Retete gustoase si sanatoase cu dovleac – suc, supa crema, piure, placinta

1
retete sanatoase cu dovleac

Suc de dovleac
Sucul de dovleac este obtinut din pulpa de dovleac, avand un continut bogat de vitamina D, fier, fosfor si cupru. Sucul poate fi obtinut cu usurinta in casa si poate fi consumat ca atare sau poate fi folosit chiar si pentru prepararea prajiturilor. Sucul de dovleac este folosit si ca ingredient activ in produsele farmaceutice.
Pentru prepararea sucului ai nevoie de un dovleac placintar, pe care sa il cureti apoi de coaja si sa il tai in bucatele. Pune bucatile de dovleac intr-un storcator de fructe si adauga cateva lingurite de miere ca sa il indulcesti. Dupa gust, poti sa adaugi nucsoara, scortisoara sau ghimbir.
Supa crema de dovleac
Ingrediente:
• 3-4 linguri ulei de masline
1 kg dovleac placintar
3,5 litri apa
2 cepe
2 catei de usturoi
2 morcovi
200 g telina
sare, piper
Mod de preparare:
Toaca marunt ceapa, morcovii, telina si apoi taie usturoiul felii.
Curata coaja dovleacului si apoi taie-l in bucatele, indepartand semintele.
Pune toate legumele intr-o oala, adauga apa, sarea, piperul si uleiul de masline si lasa sa fiarba pana se inmoaie legumele.
Dupa ce legumele s-au inmuiat, foloseste blenderul ca sa faci crema.
Amesteca separat trei linguri de smantana cu putina supa crema din oala, toarna amestecul inapoi in oala si mai lasa la fiert, la foc mic, inca zece minute.
Poti sa servesti supa de dovleac alaturi de bacon, cateva frunze de busuioc si crutoane.
Dovleac copt
Ingrediente:
un dovleac placintar
sare
ulei de masline
scortisoara sau nucsoara, dupa gust
Mod de preparare:
Spala dovleacul si apoi taie-l felii, pe jumatate sau cubulete si indeparteaza semintele.
Tapeteaza o tava cu hartie de copt si asaza feliile de dovleac in tava.
Presara putin ulei, sare si scortisoara/nucsoara.
Introdu tava in cuptor si lasa dovleacul la copt timp de 40-45 de minute, la foc mediu.

Piure de dovleac copt
Ingrediente:
un dovleac placintar, aproximativ 1,5 kg
sare
Mod de preparare:
Taie dovleacul in jumatate si curata semintele.
Asaza cele doua jumatati pe o tava tapetata cu hartie de copt si lasa-le la cuptor timp de 60-70 de minute, la o temperatura de 200 grade Celsius.
Dupa ce s-a racit putin dovleacul, curata coaja si taie-l in bucati mici. Pune apoi bucatile de dovleac in robotul de bucatarie, adauga un praf de sare si amesteca pana cand devine cremos. Poti folosi si zdrobitorul de cartofi.
Placinta americana cu dovleac
Ingrediente pentru aluat:
300 g faina
150 g unt rece
3-4 linguri apa rece
1 ou
un praf de sare
Ingrediente pentru umplutura:
1 kg dovleac placintar
200 ml smantana pentru frisca
200 g zahar brun
80 g smantana acra
3 oua
1 lingurita scortisoara macinata
Mod de preparare:
Intr-un bol incapator amesteca faina, cubuletele de unt si sarea si apoi amesteca cu varful degetelor ca sa incorporezi untul in faina. Cand amestecul are textura pesmetului, adauga oul si incorporeaza-l in aluat. Adauga apoi cate putin din apa rece si framanta pana cand aluatul devine omogen si moale.
Scoate aluatul din bol, inveleste-l intr-o folie de plastic si lasa-l la frigider pana cand pregatesti umplutura.
Taie dovleacul si pune-l la cuptor ca sa se coaca. Cand e gata, paseaza dovleacul copt cu un zdrobitor pentru cartofi, pana are consistenta unui piure. Adauga apoi treptat zaharul, ouale, smantana pentru frisca, smantana acra si scortisoara si amesteca bine.
Presara aluatul cu faina pe ambele parti si intinde-l bine, intr-o foaie subtire, pe care o vei pune in tava de copt. Indeparteaza excesul de aluat de pe marginea tavii. Adauga la final umplutura de dovleac.
Introdu tava in cuptorul incalzit la 150 de grade Celsius, timp de 40-50 de minute.

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!