Rubarba – o plantă extraordinară pentru sănătate – 10 beneficii impresionante

0

Rubarba a fost folosită pe scară largă în medicina tradițională chineză pentru calmarea afecțiunilor legate de stomac. Este folosită pentru a stimula sănătatea creierului și pentru a întări oasele. Deși există o dezbatere constantă dacă rubarba este o legumă sau un fruct, beneficiile sale sunt binecunoscute.
O porție de rubarbă satisface 45% din necesarul zilnic de vitamina K – nutrientul susține sănătatea oaselor. Vitamina C din rubarbă previne infecțiile, iar vitamina A și luteina îmbunătățesc sănătatea vederii.
1. Rubarba ameliorează constipația
Fiind un laxativ natural, rubarba poate fi folosită pentru a trata constipația. Studiile arată că rubarba posedă efecte antidiareice, datorită conținutului său de tanin. De asemenea, conține sennozide, compuși care acționează ca laxative stimulative.
Rubarba conține cantități mari de fibre alimentare care pot stimula sănătatea digestivă.
2. Întărește oasele
Am văzut deja că rubarba conține o doză bună de vitamina K, care joacă un rol în metabolismul osos și ajută la prevenirea osteoporozei. Vitamina K este importantă pentru formarea oaselor. Un studiu vorbește despre modul în care vitamina K poate reduce riscul de fractură.
Rubarba este și o sursă de calciu (o cană îndeplinește 10% din necesarul zilnic), un alt mineral crucial pentru sănătatea oaselor.
3. Îmbunătățește sănătatea creierului
Vitamina K din rubarbă limitează leziunile neuronale ale creierului – iar acest lucru ajută la prevenirea bolii Alzheimer. Conform unui studiu, rubarba poate ajuta la tratarea inflamației la nivelul creierului. Acest lucru îl face o măsură preventivă împotriva bolii Alzheimer și accidentului vascular cerebral.
4. Rubarba ajută la pierderea în greutate
S-a descoperit că rubarba reduce colesterolul rău și, deoarece este o alegere alimentară cu conținut scăzut de calorii, poate fi cu siguranță o completare excelentă pentru o dietă de slăbire. Mai conține catechine, aceiași compuși din ceaiul verde care îi conferă proprietățile sale benefice. Catechinele sunt cunoscute pentru stimularea metabolismului, iar acest lucru ajută la arderea grăsimilor corporale și la pierderea în greutate.
Rubarba este o sursă bună de fibre, un alt nutrient important pentru pierderea în greutate. Datorită proprietăților sale laxative, rubarba este un ingredient cheie în anumite diete de slăbire.

5. Ajută la combaterea cancerului
Studiile pe animale au arătat că physcion, o substanță chimică concentrată din rubarbă care dă culoarea tulpinilor sale, poate ucide 50% din celulele canceroase în decurs de 48 de ore. Avem nevoie de mai multe cercetări în acest sens înainte de a ajunge la o concluzie.
Proprietățile de combatere a cancerului ale rubarbei sunt îmbunătățite în special atunci când este coaptă – coacerea timp de 20 de minute s-a dovedit că îi crește în mod considerabil proprietățile anticancerigene.
6. Ajută la tratamentul diabetului
Unele cercetări au arătat că compușii găsiți în tulpinile de rubarbă pot ajuta la îmbunătățirea nivelului de zahăr din sânge și chiar la scăderea colesterolului. Compusul activ, numit raponticină, s-a dovedit a fi benefic pentru diabetici.
7. Protejează inima
Fiind o sursă bună de fibre, rubarba scade nivelul de colesterol.
Alte studii vorbesc despre compușii activi din rubarbă care protejează arterele de deteriorare, care altfel ar putea duce la boli cardiovasculare. Unele surse spun că rubarba poate scădea și tensiunea arterială.
8. Rubarba poate îmbunătăți vederea
Există mai puține informații despre asta. Cu toate acestea, rubarba conține luteină și vitamina C, ambele funcționând bine pentru vedere.
9. Poate ajuta la sănătatea rinichilor
Un studiu arată cum rubarba poate îmbunătăți efectele terapeutice în tratamentul bolii renale cronice în stadiul 3 și stadiul 4.
Dar, deoarece rubarba conține puțin acid oxalic, poate provoca sau agrava pietre la rinichi.
10. Ameliorează simptomele premenstruale
Studiile arată că rubarba poate ameliora bufeurile, iar acest lucru este valabil mai ales în cauza perimenopauzei. Rubarba conține fitoestrogeni, iar unele cercetări spun că astfel de alimente pot ajuta la ameliorarea simptomelor menopauzei.

Niciun comentariu

Nu ratați!