Un vechi proverb oriental spune: „La micul dejun mananca cat vrei, pranzul imparte-l cu un prieten iar cina las-o pentru dusmanul tau”. Acestea sunt vorbe atat de intelepte incat daca le-am lua cu totii in calcul, multe dintre problemele noastre legate de alimentatie at fi depasite fara probleme.
In zilele noastre, de la acest proverb lucrurile au avansat si studiile au confirmat ca alimentatia cea mai buna este cea mai echilibrata. Cea mai slaba masa trebuie sa fie cina. Iar dupa cina usoara ziua trebuie sa se incheie cu o odihna corecta.
Salata de cruditati
Ingrediente:
• 3 gulii mici
• 2 mere
• 2 morcovi medii
• 1 legatura de busuioc proaspat
Pentru dresing:
• 50 ml ulei de masline extravirgin
• 2 linguri otet de mere
• 1 lingura mustar dulce
• Sare, piper
Mod de preparare:
Curata guliile de frunze si de coaja, apoi taie-le bastonase fine (julienne).
Procedeaza la fel si cu marul si morcovul, apoi combina-le si presara-le din belsug cu busuioc.
Separat, amesteca uleiul de masline extravirgin cu otetul de mere, mustarul, sarea si piperul. Daca iti place un dressing pentru salata putin mai gros, il poti obtine folosind mixerul vertical.
Toarna dressingul peste salata de cruditati si las-o la rece pentru 20-30 minute inainte de servire.
Burgeri vegetali
Ingrediente:
• 3 ciuperci pleurotus
• 3 ardei (galben, rosu, verde)
• 1 vanata
• 2 morcovi
• 2 dovlecei
• mozzarella rasa
• paprika dulce
• sare, piper
• 100g faina
• 2 linguri de ulei de masline
Mod de preparare:
Toaca marunt ciupercile, ardeii si vanata, apoi rade morcovii si dovleceii. Combina toate legumele si soteaza-le la foc mediu pana cand se inmoaie si isi schimba culoarea.
Potriveste de sare, piper si paprika dulce, apoi adauga 100 grame de faina si amesteca compozitia.
Formeaza 6 burgeri cat mai egali intre ei si asaza-i intr-o tava tapetata cu foaie de copt.
Da tava la cuptorul preincalzit la 180 grade, timp de 20 minute.
Peste burgerii vegetali adauga mozzarella rasa si da tava din nou la cuptor pentru inca 15 minute.
Salata greceasca
Ingrediente:
• 1 salata verde
• 2 ardei grasi
• 1/2 ceapa rosie
• 150g masline negre
• 150g rosii cherry
• 1 castravete
• 150g branza
Ingrediente pentru dressing:
• 3 linguri de ulei de masline extravirgin
• zeama de la o lamaie
• 2 lingurite de patrunjel tocat
• 1/2 lingurita oregano
• sare, piper
Mod de preparare:
Spala salata verde si rupe-o grosier cu mainile.
Curata apoi ardeii si ceapa, apoi taie ceapa solzisori si combina-le cu restul de ingrediente feliate sau taiate cubulete.
Separat, combina uleiul de masline extravirgin cu zeama si sucul unei lamai cu sare si piper dupa gust, apoi adauga patrunjelul si oregano. Poti mixa emulsia cu blenderul vertical pentru un dressing mai omogen.
Toarna dressingul peste salata greceasca exact inainte de servire, caci poate inmuia salata verde.
Lipii umplute cu urda si legume
Ingrediente:
• 8 lipii
• 400g urda
• 200g crema de branza
• 2 linguri de telemea
• 3 ardei
• 1 ceapa rosie
• 1 legatura marar
• sare, piper
• otet
• 2 linguri de ulei
Mod de preparare:
Freaca urda cu crema de branza si telemeaua maruntita.
Coace ardeii pe plita pana cand se rumenesc puternic, apoi curata-i, potriveste-i de sare si piper si stropeste-i cu putin otet si 2-3 linguri ulei.
Daca ai ardei copti pusi la borcan, poti elimina aceasta etapa si scurta considerabil timpul de preparare.
Toaca ardeii cubulete si combina-i cu ceapa tocata marunt, mararul si potriveste-i de sare si piper.
Intinde compozitia obtinuta pe fiecare din wrapurile grecesti si ruleaza-le strans, apoi serveste-le proaspete sau dupa racire.
Niciun comentariu