Cercetătorii au demonstrat ca ceea ce mâncăm influențează sănătatea mintală

0

Deși există o relație bine stabilită între dietă și sănătatea fizică, asocierile dintre dietă și sănătatea mintală rămân în mare parte nedescoperite .
O echipă de cercetători a folosit recent datele sondajului pentru a investiga rolul pe care îl joacă dieta în sănătatea mintală.
Constatările cheie includ asocierile pe care le are suferința mentală cu cofeina și mâncarea rapidă și bunăstarea mentală crescută care vine cu niveluri mai ridicate de exerciții.
Factorii sezonieri și locația geografică au afectat, de asemenea, sănătatea mintală .
Cercetările au arătat că aderarea la o dieta sănătoasă care este scăzută în alimente procesate reduce riscul de boli, inclusiv boli cardiovasculare și cancer.
Cu toate acestea, există dovezi științifice din ce în ce mai mari că factorii dietetici pot afecta și sănătatea mintală.
De exemplu, studiile au descoperit asocieri între dieta mediteraneană și un risc mai mic de depresie.
Articol recomandat: Dieta mediteraneana – cel mai sănătos mod de a manca?
În contrast, există unele dovezi că dietele de calitate inferioară sunt legate de riscul crescut de depresie. Cu toate acestea, această asociație este încă în dezbatere.
Pentru a investiga rolul dietei în sănătatea mintală, cercetătorii de la Universitatea Binghamton și Universitatea Stony Brook, din New York, au efectuat un sondaj online cu peste 2.600 de participanți din America de Nord, Europa, Orientul Mijlociu, Africa de Nord, și Asia.
Sondajul a durat 5 ani și a inclus 1.147 femei tinere, 628 femei mature, 641 bărbați tineri și 207 bărbați maturi. În scopul studiului, cercetătorii au definit tinerii ca fiind cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani, în timp ce participanții maturi aveau vârsta de 30 de ani sau peste.
Studiul a aparut în publicația Nutrients.
Implicarea în sondaj a fost voluntară. Toți participanții au completat un chestionar după ce au răspuns la o postare pe rețelele de socializare care a publicat studiul.
Scopul oamenilor de știință a fost de a determina ce alimente și alți factori, inclusiv exercițiile fizice, locația geografică și perioada anului, au fost asociați pozitiv sau negativ cu sănătatea mintală.
Factori care influențează sănătatea mintală
Femeile tinere și mature au avut un risc mai mare de suferință mentală în timpul sezonului de primăvară. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, asociații negative de sănătate mintală cu un aport ridicat de cofeină și un consum moderat până la mare de fast-food.
De asemenea, au descoperit că micul dejun frecvent și angajarea la niveluri mai ridicate de exerciții fizice au fost legate de bunăstarea mentală îmbunătățită în rândul femeilor tinere.
În schimb, pentru femeile mature, consumul frecvent al micului dejun a fost legat de o rată mai mare de suferință mentală. Cu toate acestea, la fel ca în cazul femeilor tinere, exercițiile frecvente par să aibă un efect pozitiv asupra bunăstării la femeile mature.
În plus, femeile mature care trăiesc în Asia sau în Africa de Nord au raportat suferință mentală mai semnificativă în comparație cu cele care locuiesc în America de Nord.
Bărbații tineri au raportat o bunăstare sporită în raport cu exercițiile fizice frecvente, consumul moderat de lactate și consumul moderat de carne. În schimb, consumul ridicat de fast-food și cofeina au fost ambele asociate cu o bunăstare mentală mai slabă.
La fel ca în cazul femeilor mature, bărbații maturi aveau șanse mai mari de suferință mentală dacă locuiau în regiunea MENA (Africa de nord si orientul mijlociu). Nivelurile de învățământ superior și consumul moderat de nuci au fost asociate cu o sănătate mintală pozitivă la bărbații maturi.

Personalizarea dietelor
Potrivit coautorului studiului, Lina Begdache, doctorat, profesor asistent de studii de sănătate și wellness la Universitatea Binghamton, oamenii de știință trebuie să ia în considerare diferențele de maturitate a creierului între adulții tineri și maturi.
Ea explică: „Adulții tineri încă formează noi conexiuni între celulele creierului, precum și structurile de construire; prin urmare, au nevoie de mai multă energie și substanțe nutritive pentru a face acest lucru. ”
Luând în considerare vârsta, crede ea, ne va ajuta să înțelegem modul în care dieta și alți factori joacă un rol în sănătatea mintală.
„Trebuie să luăm în considerare un spectru de modificări dietetice și de stil de viață bazate pe diferite grupe de vârstă și [sexe]. Nu există o singură dietă sănătoasă care să funcționeze pentru toată lumea. ”
– Lina Begdache, dr.
Begdache explică faptul că există diferențe critice în morfologia și conectivitatea creierului între bărbați și femei. Pe parcursul cercetărilor sale, ea a constatat că dieta este mai puțin probabil să afecteze bărbații decât femeile.
Bărbații care respectă chiar și o dietă „ușor sănătoasă” tind să raporteze o bună stare mentală bună, explică ea. Cu toate acestea, atunci când dieta lor constă în mare parte în mâncare rapidă, suferința mentală devine mai probabilă.
Concluzie
Mâncarea tip fast-food, prăjelile, grăsimile nesănătoase, lipsa fructelor si legumelor in dietă afectează sănătatea fizica dar si cea mintală.
O alimentație sănătoasă ne protejează de boli atât fizice cat si mintale.
Pentru a fi sănătoși si a trai cat mai mult, trebuie sa fim atenți la ce mâncăm. O dietă sănătoasă include legume si fructe, grăsimi sănătoase, nuci si semințe.
Este important sa acumulam in fiecare zi necesarul organismului de vitamine, minerale, proteine, carbohidrați si grăsimi sănătoase.
Nu exista o dietă care să funcționeze la fel pentru toată lumea, de aceea este important să consultăm un medic nutriționist pentru a crea o dietă personalizată care sa dea rezultate cât mai bune.
Articole recomandate:
De ce este foarte important sa mâncăm sănătos?
Longevitate: cum putem încetini procesul de îmbătrânire
Ghid pentru o dietă echilibrată si sănătoasă

Niciun comentariu

Nu ratați!