Boala mitocondrială – motivul pierderii de energie pe care poate nu îl cunoști – cauze, simptome și remedii

0

Există o boală care este adesea confundată cu o altă afecțiune la început, deoarece poate provoca simptome asemănătoare gripei, oboselii, pierderea poftei de mâncare și alte probleme asociate cu diferite probleme de sănătate. Dar este mult mai gravă decât gripa. De fapt, este o boală progresivă, debilitantă, care afectează aproximativ unul din 4.000 de oameni. Vorbesc despre boala mitocondrială.
Boala mitocondrială este o tulburare care este cauzată de eșecul mitocondriilor, care rezultă din mutațiile ADN care afectează modul în care sunt exprimate genele cuiva.
👉 Ce fac mitocondriile și cum afectează eșecul lor sănătatea?
Mitocondriile sunt „compartimente” specializate care se găsesc în aproape fiecare celulă a corpului uman (toate cu excepția celulelor roșii din sânge). Sunt adesea supranumite „centrala de putere” a celulelor, deoarece ajută la procesul de creare a energiei utilizabile în interiorul celulelor, dar mitocondriile au, de asemenea, numeroase alte roluri.
Potrivit United Mitochondrial Disease Foundation, mitocondriile sunt responsabile pentru crearea a peste 90% din energia necesară pentru a susține corpul uman (plus corpurile majorității altor animale), dar ceea ce te-ar putea surprinde este că aproximativ 75% din munca lor este dedicată altor procese celulare importante pe lângă producerea de energie. Fără o funcționare mitocondrială adecvată, nu am fi capabili să creștem și să ne dezvoltăm încă din copilărie sau să avem suficientă energie pentru a îndeplini diferite funcții ca adulți, cum ar fi digestia, procesele cognitive și menținerea ritmurilor cardiovasculare / bătăilor inimii.
Mai sunt multe de învățat despre cum se dezvoltă boala mitocondrială, ce factori de risc ar putea face oamenii susceptibili, cum ar trebui să fie diagnosticată corect și care sunt cele mai bune opțiuni de tratament. Cercetătorii cred că procesul de îmbătrânire în sine este cel puțin parțial cauzat de deteriorarea funcțiilor mitocondriale, iar astăzi știm despre multe tulburări diferite care sunt legate de procese mitocondriale anormale (cancer, unele forme de boli de inimă și Alzheimer, de exemplu).
Acestea fiind spuse, deoarece nu există un remediu pentru boala mitocondrială în acest moment, scopul este de a ajuta la controlul simptomelor și de a opri progresia cât mai mult posibil printr-un stil de viață sănătos și, în unele cazuri, prin medicamente.
👉 Tratament natural pentru bolile mitocondriale
1. Consultați un medic pentru tratament și managementul precoce
Diagnosticele precoce și tratamentul bolilor mitocondriale ar putea ajuta la oprirea agravării daunelor celulare și a cauzei dizabilităților permanente. Intervențiile timpurii pentru copiii mici pot ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea funcțiilor precum vorbirea, mersul pe jos, mâncatul și socializarea.
Ajută mulți pacienți să-și gestioneze simptomele atunci când devin conștienți despre bolile mitocondriale și știu la ce să se aștepte. Boala mitocondrială este imprevizibilă și se poate schimba de la o zi la alta, așa că, cu cât pacientul își înțelege mai mult propria boală, cu atât persoana respectivă se poate pregăti mai bine pentru simptome. Simptomele se pot agrava și pot progresa dacă sunt ignorate, astfel încât sprijinul continuu și recunoașterea timpurie sunt esențiale.
2. Odihnește-te din plin
Persoanele cu boli mitocondriale se confruntă adesea cu oboseală cronică. Lucruri precum digestia, mersul pe jos și munca pot fi sarcini grele, așa că este important să dormi mult și să nu te obosești prea tare.
Mulți oameni nu sunt capabili să facă mișcare, cel puțin nu energic, din cauza problemelor de respirație și a energiei scăzute și au nevoie de mai mult somn decât ar face o persoană sănătoasă pentru a gestiona simptomele și a rămâne sănătos. De asemenea, este util să preveniți oboseala mâncând regulat și evitând postul, plus încercând să respectați cât mai mult posibil un ciclu normal de somn/veghe.

