Atac de panica – simptome, cauze, complicatii si solutii

0

Un atac de panica este un episod brusc de frica intensa care declanseaza reactii fizice atunci cand nu exista un pericol real sau o cauza aparenta. Atacurile de panica pot fi foarte infricosatoare. Pacientul crede ca pierde controlul, ca are un atac de cord sau chiar ca moare.
Multi oameni au doar unul sau doua atacuri de panica in timpul vietii lor, iar problema dispare, poate atunci cand se termina situatia stresanta. Dar daca aveti atacuri de panica recurente si neasteptate si ati petrecut perioade lungi de teama constanta de un alt atac, puteti avea o afectiune numita tulburare de panica.
Simptome
Atacurile de panica incep de obicei brusc, fara avertisment. Acestea pot sa apara oricand –  cand conduceti masina, la cumparaturi sau in mijlocul unei intalniri. Este posibil sa aveti aceste atacuri ocazionale sau pot aparea frecvent.
Atacurile de panica includ, de obicei, unele dintre aceste simptome:
» sentimentul de pericol;
» teama de pierdere a controlului sau de moarte;
» respiratie rapida, ritm cardiac ridicat;
» transpiratie;
» tremur;
» insuficienta respiratorie sau senzatie de nod in gat;
» frisoane;
» greata;
» crampe abdominale;
» dureri in piept;
» durere de cap;
» ameteli sau slabiciune;
» senzatie de amorteala sau furnicaturi.
Unul dintre cele mai grave lucruri legate de atacul de panica este temerea constanta ca veti avea altul. S-ar putea sa va temeti de un viitor atac de panica atat de mult incat sa evitati anumite situatii in care acestea pot aparea.
Cand sa vezi un doctor
Daca aveti simptome de atac de panica, solicitati asistenta medicala cat mai curand posibil. Atacurile de panica nu sunt periculoase dar sunt greu de gestionat pe cont propriu si se pot inrautati fara tratament.

Cauze
Nu se stie ce cauzeaza atacurile de panica sau tulburarea de panica, dar acesti factori pot juca un rol:
» Genetic;
» Stres major
» Temperament mai sensibil la stres sau predispus la emotii negative
» Anumite schimbari majore in viata
Factori de risc
Simptomele tulburarii de panica incep adesea la adolescenti sau la adultii tineri si afecteaza mai multe femei decat barbati.
Factorii care pot creste riscul aparitiei atacurilor de panica sau a tulburarii de panica includ:
» Antecedentele familiale;
» Stres major;
» Eveniment traumatic;
» Modificari majore in viata dumneavoastra;
» Fumatul sau consumul excesiv de cafeina;
» Istoria abuzului fizic in copilarie.
Complicatiile atacurilor de panica
S-ar putea sa va fie atat de frica de a nu aparea un nou atac de panica incat sa traiti intr-o stare constanta de teama, dustrugandu-va calitatea vietii.
Complicatiile pe care atacurile de panica le pot determina sau le pot include sunt:
» Dezvoltarea unor fobii specifice, cum ar fi teama de a conduce vehicule sau de a parasi casa;
» Frica de a ramane singur;
» Evitarea situatiilor sociale;
» Probleme la locul de munca sau la scoala;
» Depresie, tulburari de anxietate si alte tulburari psihiatrice;
» Cresterea riscului de sinucidere sau ganduri suicidare;
» Abuzul de alcool sau alte substante.
Ce este de facut?
Desi exista medicatie psihiatrica pentru aceste afectiuni, de multe ori pacientii cauta alternative, deoarece efectele secundare sunt abundente, neplacute si chiar periculoase pentru sanatatea pacientului.
Puteti incerca diferite solutii cum ar fi discutia cu un psiholog pentru a afla de unde provine aceasta teama si pentru a va ajuta sa o rezolvati.
Acupunctura este o buna alternativa deoarece prin abordarea ei e interesata sa ajunga la cauza mai profunda a problemelor, iar sistemul pe care se bazeaza ajuta corpul sa se vindece singur, evitand astfel cu totul orice fel de efecte secundare.
Mai mult, abordarea in acupunctura este holistica, adica se diagnosticheaza si se trateaza pacientul ca intreg, la sfarsitul tratamentului pacientul rezolvandu-si si alte probleme inafara de anxietate si atacuri de panica.
Un alt sfat este ca atunci cand aveti aceste stari de panica sa consumati ceaiuri care va ajuta sa va relaxati, cum ar fi ceaiul de musetel, de lavanda, valeriana etc.
Sursa: www.mayoclinic.org

Niciun comentariu

Nu ratați!