Ficat gras: cauze, simptome, alimente benefice și de evitat

0
alimente pentru ficat gras

Boala ficatului gras este mai frecventă ca niciodată. Majoritatea oamenilor asociază ficatul gras cu consumul de alcool în exces, dar această boală poate apărea și la persoanele care nu beau deloc alcool. Este cel mai frecvent întâlnită la persoanele cu vârsta peste 60 de ani, dar poate apărea și la copii și adulți tineri. Această formă de boală hepatică grasă se numește „Boală hepatică grasă nealcoolică”.
Boala hepatică grasă nealcoolică (cunoscută și sub numele de steatoză hepatică) este o acumulare de grăsime în ficat. Există mai multe motive pentru care cineva ar putea dezvolta un ficat gras, inclusiv un consum excesiv de zahăr, rezistență la insulină, obezitate și genetică.
În timp, un ficat gras poate duce la steatohepatită nealcoolică (numită și „NASH”). NASH este o formă mai avansată de boală hepatică grasă și poate duce la afecțiuni precum ciroza (cicatrizarea ficatului) și cancer la ficat.
Din păcate, boala hepatică grasă nealcoolică poate duce și la afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul, bolile de inimă și bolile renale.
👉 Principalele cauze ale bolii hepatice grase nealcoolice
Există o serie întreagă de motive pentru care cineva ar putea dezvolta boli hepatice grase nealcoolice. Unele cauze precum consumul de alimente și nutriția pot fi controlate; altele, precum pre-diabetul, au o legătură genetică care poate să nu fie la fel de ușor de controlat.
Subnutriție – Malnutriția poate provoca modificări mitocondriale care pot duce la NAFLD.
Obezitate – Similar cu malnutriția, supraalimentarea poate provoca inflamații care pot afecta funcția ficatului. S-a constatat că majoritatea adulților obezi au o formă de boală hepatică grasă nealcoolică.
Pre-diabet – Cei care au o sensibilitate la zahăr sau sunt rezistenți la insulină vor stoca mai multe grăsimi în ficat decât cei care nu au pre-diabet.
Consumul excesiv de carbohidrați și zahăr – Prea mult zahăr, carbohidrații rafinați, cum ar fi făina albă și sucurile îndulcite, au fost asociate cu NAFL, mai ales dacă aceste tipuri de alimente sunt consumate de persoane rezistente la insulină.
Sănătatea intestinală slabă – Un dezechilibru al bacteriilor din mucoasa intestinală ar putea contribui la dezvoltarea NAFLD la anumite persoane.
Genetica – Anumite persoane sunt mai predispuse la dezvoltarea ficatului gras, datorită geneticii.
👉 Simptomele bolii hepatice grase nealcoolice (NAFLD)
Majoritatea oamenilor nu știu că au un ficat gras până când simptomele devin mai intense. Iată câteva simptome comune, timpurii, ale bolii hepatice nealcoolice de care trebuie să fii atent:
– Oboseală generală
– Un sentiment de plenitudine în partea dreaptă sau în centrul abdomenului
– O burtă umflată
– Vase de sânge vizibile, mărite sub piele
– Palmele roșiatice
– O nuanță galbenă a pielii și a ochilor
– Enzime hepatice crescute
Cele mai frecvente simptome timpurii ale NAFLD sunt senzația de oboseală și o ușoară durere în partea dreaptă a abdomenului. Dacă aveți 2 sau mai multe dintre simptomele enumerate mai sus, programați o întâlnire cu medicul dumneavoastră
📌 Curata ficatul in 5 pași cu acest plan creat de un doctor renumit – te vei simți extraordinar!

