Există o mulțime de produse din care puteți alege atunci când vine vorba de albirea dinților.
Cu toate acestea, majoritatea produselor de albire folosesc substanțe chimice pentru a vă înălbi dinții.
Dacă doriți dinți mai albi, dar doriți, de asemenea, să evitați substanțele chimice, acest articol enumeră multe opțiuni care sunt atât naturale, cât și sigure.
Ce face ca dinții să arate galbeni?
Mulți factori determină ca dinții să-și piardă strălucirea albă și strălucitoare.
Anumite alimente vă pot pata smalțul, care este stratul cel mai exterior al dinților. În plus, acumularea de plăci pe dinții dvs. îi poate face să pară galbeni.
Acest tip de decolorare poate fi tratat de obicei cu remedii regulate de curățare și albire.
Cu toate acestea, uneori dinții par galbeni, deoarece smalțul dur s-a erodat, dezvăluind dentina de dedesubt. Dentina este un țesut galben natural, osos, care se află sub smalț.
Iată 5 moduri simple de a vă albi în mod natural dinții:
1. Periaj cu bicarbonat de sodiu
Bicarbonatul de sodiu are proprietăți de albire naturală, motiv pentru care este un ingredient popular în pasta de dinți comercială.
Este un abraziv ușor care poate ajuta la îndepărtarea petelor de suprafață de pe dinți.
În plus, bicarbonatul de sodiu creează un mediu alcalin în gură, care împiedică dezvoltarea bacteriilor.
Acesta nu este un remediu care vă va albi dinții peste noapte, dar ar trebui să observați o diferență în aspectul dinților în timp.
Știința nu a dovedit încă că periajul cu bicarbonat simplu vă va albi dinții, dar mai multe studii arată că pasta de dinți care conține bicarbonat de sodiu are un efect de albire semnificativ.
Un studiu a constatat că pastele de dinți care conțin bicarbonat de sodiu au fost semnificativ mai eficiente în îndepărtarea petelor galbene de pe dinți decât pastele de dinți standard fără bicarbonat de sodiu. Cu cât este mai mare concentrația de bicarbonat de sodiu, cu atât este mai mare efectul.
Mai mult, o revizuire a cinci studii a constatat că pastele de dinți care conțin bicarbonat de sodiu au îndepărtat placa din dinți mai eficient decât pastele de dinți care nu conțin bicarbonat de sodiu.
Pentru a folosi acest remediu, amestecați 1 linguriță de bicarbonat de sodiu cu 2 lingurițe de apă și spălați-vă dinții cu pasta. Puteți face acest lucru de câteva ori pe săptămână.
Puteți cumpăra bicarbonat de sodiu la un magazin alimentar sau îl puteți găsi online.
2. Folosiți peroxid de hidrogen
Peroxidul de hidrogen este un agent de înălbire natural care ucide, de asemenea, bacteriile din gură.
De fapt, oamenii folosesc apă oxigenată de ani de zile pentru a dezinfecta rănile datorită capacității sale de a ucide bacteriile.
Multe produse comerciale de albire conțin peroxid de hidrogen, deși la o concentrație mult mai mare decât o veți folosi.
Din păcate, niciun studiu nu a investigat efectele clătirii sau periajului numai cu peroxid de hidrogen, însă mai multe studii au analizat pastele de dinți comerciale care conțin peroxid.
Un studiu a constatat că o pastă de dinți care conține bicarbonat de sodiu și 1% peroxid de hidrogen a dus la dinții semnificativ mai albi.
Un alt studiu a constatat că perierea cu o pastă de dinți comercială care conține bicarbonat de sodiu și peroxid de două ori pe zi a dus la 62% dinți mai albi în 6 săptămâni.
Cu toate acestea, există câteva întrebări cu privire la siguranța peroxidului de hidrogen.
În timp ce concentrațiile puternic diluate par sigure, concentrațiile puternice sau utilizarea excesivă pot provoca iritarea gingiilor și sensibilitatea dinților. Există, de asemenea, îngrijorarea că dozele mari pot provoca cancer, dar acest lucru nu a fost dovedit.
O modalitate de a utiliza peroxidul de hidrogen este de a spăla gura înainte de a vă spăla dinții. Asigurați-vă că utilizați o soluție de 1,5% sau 3% pentru a evita efectele secundare.
Cea mai frecventă concentrație de peroxid de hidrogen la farmacie este o soluție de 3%. Puteți dilua cu ușurință această concentrație la 1,5% amestecând părți egale peroxid și apă.
O altă modalitate de utilizare a peroxidului de hidrogen este amestecarea acestuia cu bicarbonat de sodiu pentru a face o pastă de dinți. Combinați 2 lingurițe de apă oxigenată cu 1 linguriță de bicarbonat de sodiu și spălați-vă ușor dinții cu amestecul.
Limitați utilizarea acestei paste de casă la câteva ori pe săptămână, deoarece utilizarea excesivă vă poate eroda smalțul dinților.
3. Mănâncă fructe și legume
O dietă bogată în fructe și legume poate fi bună atât pentru corp, cât și pentru dinți.
