Oțet de cidru de mere și miere – elixirul sănătății din Grecia Antică – rețetă și beneficii

1

❓Ai auzit vreodată de oximel
Amestecul de oțet de mere cu miere a fost consumat pentru prima dată în Grecia Antică. A fost prescris în timpul Renașterii și până în epoca victoriană pentru diferite condiții de sănătate. În manualele medicale din epocă se face referire la numele său latin, oxymellis.
❓De ce este importantă această substanță
Pentru că a fost făcută din miere și oțet – același amestec pe care un număr enorm de oameni îl consumă în mod regulat astăzi și datorită numeroaselor sale beneficii pentru sănătate.
Combinația de oțet de mere și miere se amestecă de obicei cu apă caldă și se bea pe stomacul gol, la prima oră dimineața sau înainte de culcare.
Beneficiile sale se extind de la scăderea în greutate până la combaterea cancerului. A fost un remediu popular de secole și nu puteți căuta expresii precum „cure uimitoare” fără să întâlniți o rețetă care combină miere și oțet de mere.
Cele două ingrediente pot fi folosite, alături de ulei de măsline și condimente, pentru a face un dressing de salată fabulos. Dar pot face cu adevărat minuni medicale atunci când le beți împreună?
Iată o privire mai atentă la oțetul de cidru de mere și miere. Le vom discuta separat și apoi vom vedea ce poate face cu adevărat combinarea lor într-o băutură de oțet / miere.
👉 Oțetul de mere
Oțetul de mere s-a dovedit deja că are multe beneficii pentru sănătate strâns legate de cele revendicate pentru combinația oțet / miere.
Oțetul de mere este creat atunci când sucul de mere este fermentat pentru a-l transforma în alcool. Se adaugă apoi o soluție de bacterii „mamă” (care include proteine și enzime, precum și bacterii „bune”), pentru a transforma alcoolul în oțet de mere crud.
Principalul – și cel mai important – produs secundar al întregului proces de creare a oțetului este acidul acetic, care nu numai că este responsabil pentru gustul caracteristic acru al tuturor oțeturilor, dar contribuie și la multe dintre beneficiile pentru sănătate atribuite oțetului de mere.
👉 Beneficiile pentru sănătate ale oțetului de mere
✔️ Scăderea în greutate, scăderea zahărului din sânge și colesterolului
Studiile publicate pe PubMed și ScienceDirect și publicate în reviste importante au arătat că participanții care consumă în mod regulat oțet de mere au pierdut mai multă greutate decât subiecții martori, reducând în același timp IMC-ul (indicele de masă corporală), cantitatea de grăsime din burtă și trigliceridele. Pierderea în greutate nu a fost enormă, dar a fost semnificativă.
De asemenea, au existat cercetări preliminare pe animale care indică faptul că consumul de oțet de mere poate fi capabil să trateze niveluri ridicate de colesterol și trigliceride mai mici, în timp ce scade și colesterolul „rău”. Se crede că aceste rezultate sunt cauzate de acidul acetic din oțet.
Și există o mulțime de dovezi că oțetul de mere este un tratament eficient pentru cei cu diabet zaharat de tip 2 și pre-diabetici cu zahăr din sânge ridicat. Există o serie de studii care îl confirmă, inclusiv unul de la Asociația Americană a Diabetului, care arată că oțetul de mere înainte de culcare îmbunătățește nivelul zahărului din sânge în dimineața următoare și altul care documentează îmbunătățirea sensibilității la insulină atunci când consumați oțet de mere în timpul meselor.
O altă notă: merele au un conținut ridicat de pectină, care este o fibră insolubilă. Dacă bei un pahar de apă care conține două linguri de oțet de mere înainte de mese, te vei simți plin și vei mânca mai puțin.
✔️Scade tensiunea arterială, riscul bolilor de inimă și cancerul?
Există multe afirmații că consumul regulat de oțet de mere poate reduce tensiunea arterială și, prin urmare, reduce riscul bolilor de inimă.
Scăderea zahărului din sânge pe care am discutat-o deja este cu siguranță o componentă în combaterea bolilor de inimă. Cu toate acestea, rezultatele asupra tensiunii arteriale sunt mai puțin definitive. Cercetările chineze și japoneze au arătat că există posibilitatea ca acidul acetic să scadă într-adevăr tensiunea arterială – dar asta a fost la șobolani. Nu a existat nicio confirmare în niciun test uman.
În mod similar, mai multe studii pe animale sau de laborator au arătat că oțetul poate avea puterea de a micșora tumorile sau chiar de a ucide celulele canceroase, dar, din nou, nu există dovezi în acest sens bazate pe subiecți umani.
Toate aceste rapoarte sunt oarecum încurajatoare, dar necesita mai multe studii de cercetare pentru a le certifica.
✔️ Detoxifică organismul
O rețetă simplă și obișnuită este de a combina o cană de apă (apa fierbinte ajută să se amestece bine) cu două linguri de oțet de mere plus suc de lămâie, ghimbir, piper cayenne și scorțișoară (adăugarea de miere organică este opțională).
✔️ Alte beneficii pentru sănătate ale oțetului de mere și posibile dezavantaje
Oțetul este utilizat în mod obișnuit pentru a curăța totul, de la răni la toalete, deoarece ucide bacteriile. Este, de asemenea, o modalitate bună de a ucide bacterii precum E. Coli care ar putea fi în alimente, astfel încât utilizarea oțetului de mere în sosul de salată este o modalitate de a diminua posibilitatea de a contracta intoxicații alimentare.
În plus, oțetul de mere este în esență un probiotic, deci poate fi o modalitate bună de a vă menține flora intestinală sănătoasă.
Există credințe fără surse, dar populare, că oțetul de mere nefiltrat poate ajuta la tratarea unor afecțiuni și boli precum refluxul acid și durerile articulare, din cauza acidului acetic și a enzimelor. Niciuna dintre aceste convingeri nu a fost dovedită.
Cu toate acestea, pot exista unele dezavantaje ale consumului de oțet de mere. Unii spun că suferă de arsuri la stomac cauzate de acidul acetic din oțetul de mere și că s-a demonstrat că acidul crește riscul de apariție a cariilor dentare, deoarece poate subția smalțul dinților.