👉 Simptomele steatohepatelor nealcoolice (NASH)
– Vărsături
– O îngălbenire extremă a pielii și a ochilor
– Dureri moderate / severe la nivelul abdomenului
– Pierderea foamei
👉 Alimente pentru ficat gras
Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face dacă aveți simptome ale ficatului gras este să urmați o dietă. Pentru a urma această dietă, tot ce trebuie să faceți este să reduceți carbohidrații rafinați și zahărul și apoi să înlocuiți acele alimente cu carbohidrați mai complecși, cum ar fi ovăzul, orezul brun, quionoa, etc., proteine, inclusiv carne slabă, precum pește și lactate cu conținut scăzut de grăsimi, precum și produse proaspete, cum ar fi legume și fructe. Aceste tipuri de alimente vă vor sprijini ficatul și vă vor ajuta să preveniți NAFLD.
✔️ Avocado
Avocado conține grăsimi nesaturate și este o alternativă excelentă la produsele cu grăsimi saturate, cum ar fi untul, care ar trebui evitat dacă aveți un ficat gras. De asemenea, s-a constatat că avocado conține compuși care pot ajuta la vindecarea leziunilor hepatice asociate cu ficatul gras nealcoolic.
✔️ Proteina din zer
Consumul zilnic de shake proteic din zer poate fi o modalitate excelentă de a vă menține ficatul gras sub control. De fapt, s-a constatat că consumul zilnic de proteine din zer reduce grăsimea din ficatul femeilor cu NAFLD cu 20%.
Nu uitați, excesul de proteine poate provoca balonare.
✔️ Ceai verde
Antioxidanții din ceaiul verde pot face minuni pentru ficat. S-a constatat că antioxidanții, cum ar fi catehinele, reduc grăsimea ficatului, precum și inflamația la cei cu NAFLD.
✔️ Ulei de măsline
Este important să evitați grăsimile saturate, cum ar fi cele pe care le-ați găsi în carnea roșie sau unt dacă bănuiți că aveți un ficat gras. Grăsimile precum uleiul de măsline sunt nesaturate și reprezintă o alternativă mult mai bună. Urmăriți să nu consumați mai mult de 1/4 cană de ulei de măsline pe zi.
📌 8 surse vegetale de grăsimi sănătoase
✔️ Făină de ovăz
Făina de ovăz este o opțiune excelentă, cu conținut scăzut de grăsimi, care conține atât fibre, cât și carbohidrați complecși, promovând pierderea în greutate la persoanele cu NAFLD. Păstrarea greutății sub control este crucială pentru cei care au un ficat gras. Combinați făina de ovăz cu o lingură de unt de nuci, cum ar fi cel de arahide sau migdale sau fructe feliate, pentru un mic dejun echilibrat și energizant.
✔️ Tofu
S-a constatat că proteina din soia care se găsește în tofu reduce acumularea de grăsimi în ficat. Tofu este sărac atât în zahăr, cât și în grăsimi. O necesitate atunci când urmați o dietă prietenoasă cu NAFL.
✔️ Legume verzi
S-a demonstrat că legumele verzi, cum ar fi broccoli și spanac, reduc acumularea de grăsimi în ficat. Încercați să consumati cât mai des broccoli, spanac, salată etc.
✔️ Ciulin de lapte
O ceașcă de ceai de ciulin de lapte consumata zilnic reduce inflamația și afectarea ficatului la pacienții cu NAFLD.
✔️ Legume crucifere
Legumele crucifere precum conopida, varza și broccoli pot contribui la creșterea capacității ficatului de detoxifiere și la curățare.
📌 Ananasul – hrană pentru ficat
👉 7 alimente de evitat în urma unei diete cu ficat gras
Ați putea presupune că „grăsimea” este cel mai mare vinovat în NAFLD, dar vinovați sunt de fapt carbohidrații și zahărul. Deși este important să evitați grăsimile saturate pentru sănătatea generală și pierderea în greutate, reducerea aportului de carbohidrați va garanta cea mai mare îmbunătățire a stării dumneavoastră.
1. Alcoolul
2. Zaharul
3. Carbohidrați rafinați
4. Sare
5. Alimente prăjite
6. Grăsimi saturate
7. Alimente grase

Niciun comentariu

Nu ratați!