9 sfaturi pentru îngrijirea urechilor în mod corespunzător

0

Urechile, la fel ca toate celelalte organe ale corpului, necesită o atenție și o îngrijire corespunzătoare pentru a funcționa. Urechile tale sunt, de asemenea, legate de diferite părți ale corpului și atunci când nu funcționează bine, este posibil sa deregleze și alte părți ale corpului. Urechile sunt incredibil de delicate și orice vătămare în apropierea sau pe ureche vă poate afecta capacitatea de auz. Dacă aveți acumulare de ceară sau o infecție a urechii externe, ar trebui să solicitați ajutor medical.
👉 Anatomia și structurile urechii și structurile conexe
Pentru a înțelege ce se întâmplă atunci când o ureche se infectează, este util să aveți o idee de bază despre structura și funcția urechii. Acest organ complex și delicat este compus din urechea externă, urechea medie și urechea internă. Urechile exterioare și medii funcționează pentru a conduce undele sonore prin ureche. Urechea internă primește aceste unde auditive, le transformă în semnale electrice și le retransmite către creier. Urechea internă este, de asemenea, un important organ de echilibru.
Urechea externă: Canalul auditiv exterior duce la o membrană subțire, translucidă, timpanul (membrana timpanică), care simte vibrațiile create de sunet.
– Urechea medie: În spatele timpanului se află urechea medie, o cavitate plină de aer care conține trei oase mici. Aceste oase care sunt cele mai mici din corpul uman sunt acoperite cu o membrană strălucitoare care produce în mod constant mucus. Pe măsură ce timpanul vibrează, acesta mută cele trei oase, care apoi transmit vibrațiile către nervii din urechea internă printr-o a doua membrană subțire care acoperă o altă zonă.
Urechea internă: Urechea internă este o cameră în formă de melc cu trei secțiuni. Secțiunile centrale și superioare ale urechii interne conțin mecanismele de echilibru ale corpului (canalele semicirculare). Secțiunea inferioară este o structură osoasă, în formă de melc. Aceasta are trei compartimente umplute cu lichide auditive speciale (perilimfa și endolimfă) care transmit vibrațiile primite de la urechea medie. Mijlocul și cel mai mic dintre aceste compartimente conține receptorul auditiv mic numit organul Corti. În acest organ, celulele mici ale receptorilor primesc vibrații de la lichidele auditive și transmit undele sonore către fibrele nervoase auditive, care se extind de la urechea internă la centrul de auz al creierului. Aceste fibre transformă undele sonore în semnale electrice care sunt recepționate și interpretate („auzite”) de către creier. În acest proces fascinant, creierul poate distinge în cele din urmă peste 400.000 de sunete.
👉 Tubul Eustachian
O structură suplimentară care afectează urechea medie și joacă un rol major în infecțiile urechii este pasajul care leagă urechea medie de cavitatea nazală și gât. Acest pasaj, numit trompa Eustachian, este mai rigid mai aproape de ureche și mai flexibil spre partea din spate a gâtului. Capătul flexibil este în mod normal închis în repaus, dar se deschide foarte scurt la înghițire sau căscat. Când tubul se deschide, aerul intră în canal și se deplasează spre urechea medie. Tubul Eustachian are trei roluri în ceea ce privește urechea medie:
Ventilație: Tubul permite aerului suplimentar să pătrundă sau să părăsească urechea medie pentru a menține presiunea aerului în interiorul urechii aproximativ echivalentă cu presiunea aerului din canalul extern. Această funcție este mai evidentă atunci când există schimbări bruște ale presiunii aerului exterior, cum ar fi în timpul deplasării printr-un tunel subteran sau atunci când decolezi sau aterizezi într-un avion. Dacă nu ar exista o astfel de supapă, modificările rapide ale presiunii urechii medii ar putea provoca ruperea timpanului.
Drenaj: Tubul previne acumularea de secreții de mucus în urechea medie prin deschiderea periodică pentru a permite excesului de lichid să se scurgă în partea din spate a gâtului.
Protecție: Tubul oferă ion de protecție parțială împotriva substanțelor străine care pot pătrunde în zona nasului sau a gâtului în timpul mirosului, strănutului sau tusei; atunci când tubul este închis în repaus, acesta asigură această protecție.
Funcționarea corectă a trompei eustachiene ajută la prevenirea deteriorării timpanului și a urechilor medii și interioare. Funcționarea ineficientă poate duce la infecția urechii.
Acest ghid este aici pentru a vă ajuta să vă îngrijiți corect urechile:

