Peste 75% dintre femei se confruntă cu simptomele sindromului premenstrual în timpul menstruației. De fapt, 30 până la 40% dintre femeile care raportează simptome de acest fel spun că le afectează activitățile zilnice, lăsându-le pe multe dintre ele în căutarea remediilor naturale.
Sindromul premenstrual este una dintre cele mai frecvente forme de dezechilibru hormonal la femeile aflate la vârstă fertilă, rezultând atât simptome psihologice, cât și fizice ale perioadei. Dacă ești o femeie care a petrecut ani de zile confruntându-se cu aceste simptome, atunci probabil că este foarte greu de crezut că acest fenomen lunar de sănătate abia a fost recunoscut de medici înainte de anii 1980.
Simptomele premenstruale pot începe cu o săptămână sau două înainte de menstruație și pot fi ușoare până la severe. Dacă aveți dismenoree, atunci aveți menstruație dureroasă, care implică de obicei crampe abdominale (unul dintre cele mai neplăcute simptome ale menstruației).
Echilibrul hormonal este factorul principal care va determina simptomele premenstruale.
👉 Simptomele și cauzele sindromului premenstrual
Simptomele sindromului premenstrual încep de obicei cu 7 până la 10 zile înainte de începerea fluxului menstrual și se termină la scurt timp după aceea. Tulburare disforică premenstruală este termenul folosit pentru a descrie simptomele severe ale sindromului premenstrual. Această afecțiune urmează același ciclu și gamă de simptome, dar produce un rezultat mai debilitant. Dar chiar și pentru sindromul premenstrual general, unele luni simptomele sindromului premenstrual pot fi mai rele sau mai ușoare decât altele.
Simptomele sindromului premenstrual includ:
– Acnee
– Dureri de spate
– Stomac /abdomen umflat
– Modificări ale apetitului, inclusiv pofta pentru anumite alimente
– Constipație
– Episoade de plâns
– Depresie
– Bătăi rapide ale inimii
– Senzație de iritabilitate, tensiune sau anxietate
– Senzație de oboseală
– Durere de cap
– Bufeuri
– Dureri articulare
– Modificări ale dispoziției
– Lipsa libidoului
– Sâni sensibili și umflați
– Tulburări de concentrare
– Probleme cu somnul
– Mâinile sau picioarele umflate
– Creștere în greutate
Medicina convențională nu cunoaște cauza exactă a acestor simptome, dar pare să fie legată de nivelurile hormonale fluctuante, inclusiv de estrogen și progesteron, care apar în pregătirea menstruației. Alte afecțiuni de sănătate care împărtășesc simptomele cu sindromul premenstrual includ anxietatea, depresia, sindromul oboselii cronice , problemele sistemului endocrin, sindromul intestinului iritabil (IBS) și menopauza. ( 5 ) Medicul dumneavoastră ar putea verifica pentru a vedea dacă una dintre aceste alte probleme se află la rădăcina simptomelor dumneavoastră.
Vestea bună este că dacă vă puteți îmbunătăți dieta, gestiona stresul și luați unele dintre remediile naturale sugerate, puteți învăța foarte mult cum să reduceți simptomele PMS și să scăpați de crampele menstruale.
👉 Tratamentul convențional al sindromului premenstrual
Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) precum ibuprofenul sunt cea mai frecvent utilizată opțiune de medicament pentru simptomele sindromului premenstrual. Pacienții cu sindrom premenstrual apelează, de asemenea, la analgezice care conțin acetaminofen. Aceste medicamente ameliorează durerea simptomatică la aproximativ două treimi dintre femei, dar pot provoca reacții adverse. Ibuprofenul avertizează asupra reacțiilor adverse gastrointestinale grave, cum ar fi sângerarea stomacului (ai grijă, supradozajul cu ibuprofen este gravă), în timp ce produsele care conțin acetaminofen avertizează asupra posibilelor leziuni hepatice chiar pe flacon.
Tratamente naturale sindromul premenstrual
👉 Alimente care scad simptomele sindromului premenstrual
Femeile care se confruntă cu simptome sindromului premenstrual de obicei nu primesc suficient calciu, vitamine B (în special B6) și vitamine K și E, printre alți nutrienți din dieta lor. De exemplu, deficiența de magneziu joacă un rol important.