3. Mâncați o dietă antiinflamatoare
Digerarea alimentelor pe care le mâncăm este unul dintre cele mai grele procese prin care trece organismul, folosind un procent ridicat din energia noastră zilnică pentru a metaboliza nutrienții, a le trimite celulelor noastre și apoi a arunca deșeurile. O mulțime de oameni cu boli mitocondriale se confruntă cu probleme intestinale, probleme cu apetitul și mâncatul regulat și simptome incomode cauzate în timpul digestiei alimentelor, motiv pentru care o dietă bogată în nutrienți și slab procesată este cea mai benefică.
Cu cât dieta cuiva este mai procesată (bogată în zahăr, ingrediente artificiale, carbohidrați rafinați și grăsimi hidrogenate), cu atât organele trebuie să lucreze mai greu pentru a extrage nutrienții și a scăpa de deșeurile toxice care au rămas. De asemenea, este important să consumați o mulțime de nutrienți pentru a preveni oboseala, cum ar fi vitaminele B, fierul, electroliții și oligomineralele.
Pentru unele persoane cu forme ușoare de boală mitocondrială, să se odihnească suficient și să mănânce o dietă vindecătoare, plină cu alimente antiinflamatoare, este suficient pentru a ajuta la gestionarea simptomelor și pentru a îmbunătăți calitatea vieții.
4. Evitați stresul pe cât puteți
Stresul agravează inflamația și oboseala, împiedicând funcția imunitară. Situațiile stresante ar trebui evitate și mulți pacienți găsesc că se simt mai bine atunci când reduc stresul în mod intenționat prin încorporarea unor remedii pentru ameliorarea stresului, cum ar fi meditația, scrierea unui jurnal, relaxarea în aer liber etc. Reglarea termică este esențială pentru persoanele cu boli mitocondriale, ceea ce înseamnă evitarea frigului sau temperaturilor foarte ridicate.
5. Construiți imunitatea pentru a preveni infecțiile
Persoanele cu boli mitocondriale sunt mai susceptibile la infecții și alte boli, așa că este esențial să menținem imunitatea cu un stil de viață sănătos. Multe plante antivirale naturale ar putea ajuta la prevenirea infecțiilor frecvente. Sfaturile pentru a ajuta la îmbunătățirea imunității includ:
– conservarea energiei și ritmul activităților pentru a evita oboseala
– ieşirea în aer liber şi menţinerea unui mediu/temperatură confortabilă pe cât posibil
– Evitarea expunerii la germeni, bacterii și viruși care declanșează o boală (cum ar fi în instituțiile de îngrijire a copiilor, școli sau anumite medii de lucru)
– a rămâne hidratat și a consuma o dietă bogată în nutrienți
👉 Simptomele bolii mitocondriale
Simptomele bolii mitocondriale se pot manifesta în multe moduri diferite și variază în ceea ce privește intensitatea, în funcție de persoană și de organele afectate. Când un număr suficient de mare de celule dintr-un organ este deteriorat, simptomele devin vizibile. Unele simptome și semne comune ale bolii mitocondriale includ:
– oboseală
– pierderea controlului motor, echilibrului și coordonării
– probleme la mers sau la vorbit
– dureri musculare, slăbiciune și dureri
– probleme digestive și tulburări gastro-intestinale
– probleme la mâncat și la înghițit
– creșterea și dezvoltarea blocate
– probleme cardiovasculare și boli de inimă
– boală sau disfuncție hepatică
– diabet zaharat și alte tulburări hormonale
– probleme respiratorii
– risc mai mare de accident vascular cerebral și convulsii
– pierderea vederii și alte probleme oculare
– probleme cu auzul
– tulburări hormonale, inclusiv lipsa de testosteron sau estrogen
– susceptibilitate mai mare la infecții

Niciun comentariu

Nu ratați!