Ca si continut, un bors de casa realizat dupa o reteta corecta este bogat in vitamine, minerale, carbohidrati, aminoacizi, vitaminele D si H, enzime, minerale si oligoelemente precum seleniul si cromul.
Borsul din comert este pasteurizat, ceea ce inseamna ca proprietatile sale sunt diminuate. De aceea, e recomandat sa se consume bors produs in casa, obtinut numai din ingrediente naturale.
Indiferent de afectiunile pentru care este folosit borsul, acesta este administrat mai multe zile la rand, sub forma de cura ce poate tine de la o saptamana pana la cateva luni.
Sanatatea digestiva
Popular, este un remediu renumit in cazuri de indigestie, in primul rand datorita aportului de probiotice naturale, dar si pentru ca ajuta la eliminarea toxinelor din corp. Borsul poate fi folosit si in cure de slabire, stimuland arderea grasimilor.
Indigestiile, constipatia si diareea pot fi combatute prin consumul zilnic de bors de casa. Daca urmezi o cura pe baza de bors, vei reusi sa reglezi tranzitul intestinal si sa ameliorezi problemele gastrointestinale.
Pentru a beneficia de bacteriile probiotice din bors, acesta trebuie consumat ca atare. Atunci cand este fiert in ciorbe, borsul isi pierde calitatile probiotice, insa are in continuare o serie de efecte benefice pentru sanatate.
Sanatatea respiratorie
Borsul este folosit in popor si pentru ameliorarea afectiunilor respiratorii precum bronsitele sau astmul.
Energizant
Epuizarea fizica este si ea combatuta prin consumul de bors.
Mahmureala
Borsul mai este renumit si pentru combaterea mahmurelii. Acesta nu numai ca amelioreaza simptomele neplacute ce apar in urma consumului abuziv de alcool (greata, dureri de cap, senzatie de slabiciune), ci are si abilitatea de a accelera ameliorarea mahmurelii.
Pentru slabit
Dieta cu bors presupune consumarea unui pahar de bors inainte de fiecare masa. Bineinteles, portiile vor fi reduse, iar consumul de alimente cu densitate calorica mare vor fi eliminate din alimentatie. Borsul va reduce apetitul si totodata va stimula eliminarea toxinelor din organism.
Aceasta dieta nu ar trebui sa fie tinuta mai mult de o saptamana, maximum doua. Daca suferi de afectiuni cronice, discuta cu medicul tau inainte de a urma dieta cu bors.
In cazul in care apare diareea, se va renunta la dieta cu bors intrucat aceasta bautura are efecte laxative.
Un pahar de bors pe zi trateaza toate bolile de ficat si de plamani, hipertensiunea si anemia
Ingrediente:
• Tarate de grau – 500 g (cam 3 farfurii adanci, pline cu tarate)
• Paine – 100 g (o felie de paine alba sau de secara)
• Faina de malai – 3 linguri
• Leustean verde – 2 tulpini
• Apa – 5 l (apa sa fie fierbinte, dar nu clocotita)
Mod de preparare:
• Prima etapa este sa preparam hustile, daca aveti deja huste treceti peste acesti pasi. Aici avem nevoie de un vas cam de 2 litri unde punem 250g de tarate si o felie de paine faramitata.
– Turnati apa rece peste compozitie – suficient ca sa o umezeasca si sa fie mai groasa la consistenta. Se niveleaza bine, aveti grija sa mai fie loc in vasul cu husti, pentru ca va fermenta si se umfla. Acoperiti vasul si lasati la temperatura camerei 2 zile.
• Trebuie sa avem hustile si cam 2 farfurii de tarate ( in general se pune 1 volum de huste la 2 volume de tarate).
• Folositi o cratita incapatoare in care sa puneti hustile, taratele si malaiul.
• Turnati 4-5 litri de apa fierbinte bine, amestecati, adaugati si tulpinile de leustean.
• Se acopera cu capac si se lasa cam 15-24 de ore (il lasati atat la cat va place sa fie de acru – gustand periodic din el), amestecand macar de 1-2 ori.
• Se strecoara printr-o panza de bumbac densa si se depoziteaza in borcane.
• Taratele care raman dupa scurgerea borsului se numesc la fel huste – o parte din ele puteti pastra la frigider in borcan, cam 2 luni – si le folositi cand umpleti urmatorul bors.
Niciun comentariu