Painea Ezekiel sau Painea lui Dumnezeu – beneficii si reteta

4

Painea Ezekiel are origini biblice si ofera o serie de beneficii excelente pentru sanatate, inclusiv capacitatea de a optimiza zaharul din sange, scade tensiunea arteriala ridicata, imbunatateste digesstia, elimina reactiile alergice si micsoreaza riscul bolilor de inima.
Painea Ezekiel sau painea biblica este painea realizata conform versetului de la Iezechiel 4, 9: „Ia-ti grau si orz, bob si linte, mei si alac (specie de grau foarte rezistenta, cu un singur bob in spic, ce se cultiva in regiunile muntoase), toarna-le intr-un vas si-ti fa din ele atatea paini, cate zile ai sa sezi culcat pe partea stanga; ca trei sute nouazeci de zile ai sa mananci din ele“.
Beneficiile painii Ezekiel
Regleaza zaharul din sange
Datorita nivelului scazut al carbohidratilor, aceasta paine are un impact mai mic asupra glicemiei. Nivelul scazut al carbohidratilor se datoreaza faptului ca boabele vor folosi energia din amidon pentru a incepe sa creasca. Painea Ezekiel este o alegere ideala pentru persoanele expuse riscului de diabet zaharat sau care sufera deja de aceasta afectiune.
Imbunatateste functia hepatica
Ficatul este un organ critic, dar este, de asemenea, vulnerabil la o serie de amenintari, inclusiv boala hepatica grasa. Painea Ezekiel contine un nivel mai scazut de grasimi decat painea traditionala pe baza de cereale si este asociata cu o functie mai sanatoasa a ficatului, inclusiv o eliminare mai rapida a toxinelor.
Imbunatateste digestia
Exista niveluri mai ridicate de fibre dietetice gasite in aceasta paine decat in painea alba sau chiar si decat in painea integrala. Aceasta adaugare de fibre dietetice inseamna ca puteti optimiza digestia si excretia, eliminand constipatia, balonarea si crampele, imbunatatind in acelasi timp absorbtia nutrientilor.

Reteta Painea lui Ezekiel
Ingrediente:
🍞 ½ cana faina de orez,
🍞 ¼ cana faina de boabe de fasole sau bob,
🍞 ¼ cana faina de mei,
🍞 1 cana faina de grau spelta,
🍞 ½ cana faina de linte,
🍞 ¼ cana ulei de masline,
🍞 1 lingura de sare,
🍞 maia din drojdie, apa
Mod de preparare:
🍞 Se prepara maiaua din apa calda cu putin zahar, in care se dizolva drojdie de bere proaspata si se ingroasa cu putina faina de grau spelta; se lasa o jumatate de ora la cald, pana incepe sa creasca.
🍞 Se amesteca toate tipurile de faina si se adauga maiaua diluata cu 200 ml apa la temperatura camerei in care ati pus si sarea, apoi uleiul si se framanta.
🍞 Dupa ce s-a incorporat toata faina, se lasa la dospit, acoperind aluatul; temperatura trebuie sa fie constanta si mai ridicata.
🍞 Se portioneaza painea Ezechiel in forme rotunde, ca niste chifle si se coace la foc potrivit.
Painea Ezechiel este recomandata frecvent in planurile de dieta, deoarece este aceasta paine reprezinta o alternativa mai sanatoasa la painea alba si chiar la painea neagra.
Sursa: www.organicfacts.net

4 comments

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!