1. Reduceți volumul
Urechile sunt sensibile și se pot deteriora cu ușurință dacă mențineți volumul peste nivelul sonor normal. Nu v-ați dori ca timpanele dvs. să fie deteriorate doar pentru că vă place să ascultați muzică dând-o la volum maxim. Volumul ar trebui menținut la maximum 60% atunci când ascultați în căști. Căștile sunt mult mai aproape de timpan și sunt predispuse să provoace daune mai mari decât căștile care acoperă urechea. Dacă alții pot auzi ceea ce ascultați prin căștile dvs., sunetul este prea puternic pentru urechi.
2. Exercițiu
Deoarece urechile sunt conectate cu alte părți ale corpului și nervi, exercițiile fizice vă pot ajuta să vă păstrați și urechile sănătoase. Exercițiile fizice crează mai mult flux de sânge în corp, ceea ce este minunat pentru urechile tale.
3. Verificați nivelurile de stres
La fel ca sănătatea fizică, sănătatea ta mentală este legată și de celelalte părți ale corpului, cel mai important de urechi. Nivelurile ridicate de stres vă pot pune în modul luptă și vă pot afecta sistemul nervos, precum și fluxul sanguin. Acest lucru vă poate provoca o presiune mai mare la nivelul urechii și vă poate afecta auzul.
4. Oferă urechilor odihnă
Urechile tale sunt cel mai bun prieten al tău. Vă ajută să ascultați alte persoane, să ascultați muzică și să vă bucurați de filme. Urechile tale lucrează mult pentru tine și au o întreținere destul de redusă, dar necesită și odihnă.
5. Păstrați urechile uscate
Când ieșiți din duș sau dacă corpul dumneavoastră a fost expus la apă într-o piscină sau scufundări, asigurați-vă că vă uscați ușor urechile. Lăsând urechile să rămână umede pentru perioade mai lungi de timp, le puteți expune la bacterii și la infecții dăunătoare auzului.
6. Nu utilizați tampoane de bumbac sau obiecte ascuțite
Ori de câte ori există ceară suplimentară în ureche, majoritatea oamenilor cred că ar trebui să o curețe folosind un tampon de bumbac sau, mai rău, degetele. Nici una dintre aceste opțiuni nu merită încercată sau recomandată. Orice obiect ascuțit sau orice îți intră în ureche îți poate deteriora timpanul. Urechea ta se curăță singură, iar ceara este acolo pentru a o proteja de orice bacterie sau infecție.
7. Acordați timp pentru recuperare
Dacă știți că veți fi expus la zgomote puternice pentru o perioadă îndelungată, luați-vă ceva timp, 5-10 minute, pentru a ieși afară sau departe de zgomot. Să presupunem că sunteți la o petrecere sau la un concert și că nu aveți prea mult control asupra volumului, ar trebui să luați pauze de acolo pentru a permite urechilor să se recupereze și să revină la auzul normal.
8. Consultați-vă medicul
Dacă simțiți ușoare dureri sau probleme la auz, ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră pentru a vă ajuta. Nu trebuie să vă bazați pe autodiagnostic sau autotratament.
9. Verificări periodice
Fie că este vorba de curățarea urechilor sau de îngrijirea lor, trebuie să vă asigurați că sunteți obișnuit cu controalele, în afară de situații de urgență.

Niciun comentariu

Nu ratați!