Remedii pentru ficat gras, ce trebuie evitat si ce masuri trebuie sa luati

1

Exista doua tipuri de boala hepatica grasa – boala hepatica indusa de alcool si nealcoolica. Boala ficatului gras afecteaza extrem de multi oameni la nivel global, fiind una dintre cei mai importanti factori care contribuie la insuficienta hepatica. Boala ficatului gras nonalcoolic este cel mai frecvent diagnosticata la persoanele supraponderale sau sedentare si la cei care au o dieta nesanatoasa.
Una dintre principalele modalitati de a trata boala hepatica grasa, indiferent de tipul acesteia, este dieta. Dupa cum sugereaza si numele, boala hepatica grasa inseamna ca aveti prea multa grasime in ficat. Intr-un corp sanatos, ficatul ajuta la eliminarea toxinelor si produce bile. Boala ficatului gras dauneaza ficatului si il impiedica sa lucreze corespunzator.
In general, dieta pentru boala hepatica grasa include:
• O multime de fructe si legume;
• Plante cu cantitati mari de fibre, cum ar fi legumele si cerealele integrale;
• Foarte putin sau deloc zahar adaugat, sare, grasime trans, carbohidrati rafinati si grasimi saturate;
• Fara alcool.
Iata cateva alimente care trebuie incluse in alimentatia sanatoasa a fiactului:
Legume verzi
Brocoli este indicat pentru prevenirea acumularii de grasime in ficat. Consumul legumelor verzi, cum ar fi varza, varza de Bruxelles, kale sau spanacul, pot ajuta la eliminarea grasimilor.
Tofu
Studiile au constatat ca proteina din soia poate reduce acumularea de grasime in ficat. In plus, tofu este scazut in grasimi si bogat in proteine.
Fulgi de ovaz
Carbohidratii din cerealele integrale, cum ar fi fulgii de ovaz, dau energie corpului. Continutul lor de fibre va mentine satietatea, ajutandu-va sa mentineti o greutate optima.
Nuci
Nucile sunt bogate in acizi grasi omega-3. Cercetarile au constatat ca persoanele cu boli hepatice grase care mananca nuci au prezentat imbunatatiri asupra functiei hepatice.
Avocado
Avocado este foarte bogat in grasimi sanatoase, iar cercetarile sugereaza ca acestea pot incetini leziunile hepatice.
Seminte de floarea soarelui
Aceste seminte sunt bogate in vitamina E, un antioxidant care poate proteja ficatul de alte daune.
Ceaiuri
In loc de bauturile carbogazoase incercati ceaiurile de anghinare, papadie, armurariu sau cicoare.
Sfecla rosie
Sfecla rosie este un remediu puternic si recomandat persoanelor care sufera de ficat gras sau care se confrunta cu probleme hepatice datorita consumului de alcool si fumatului. Ficatul va fi protejat si va avea capacitatea de a se regenera mai rapid in urma consumului de sfecla.

Ce trebuie sa eviti:
• Alcool – este o cauza majora a bolii hepatice grase, precum si a altor boli hepatice;
• Zahar adaugat – stati departe de alimentele zaharoase, cum ar fi bombonele, biscuitii, sucurile etc. Zaharul din sange creste cantitatea de grasime acumulata in ficat.
• Alimente prajite – acestea cunt bogate in grasimi si calorii.
• Sare – consumul excesiv de sare poate determina organismul sa retina apa.
• Paine alba, orez si paste fainoase – de obicei, alimentele albe inseamna ca sunt prelucrate, ceea ce poate duce la cresterea nivelului de zahar.
Ficatul gras este o boala cu prevalenta mare, care poate avea o evolutie nefavorabila daca nu sunt luate o serie de masuri:
• Mentinerea unei greutati normale;
• O dieta sanatoasa;
• Miscare regulata;
• Gricemia pe nemancate sub valoarea de 100mg%;
• Corectarea dislipidemiei (cresterea grasimilor in sange);
• Evitarea consumului excesiv de alcool.
Nota: Acest continut ofera numai informatii generale. Nu este in nici un caz un substitut pentru o opinie medicala calificata. Consultati intotdeauna un specialist sau medicul pentru mai multe informatii.
Sursa: https://www.healthline.com/health/fatty-liver-diet#takeaway

1 comment

  1. Cris Mov 13 ianuarie, 2019 at 00:39 Răspunde

    Într-adevăr informațiile sunt generale.
    Aș fi vrut o detaliere a mecanismului de metabolizare de exemplu a cărnii comparativ cu legumele de către ficat și legăturile funcționale dintre ficat-colecist-pancreas-stomac pentru a înțelege cum se face digestia diferită a lor.
    Fructele crude și sucurile lor nu sunt recomandate (mai nou) fără să înțeleg de ce!

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!