o ceașcă conține de obicei peste 90 de migdale.
Este utilizată în mod obișnuit în alimentele coapte ca alternativă la făina de grâu care conține gluten.
Făina de migdale are și unele beneficii. S-a constatat că migdalele scad nivelul colesterolului rău, scăzând riscul bolilor cardiovasculare. Aportul de migdale poate crește, de asemenea, nivelul de colesterol bun.
Dar fii atent la calorii, deoarece o ceașcă de făină de migdale are 640 de calorii, adică cu 200 de calorii mai mult decât făina de grâu.
✔️Făină de amarant
Amarantul a fost cândva un element de bază în civilizațiile maya și aztece. Are o aromă de nuci.
Amarantul conține fitochimicale care oferă beneficii antioxidante excelente. De asemenea, conține proteine de calitate și alți acizi grași nesaturați.
✔️ Făină de teff
Teff este cea mai mică cereală din lume, dar este destul de hrănitoare. Este utilizată în cereale, clătite, pâine și alte gustări. Făina este bogată în proteine și ajută la reducerea poftei.
Teff conține cel mai mult calciu decât orice altă cereală. De asemenea, este bogată în fibre dietetice, care stimulează sistemul digestiv. Boabele conțin și alți polifenoli și minerale importante.
Făina de teff poate îmbunătăți metabolismul glucozei, ajutând astfel persoanele cu diabet zaharat.
✔️Făina de hrișcă
Această făină are o aromă bogată și funcționează minunat de bine pentru coacerea pâinilor rapide.
Făina de hrișcă este deosebit de bogată în rutină, un flavonoid care ajută la tratamentul bolilor rezistente la insulină.
Făina are și proprietăți prebiotice și antioxidante. Alte beneficii ale acestei făini includ reducerea colesterolului, neuroprotecția și efectele anticancerigene și antiinflamatorii.
De asemenea, s-a constatat că rutina din făina de hrișcă are potențiale efecte benefice în tratarea bolii Alzheimer.

✔️ Făina de năut
Făina de năut are un gust de nucă și o textură granuloasă – și este o sursă excelentă de fibre și proteine pe bază de plante.
În combinație cu alte leguminoase și cereale, această făină poate avea efecte benefice asupra bolilor cardiovasculare, diabetului de tip 2 și chiar a unor forme de cancer.
✔️ Făină de tapioca
Această făină se face din lichidul amidon extras din rădăcina de manioc. Este adesea adăugată ca agent de îngroșare în supe, sosuri și plăcinte și este folosită și în rețetele de pâine.
Amidonul rezistent din făină funcționează ca fibrele și crește sănătatea digestivă.
✔️ Făină de manioc
Făina de manioc se face prin răzuirea și uscarea întregii rădăcini de manioc. Este cea mai asemănătoare cu făina albă (deși nu conține gluten) și poate fi utilizată în majoritatea rețetelor.
Similară cu făina de tapioca, acest soi de făină conține și amidon rezistent care promovează sănătatea digestivă.
✔️ Făină de orez brun
După cum sugerează și numele, această făină este fabricată din orez brun măcinat. Aceasta este o făină integrală, deoarece conține tărâțe, germeni și endosperm.
Această făină este utilizată pentru a face tăiței, pâine, prăjituri și alte preparate.
Făina de orez brun este mult superioară făinii rafinate, deoarece conține aminoacizi esențiali, fibre dietetice, vitamine și minerale. Studiile arată, de asemenea, că această făină poate ajuta la tratarea hipertensiunii și a diabetului și poate chiar preveni cancerul și bolile cardiovasculare.
✔️ Făină de ovăz
Aceasta se face din ovăz integral. Conține o fibră solubilă numită beta-glucan, care are mai multe beneficii pentru sănătate. Studiile arată cum această fibră poate reduce nivelul colesterolului rău.
Făina de ovăz conține, de asemenea, substanțe nutritive precum proteine, vitamine B, fosfor și alți antioxidanți esențiali.
✔️ Făină de cocos
Făina de nucă de cocos este făcută din carne uscată de nucă de cocos. Poate fi folosit ca făina obișnuită pentru a face deserturi și pâini.
Făina are un conținut ridicat de acid lauric, un triglicerid cu lanț mediu despre care se știe că scade nivelul colesterolului rău ( 15 ).
✔️ Făină de sorg
Făina de sorg are o culoare deschisă și o aromă ușor dulce. Este o făină densă – și este adesea utilizată în rețete care necesită doar o cantitate mică de făină.
Studiile arată că sorgul poate reduce răspunsurile la glucoză – făcându-l un ingredient ideal pentru gestionarea nivelului de glucoză la persoanele sănătoase. Făina de sorg conține, de asemenea, fitochimicale care pot promova sănătatea cardiovasculară.
✔️ Făină de porumb
Făina de porumb este frecvent utilizată ca agent de îngroșare pentru lichide. Poate fi folosită și pentru a face tortilla și pâine. De asemenea, poate fi combinată cu alte tipuri de făină fără gluten.
Făina este o sursă bogată de luteină și zeaxantină, antioxidanți care stimulează sănătatea ochilor. Făina de porumb este bogată și în alți nutrienți precum tiamina, vitamina B6, magneziu și seleniu.

Niciun comentariu

Nu ratați!