Deși nu sunt înlocuitorii periajului, fructele și legumele crocante și crude vă pot ajuta să frecați placa în timp ce mestecați.
Căpșunile și ananasul sunt două fructe despre care se pretinde că vă ajută să vă albiți dinții.
Căpșuni
Albirea dinților cu un amestec de căpșuni și bicarbonat de sodiu este un remediu natural popularizat de vedete.
Susținătorii acestei metode susțin că acidul malic găsit în căpșuni va elimina decolorarea dinților, în timp ce bicarbonatul de sodiu va îndepărta petele.
Cu toate acestea, acest remediu nu a fost complet susținut de știință.
În timp ce căpșunile vă pot ajuta să vă exfoliați dinții și să ii facă să pară mai albi, este puțin probabil să pătrundă în petele de pe dinți.
Un studiu recent a constatat că un amestec de căpșuni și bicarbonat de sodiu a produs foarte puține modificări de culoare la dinți, în comparație cu produsele comerciale de albire.
Dacă decideți să încercați această metodă, limitați utilizarea acesteia de câteva ori pe săptămână.
În ciuda studiilor care arată că o pastă de căpșuni și bicarbonat de sodiu a avut un efect minim asupra smalțului dinților, utilizarea excesivă ar putea provoca daune.
Pentru a utiliza acest remediu, spargeți o căpșună proaspătă, combinați-o cu bicarbonat de sodiu și spălați-va cu amestecul pe dinți.
Ananas
Unii susțin că ananasul poate albi dinții.
Un studiu a constatat că o pastă de dinți care conține bromelaină, o enzimă găsită în ananas, a fost semnificativ mai eficientă în îndepărtarea petelor de dinți decât o pastă de dinți standard.
Cu toate acestea, nu există dovezi că consumul de ananas produce același efect.
4. Preveniți petele dentare înainte ca acestea să se întâmple
În timp ce dinții tăi se îngălbenesc în mod natural pe măsură ce îmbătrânești, unele lucruri pot ajuta la prevenirea petelor pe dinți.
Limitați alimentele si băuturile colorate
Cafeaua , vinul roșu, sucurile acidulate și fructele de pădure întunecate sunt infame pentru pătarea dinților.
Asta nu înseamnă că trebuie să le evitați complet, dar ar trebui să limitați timpul în care aceste substanțe sunt în contact cu dinții.
Dacă este posibil, beți băuturi despre care se știe că pătează dinții dintr-un pai pentru a preveni contactul direct cu dinții.
Mai mult, spală-ți dinții la scurt timp după ce ai consumat unul dintre aceste alimente sau băuturi pentru a-ți limita efectele asupra culorii dinților.
În plus, evitați fumatul și mestecarea tutunului, deoarece ambele pot provoca decolorarea dinților.
Limitați aportul de zahăr
Dacă doriți dinți mai albi, reduceți aportul de zahăr.
O dietă bogată în zahăr susține creșterea Streptococcus mutans , principalul tip de bacterie care provoacă placa și gingivita.
Când consumați un aliment cu zahăr, asigurați-vă că vă spălați dinții la scurt timp după aceea.
Obțineți mult calciu în dieta dumneavoastră
Unele decolorări ale dinților sunt cauzate de erodarea smalțului și expunerea dentinei de dedesubt, care este galbenă. Prin urmare, orice faceți pentru a întări smalțul dinților vă va ajuta să vă păstrați dinții albi.
Alimentele bogate în calciu , cum ar fi laptele, brânza și broccoli, vă pot ajuta să vă protejați dinții de eroziunea smalțului.
5. Nu subestimați valoarea periajului și a atei dentare
În timp ce o anumită decolorare a dinților vine în mod natural odată cu vârsta, este în mare parte rezultatul acumulării plăcii.
Periajul regulat și ața dentară vă pot ajuta dinții să rămână albi prin reducerea bacteriilor din gură și prevenirea acumulării plăcii.
Pasta de dinți freacă ușor petele de pe dinți, iar ața dentară elimină bacteriile care duc la placa.
Curățările dentare regulate vă pot ajuta, de asemenea, să vă păstrați dinții curați și albi.
Alte metode care nu sunt dovedite
Există câteva alte metode naturale de albire a dinților, dar nu există dovezi științifice care să demonstreze că sunt sigure sau eficiente.
Unele dintre metodele nedovedite includ:
Cărbune activat. Periajul cu cărbune activat presupune că trage toxinele din gură și îndepărtează petele din dinți.
Lut de caolin. Susținătorii acestei metode susțin că periajul cu argilă ajută la îndepărtarea petelor de pe dinți.
Coji de fructe. Se freacă coji de portocale, lămâie sau banane pe dinți, se pretinde că ii face mai albi.
Oțet de mere. Nu există dovezi că utilizarea oțetului ca apă de gură ajută la albirea dinților. Dimpotrivă, slăbește smalțul și favorizează cariile dentare.
Susținătorii acestor metode susțin că fac dinții în mod semnificativ mai albi, dar niciun studiu nu a evaluat eficacitatea acestora. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că nu au fost testate pentru efecte secundare atunci când sunt utilizate pe dinți.
Niciun comentariu