Ulei esențial de portocale – utilizări și beneficii puternice pe care trebuie sa le știi

0

Uleiul esențial de portocală este extras in primul rând din coaja de portocală, dar poate fi luat si din frunzele si crenguțele plantei. Are o aromă dulce, fructată, care vă oferă o senzație de prospețime și liniste.
Uleiul esențial de portocale reduce riscul de infecție pulmonară, îmbunătățește performanța la exerciții fizice, protejează sănătatea dentară și are proprietăți anti-cancer, anti-anxietate și insecticide.
👉 Ce este uleiul esențial de portocale?
Uleiul extras din coaja de portocală și din frunzele de portocal ( Citrus sinensis ) este cunoscut sub numele de ulei esențial de portocale (ulei esențial de portocală dulce, mai exact).
Frunzele de portocal si coaja portocalelor sunt o sursă valoroasă de limonen, flavonoide, carotenoide, fibre alimentare, zaharuri solubile, celuloză, hemiceluloză, pectină, polifenoli și acid ascorbic. Uleiul extras conține multe terpene valoroase și, prin urmare, este cel mai vital produs secundar al procesării citricelor.
În linii mari, majoritatea uleiurilor esențiale de citrice (inclusiv uleiul de portocale dulci) sunt folosite ca aditivi alimentari naturali și conservanți în mai multe alimente și băuturi, deoarece au fost clasificate ca fiind sigure.
În plus, acest ulei are proprietăți puternice antibacteriene, antifungice, insecticide, antihelmintice, antioxidante și anxiolitice.
6 beneficii și utilizări ale uleiului esențial de portocale dulci
1. Agent anti-stafilococic
Staphylococcus aureus este unul dintre cei mai mari dușmani ai corpului uman, deoarece provoacă tulburări acute până la letale.
Aplicarea uleiurilor de citrice precum uleiul de portocală dulce sau uleiul de portocală Valencia pe zonele afectate poate ucide tulpinile microbiene rezistente la mai multe medicamente precum stafilococul. Vaporii acestui ulei sunt bogați în limonen și, de asemenea, conțin linalol, mircen și alfa-pinenă care au proprietăți antibiotice și bactericide puternice.
Uleiul de portocale, în combinație cu uleiul de eucalipt, poate accelera vindecarea rănilor. Conține carvacrol, timol și cinamaldehidă. Prin urmare, uleiul esențial de portocale poate vindeca mai multe afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczema, acneea și arsurile.
2. Anxiolitic și relaxant
Secreția de melatonină scade odată cu înaintarea în vârstă, determinând progresul ritmurilor biologice. Aromoterapia cu uleiuri precum portocala dulce, lavanda și chiparosul poate promova secreția de serotonină și endorfine.
Endorfinele creează un efect sedativ, în timp ce serotonina se leagă de enzime în timpul nopții pentru a produce melatonină, favorizând astfel somnul. Creșterea secreției de endorfină și serotonină prin aromoterapie poate ajuta persoanele în vârstă să doarmă la o oră regulată și să reducă anxietatea și agitația legate de insomnie.
Inhalarea vaporilor uleiului de portocale dulce poate ajuta, de asemenea, femeile însărcinate să depășească anxietatea în timpul travaliului.
3. Funcția pulmonară și stimularea performanței sportive
Într-un studiu realizat în 2016, s-a constatat că inhalarea vaporilor de ulei de portocale dulci și mentă a crescut capacitatea pulmonară (de la 40% la 70%) și performanța atletică a participanților.
Aromoterapia cu aceste uleiuri poate, de asemenea, ameliora senzația de durere de înțepături, poate suprima răspunsurile autonome și poate reduce durerea musculară și oboseala. Cu toate acestea, nu există multe studii anterioare despre inhalările de ulei de Citrus sinensis asupra funcției pulmonare și asupra performanței atletice.

4. Sănătatea dentară
Uleiul esențial din coaja de portocală poate combate cariile dentare datorită proprietății sale antimicrobiene. Extractul etanolic din coajă de portocală conține alcaloizi, saponine, taninuri, derivați fenolici, uleiuri esențiale și flavonoide.
Pe viitor, cu suficiente cercetări, extractele de coajă de portocală pot fi încorporate în produse dentare precum apele de gură și pastele de dinți.
Copiii supuși procedurilor dentare au fost mai relaxați atunci când au fost expuși la aromoterapie cu ulei esențial de portocale. Acest ulei a arătat proprietăți anxiolitice – a redus frecvența pulsului și a crescut anxietatea neurotransmițătorilor salivari.
5. Antioxidant și agent anticancerigen
La fel ca și alte uleiuri de citrice, uleiul esențial de portocale are, de asemenea, proprietăți antioxidante puternice, datorită prezenței componentelor volatile precum limonenul, linalolul, mircenul, sabinena, pinenul și geranialul.
Diverse studii asupra acestui ulei esențial au arătat și potențialul său anticancerigen.
Un tratament cu ulei de portocale dulce timp de 30 de săptămâni a redus în cele din urmă leziunile canceroase din ficatul șoarecilor. De asemenea, a redus incidența tumorii hepatice la mai puțin de 50% la șoareci.
În plus, există dovezi care demonstrează activitatea apoptotică a uleiului de portocală dulce în celulele canceroase umane. De asemenea, a prevenit metastaza și creșterea leucemiei umane și a celulelor canceroase de colon.
6. Agent antihelmintic și insecticid
Uleiul de portocală dulce are un efect larvicid intens împotriva vectorului malariei ( Anopheles labranchiae ) și a vectorului febrei galbene și dengue ( Aedes aegypti ).
Acest ulei este un fumigant puternic împotriva muștelor, gândacilor, țânțarilor și termitelor.
Este, de asemenea, un agent antihelmintic eficient împotriva nematodelor gastrointestinale.
Prin urmare, uleiul esențial de portocale poate vindeca diareea, intoxicațiile alimentare și afecțiunile conexe.
👉 Care este compoziția fitochimică a uleiului esențial de portocale?
Uleiul esențial de portocale este plin de componente care au importanță farmaceutică. Sursa tuturor acestor compuși medicinali este coaja de portocală.
Coaja de portocală are din abundență d-limonen și alte terpene importante cum ar fi linalol, pinen, mircen, sabinene și neral.
Din cauza acestui profil fitochimic bogat, uleiul esențial de portocale poate prezenta aceste beneficii cruciale despre care ați citit în secțiunea anterioară.

Niciun comentariu

Nu ratați!