Iată cele mai bune alimente de consumat pentru a obține nutrienți vitali și pentru a reduce simptomele sindromului premenstrual:
✔️ Alimente vegetale
Studiile au arătat că femeile cu diete bazate pe plante bogate în legume, fructe, nuci, semințe și ierburi au mai puține simptome de sindrom premenstrual.
✔️ Alimente bogate în calciu
Până acum, calciul este printre cei mai susținuți nutrienți științifici când vine vorba de tratamente alimentare eficiente pentru sindromul premenstrual.
Unele alegeri bune includ lapte crud, varză gătită, broccoli, sardine și iaurt. Beneficiile kefirului pot contribui, de asemenea, la reducerea crampelor menstruale și a simptomelor asociate.
✔️ Alimente bogate în fibre
Sindromul premenstrual poate provoca tulburări gastrointestinale, motiv pentru care este esențial să obțineți cel puțin 30 de grame de fibre pe zi. Fibrele ajută si la menținerea echilibrului hormonal adecvat, legându-se de estrogen și eliminându-l din organism.
✔️ Legume cu frunze verzi
Aceste legume au un efect diuretic și sunt o sursă excelentă de calciu și magneziu, precum și de vitamina K, care ajută la scăderea crampelor menstruale.
✔️ Semințe de in
Produsele din semințe de in pot ajuta la promovarea metabolismului sănătos al estrogenului, care este o componentă cheie a gestionării simptomelor sindromului premenstrual.
✔️ Germeni de grâu
Acest aliment este bogat în vitaminele E și B. Alte alimente bogate în vitamina E includ migdalele, semințele de floarea soarelui și spanacul.
✔️ Pește sălbatic
Alimentele bogate în grăsimi omega-3, cum ar fi somonul sălbatic, sardinele și anșoa, ajută la reducerea durerii și a inflamației care agravează simptomele sindromului premenstrual.
✔️ Avocado
Consumul zilnic de o jumătate de avocado poate echilibra în mod natural hormonii, deoarece profilul său nutrițional este bogat în grăsimi sănătoase, fibre, magneziu, potasiu și vitamina B6. Un avocado feliat într-o salată plină de verdeață și brânză feta este cea mai bună combinație de alimente pentru sindromul premenstrual, deoarece oferă o doză puternică de nutrienți care luptă împotriva simptomelor sindromului premenstrual într-o masă sănătoasă.
👉 Alimente care declanșează simptomele PMS
– Grăsimi trans și grăsimi hidrogenate
– Orice potențial alergen alimentar
– Sirop de porumb bogat în fructoză și zahăr rafinat
– Sare
– Cofeină
– Alcool
👉 Remedii pe bază de plante
Ashwagandha și busuiocul sfânt – s-a demonstrat că aceste două plante adaptogene reduc cortizolul, echilibrează hormonii și reduc simptomele sindromului premenstrual.
Exercițiile fizice ajută, de asemenea, la echilibrarea hormonilor și la reducerea stresului, ceea ce poate reduce simptomele sindromului premenstrual. Cercetările au arătat că sindromul premenstrual este mai accentuat la femeile supraponderale, ceea ce înseamnă că ai un indice de masă corporală de peste 30 și nu faci suficientâ mișcare.
De asemenea, veți dori să vă asigurați că reduceți cât mai mult stresul în viața de zi cu zi, deoarece stresul înrăutățește simptomele sindromului premenstrual.
👉 Uleiuri esențiale pentru simptomele sindromului premenstrual
Uleiurile esențiale pot fi un tratament natural eficient pentru sindromul premenstrual. Uleiul de salvie ajută la echilibrarea naturală a hormonilor, care pot reduce simptomele. Amestecați 2 până la 3 picături de ulei cu un ulei purtător (cum ar fi uleiul de migdale) și apoi frecați abdomenul inferior. Aplicați o compresă caldă pe zonă timp de 2 până la 5 minute.
Uleiul de chiparos imbunatateste circulația si te poate ajuta sa scapi de crampe. Se amestecă cu un ulei purtător și se aplică în același mod sau împreună cu salvie.
Pentru a reduce tensiunea, stresul și crampele, puteți amesteca într-un ulei purtător (precum uleiul de migdale) ulei de ylang ylang împreună cu ulei de lavandă și aplicați pe spatele gâtului și pe abdomenul inferior.
Niciun comentariu