Cum eliminăm excesul de apă din organism în mod natural

0

În mod normal, corpul uman conţine apă într-o proporţie de aproximativ 60-70% şi necesită o hidratare constantă şi adecvată pentru a fi sănătos.
Însă, din cauza stilului de viață agitat şi a alimentației necorespunzătoare, apare retenția excesivă de apă în organism. Printre simptome se numără edeme, articulații umflate, excesul de greutate și somnolența.
Potrivit specialiştilor, retenția de apă în organism poate apărea din multe motive, dar înseamnă că apa nu este eliminată din corp în cantitate suficientă prin organele care se ocupă de acest lucru, în principal rinichii și limfa.
Ca efect, apare retenția acestuia – sub piele, în unele organe, în unele părți ale corpului. Acest lucru este cel mai adesea observat în edemele care apar la nivelul membrelor inferioare, iar apoi pot apărea și pe față – umflarea feței, a mâinilor şi chiar umflarea stomacului.
Persoanele obeze tind să rețină lichide deoarece multe lichide nu pot trece prin sistemul limfatic pentru a fi eliminate din cauza celulelor adipoase care blochează spațiul de evacuare. Deci, într-un astfel de caz putem avea un dublu efect – atât retenția de apă, cât și formarea celulitei.
Ce cauzează retenția de apă în organism
Motivele sunt multe şi în unel cazuri cu efecte periculoase. De exemplu, decompensarea cardiacă, problemele pulmonare, afecţiunile hepatice. De asemenea, problemele cu circulația venoasă pot fi o cauză. Apoi, dacă există cheaguri de sânge, acestea pot împiedica expulzarea apei.
Dar cele mai comune cauze sunt sedentarismul şi somnul insuficient. De aceea, medicii recomandă activităţile fizice moderate regulate pentru tonifierea limfatică. Totodată, est necesară o hidratare adecvată, pentru că s-a demonstrat că, dacă bem puțină apă, organismul poate reține apă pentru a menţine funcţiile organelor principale.

Un alt aspect important este evitarea consumului exgerat de alimente şi produse cu efect diuretic, precum cofeina. În plus, medicamente diuretice trebuie luate cu prudență, doar în zozele recomandate de medic, pentru că pot duce la creşterea tensiunii arteriale şi la apariţia dezechilibrelor hormonale.
Soluţii naturale
Hidratarea corectă cu apă, de îndată ce ne trezim dimineața. Se recomandă să bem două pahare de apă călduță, deoarece atunci când apa pură intră în organism se asigură hidratarea corectă a organelor și celulelor corpului, în special creierul și rinichii.
Și atenție la cafea și diuretice, pentru că vom irosi potasiu, iar excesul sau lipsa de potasiu poate cauza probleme mari, în condiţiile în care ritmul cardiac, tensiunea arterială depind de potasiu.
Suplimente alimentare si tratamente naturiste
Cresterea cantitatii de magneziu din organism ar putea ajuta la reducerea retentiei de apa. Studiile[11] au aratat ca acesta poate fi util in ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual, inclusiv retentia de apa si balonarea. Este disponibil sub forma de suplimente alimentar, iar nucile, cerealele integrale, ciocolata amaruie si legumele cu frunze verzi sunt surse bune de magneziu, ce pot fi introduse cu usurinta in dieta oricaruia dintre noi.
Vitamina B6 ar putea fi un alt aliat pretios atunci cand vrei sa scapi de problema retentiei de apa. Aceasta contribuie la reglarea nivelului de apa din organism, iar unele studii[4][9] au aratat ca, asemenea magneziului, poate fi de ajutor in reducerea acumularii de lichide si ameliorarea balonarii. Bananele, nautul, alunele si cartofii sunt cateva exemple de alimente ce te vor ajuta sa cresti aportul de vitamina B6. Mai poti apela si la suplimente alimentare.
Nu uita insa ca este intotdeauna de preferat sa ne asiguram necesarul de vitamine si minerale din alimentatie. Cere sfatul unui medic inainte de a lua orice supliment alimentar.
Daca nu vrei sa iei pastile pentru retentia de apa, sunt cateva tratamente naturiste pe care le-ai putea incerca:
Papadie – aceasta planta este un diuretic natural, iar studiile efectuate pana in prezent au aratat ca extractul de papadie ar putea reduce cantitatea de lichide pe care organismul o retine.[3]
Pătrunjel – este o planta folosita adesea in medicina traditionala in ceaiurile cu efect diuretic.[7]
Păducelul – este un alt diuretic puternic; cercetarile au aratat ca extractul de paducel poate face sa creasca excretia si fluxul de urina.[6]
Mai poti incerca, de asemenea, sa consumi alimente cu efect diuretic:
Pepene rosu;
Struguri;
Fructe de padure;
Telina;
Ceapa;
Usturoi;
Ardei gras.
Atentie! Cauzele retentiei de apa pot varia, iar unele suplimente si remedii pot inrautati problema de sanatate pe care o ai sau pot interactiona cu medicamentele pe care le iei. Tocmai de aceea este important sa vorbesti cu medicul tau inainte de a le incerca. Totodata, trebuie sa retii ca eficienta acestora nu a fost confirmata in totalitate de studii stiintifice si s-ar putea sa nu functioneze in cazul tau.

Niciun comentariu

Nu ratați!