Acid acetic: un compus puternic din oțet cu beneficii pentru sănătate – utilizări și efecte secundare

0

Acidul acetic este principalul compus găsit în oțet și este responsabil atât pentru aroma sa unică, cât și pentru aciditatea sa. Contribuie la multe dintre beneficiile pentru sănătate ale oțetului de mere datorită proprietăților sale medicinale puternice.
Deci, ce este exact acidul acetic și cum funcționează?
👉 Ce este acidul acetic?
Acidul acetic, cunoscut și sub numele de acid etanoic, este un compus chimic găsit în multe produse diferite. Este probabil cel mai cunoscut ca și componenta principală a oțetului, în afară de apă, și furnizează multe beneficii sănătății.
Din punct de vedere chimic, formula acidului acetic este C2H4O2 , care poate fi scrisă și ca CH3COOH sau CH3CO2H . Din cauza prezenței unui atom de carbon în structura acidului acetic, acesta este considerat un compus organic. Densitatea acidului acetic este de aproximativ 1,05 grame/cm³; în comparație cu alți compuși precum acidul azotic, acidul sulfuric sau acidul formic, densitatea acidului acetic este destul de mai mică. În schimb, punctul de topire al acidului acetic este semnificativ mai mare decât mulți alți acizi, iar masa molară a acidului acetic și punctul de fierbere a acidului acetic tind să scadă cam la mijloc.
Pe lângă utilizările sale ca și conservant natural și ingredient comun într-o varietate de produse, acidul acetic a fost asociat cu câteva beneficii impresionante pentru sănătate. Pe lângă proprietățile sale antibacteriene puternice, se crede că acest compus organic reduce nivelul zahărului din sânge, promovează pierderea în greutate, atenuează inflamația și controlează tensiunea arterială.
👉 Beneficii pentru sănătate
1. Omoară bacteriile
Oțetul a fost folosit de mult timp ca dezinfectant natural, în mare parte datorită conținutului său de acid acetic. Acidul acetic are proprietăți antibacteriene puternice și poate fi eficient în distrugerea mai multor tulpini specifice de bacterii.
De fapt, un studiu in vitro a constatat că acidul acetic a fost capabil să blocheze creșterea miobacteriilor, un gen de bacterii responsabile de cauzarea tuberculozei. Alte cercetări arată că oțetul poate proteja și împotriva creșterii bacteriene, care se poate datora parțial prezenței acidului acetic.
2. Reduce tensiunea arterială
Nu numai că hipertensiunea arterială exercită o presiune suplimentară asupra mușchiului inimii și îl face să slăbească încet în timp, dar este și un factor de risc major pentru bolile de inimă. Pe lângă modificarea dietei și a rutinei de exerciții fizice, cercetări promițătoare au descoperit că acidul acetic poate ajuta și la controlul tensiunii arteriale.
Un studiu animal realizat de Mitsukan Group Corporation a constatat că acidul acetic a putut reduce tensiunea arterială la șoareci. Se crede că funcționează prin reducerea nivelului de renină, o enzimă specifică secretată de rinichi care este implicată în controlul tensiunii arteriale.

3. Scade inflamația
Inflamația acută joacă un rol important în funcția imunitară, ajutând la apărarea organismului împotriva bolilor și infecțiilor. Cu toate acestea, menținerea unor niveluri ridicate de inflamație pe termen lung poate avea un efect dăunător asupra sănătății, studiile arătând că inflamația ar putea contribui la dezvoltarea unor afecțiuni cronice precum bolile de inimă și cancerul.
Se crede că acidul acetic reduce inflamația si ajută la protejarea împotriva bolilor. Potrivit unui studiu publicat în Scientific Reports, administrarea acidului acetic la șoareci timp de 10 săptămâni a dus la reduceri semnificative ale mai multor markeri ai inflamației. Un alt studiu a constatat că acidul acetic a ajutat la scăderea răspunsului inflamator la șoareci prin modificarea activității unei proteine specifice implicate în imunitate.
4. Sprijină pierderea în greutate
Unele cercetări sugerează că acidul acetic ar putea ajuta la susținerea controlului greutății, ajutând la pierderea în greutate. De exemplu, un raport din Malaezia a remarcat că oțetul a redus consumul de alimente și greutatea corporală la șoareci. Un alt studiu din Jurnalul European de Nutriție Clinică a arătat că acidul acetic a ajutat la încetinirea golirii stomacului, ceea ce te-ar putea ajuta să te simți mai plin pentru mai mult timp.
5. Menține nivelul zahărului din sânge
Oțetul de mere a fost bine studiat pentru capacitatea sa de a sprijini controlul zahărului din sânge. Cercetările arată că acidul acetic, unul dintre componentele principale găsite în oțetul de mere, poate juca un rol în proprietățile sale puternice de scădere a zahărului din sânge.
Într-un studiu, s-a constatat că acidul acetic împreună cu o masă bogată în carbohidrați reduce nivelul zahărului din sânge și al insulinei datorită capacității sale de a încetini golirea stomacului. Un alt studiu in vitro a avut rezultate similare, raportând că acidul acetic a scăzut activitatea mai multor enzime implicate în metabolismul carbohidraților, ceea ce ar putea scădea absorbția carbohidraților și a zahărului în intestinul subțire.
👉 Utilizări
Pentru ce se folosește acidul acetic? Acidul acetic se găsește cel mai frecvent în oțet, care este folosit în rețete, de la sosuri pentru salate la condimente, supe și sosuri. Oțetul este folosit ca și conservant alimentar și agent de decapare. În plus, poate fi folosit chiar și pentru a face produse naturale de curățare, toner pentru piele, spray-uri împotriva insectelor și multe altele.
Unele medicamente conțin acid acetic, inclusiv cele utilizate pentru a trata infecțiile urechii. Unii îl folosesc și în tratamentul altor afecțiuni, inclusiv negi, păduchi și infecții fungice, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a evalua siguranța și eficacitatea acestuia.
Acidul acetic este folosit de producători pentru a crea o varietate de produse diferite. În special, acidul acetic este utilizat pentru a produce compuși chimici precum monomerul acetatului de vinil, precum și parfumuri, produse de igienă orală, produse de îngrijire a pielii, cerneluri și coloranți.
❗️Riscuri, efecte secundare și interacțiuni
Care sunt efectele secundare ale acidului acetic?
pH-ul acidului acetic, care este o măsură a cât de bazică sau acidă este o substanță, scade la aproximativ 2,4. Deși este clasificat ca un acid slab, este încă foarte coroziv și poate arde sau irita pielea dacă este aplicat direct.
Din cauza pericolelor potențiale ale acidului acetic, este adesea recomandat să diluați oțetul cu apă înainte de consum sau aplicare locală. Înainte de a utiliza oțet de mere, de exemplu, se recomandă să-l diluați folosind o cană de apă la fiecare 1-2 linguri. Consumul de cantități mari nediluate ar putea provoca efecte secundare precum arsura gâtului, eroziunea smalțului dinților și iritarea pielii.
Când utilizați orice tip de oțet în scopuri medicinale, discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră dacă aveți orice afecțiune de bază sau luați medicamente pentru a preveni interacțiunile adverse. Asigurați-vă că începeți, de asemenea, cu o doză mică și creșteți treptat pentru a vă evalua toleranța. Luați în considerare scăderea dozei sau întreruperea utilizării dacă observați efecte secundare negative, care pot include niveluri scăzute de zahăr din sânge sau probleme digestive.

Niciun comentariu

Nu ratați!