👉 Beneficiile pentru sănătate ale mierii
Beneficiile pentru sănătate ale mierii crude au fost bine documentate și sunt discutate în profunzime în alt articol: Ce este mierea cruda si care sunt beneficiile acesteia
Mierea brută nefiltrată care conține încă propolis și polenul de albine este o armă puternică împotriva multor boli, variind de la astm și diabet, la tensiunea arterială și bolile de inimă. Acest lucru se datorează faptului că mierea are puternice proprietăți antioxidante, antibacteriene și antiinflamatoare.
Mierea este la fel de bună pentru afecțiunile mai puțin grave, excelentă pentru tuse și dureri în gât și pentru îngrijirea rănilor. Unele soiuri de miere au beneficii mai mari pentru sănătate decât altele, dar este în mod clar o armă puternică împotriva unui număr de probleme medicale.
👉 Miere + oțet de mere
În gospodărie, oțetul din mere cu miere se poate obține astfel:
– se spală merele;
– se strivesc sau se dau pe o răzătoare mare, folosindu-se și cotoarele;
– se pun într-un vas (preferabil din sticlă, lemn sau ceramică smălțuită);
– se toarnă apă călduță, care în prealabil a fost fiarta (0,5 l apa la 0,4 kg terci de mere);
– se adaugă pentru fiecare litru de apă 100g de miere;
– daca se dorește grăbirea fermentației acetice, se mai adaugă la fiecare litru de apă 10g de drojdie de bere și 20g pâine neagra uscata;
– amestecul se păstrează descoperit într-o camera cu temperatura de 20-30 grade C și întunecoasă;
– se amestecă de 2-3 ori pe zi cu o lingură de lemn timp de aproximativ 10 zile;
– dupa 10 zile se pune într-un săculeț de pânză rară și se strecoară prin presare și apoi din nou prin tifon;
– sucul obținut se pune într-un vas larg la gura, se mai adaugă 50-100g de miere pentru fiecare litru de suc si se amestecă pentru omogenizare;
– se leagă borcanul la gură cu un tifon și se păstrează la căldură;
– fermentația s-a terminat când lichidul se liniștește și se limpezește;
– oțetul de mere cu miere va fi gata în 40-60 zile, dupa care se trage cu furtunul în sticle, filtrându-se printr-un tifon;
– sticlele se astupa bine si se țin la loc răcoros;
Aceasta rețetă este descrisa mai amănunțit în cartea “Mierea si alte produse naturale” scrisa de D.C. Jarvis.
Beneficiile pentru sănătate sunt numeroase, oțetul de mere cu miere naturală ajuta la prevenirea și tratarea a numeroase afecțiuni. Oțetul de mere cu miere ajuta la:
-detoxifierea organismului
-stimularea digestiei
-reglarea tranzitului intestinal
-arderea grăsimilor
-scăderea colesterolului
-prevenirea osteoporozei si a diabetului
-reglarea glicemiei
-prevenirea si tratarea infecțiilor bacteriene
-diminuarea senzației de foame.
Dintre afecțiunile în care oțetul de mere cu miere este utilizat reamintim:
-dischinezia biliară
-insuficiență tiroidiană
-indigestie
-oboseală
-litiaza renala fosfatica si oxalica
-litiaza biliară cronica
-anemie
-reumatism
-nevroza
-dureri musculare
– migrene
-nevralgii
-sinuzită
-sterilitate
-urticarie
-intoxicații alimentare
intoxicații cu alcool și tutun.

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!