Pietrele la rinichi sunt una dintre cele mai frecvente tulburări ale tractului urinar și, în fiecare an, mai mult de un milion de oameni își vizitează medicii doar în SUA pentru a găsi ajutor pentru ameliorarea pietrelor la rinichi. Se estimează că 1 din 10 persoane se va confrunta cu o piatră dureroasă la rinichi la un moment dat în viața sa.
Ce sunt exact „pietrele” la rinichi? Sunt depozite mici, dure care se dezvoltă în interiorul rinichilor tăi, făcute din materiale pe care le ai mereu prezente în mod natural în corpul tău. Ele pot ajunge să blocheze fluxul normal de urină, provocând durere în vezica urinară pe măsură ce se umflă și urina să devină concentrată în minerale pe măsură ce acestea se acumulează și nu pot fi eliminate.
În timp ce majoritatea pietrelor la rinichi nu vor lăsa în urmă leziuni permanente odată ce sunt eliminate, unele pot. Pietrele la rinichi netratate se pot transforma în leziuni renale și chiar insuficiență renală în unele cazuri, care este considerată o afecțiune foarte gravă și care pune viața în pericol, care necesită o intervenție chirurgicală de urgență. Dacă bănuiți că vă confruntați cu simptome ale pietrelor la rinichi – cum ar fi durere, pulsații și probleme cu mersul la baie – citiți mai departe pentru a afla unele dintre cele mai bune remedii naturale pentru pietre la rinichi, plus cum să preveniți cel mai bine revenirea acestora în viitor.
👉 Aveți aceste simptome?
Rinichii sunt organe mici în formă de fasole, de mărimea unui pumn, care se află în mijlocul spatelui, sub cutia toracică. Sunt organe importante pentru drenarea deșeurilor, a excesului de lichide și a urinei din organism. Rinichii se conectează la tractul urinar, inclusiv cele două uretere, vezica urinară și uretra.
În mod uimitor, în fiecare zi filtrează prin alimentarea cu sânge a corpului pentru a produce aproximativ 1 până la 2 litri de urină, care este eliminată prin tubul numit uretra.
✔️ Simptomele pietrelor la rinichi pot include:
– Durere intensă de-a lungul rinichilor (pe lateral și spate sub coaste) – durerea poate veni și dispare, cu intensitate variabilă și durează între 5 și 15 minute (mai ales când mergi la baie)
– Dureri de spate inferioare care se pot răspândi sub rinichi, până la zona inghinală și între coapse
– Urina tulbure, sângeroasă sau urât mirositoare
– Decolorarea urinei, inclusiv culorile maro sau roz
– Dorință persistentă de a urina mai mult decât în mod normal, uneori fără a ieși prea multă urină
– Indigestie, greață și vărsături (mai ales atunci când simțiți durere intensă)
– Febră și frisoane atunci când problema se agravează
Uneori, pietrele nu vor fi dureroase până când nu ajung la o anumită dimensiune sau nu încep să se miște în rinichi. Cine este cel mai expus riscului de a experimenta aceste simptome? Statisticile arată că persoanele susceptibile de a face față pietrelor la rinichi includ:
– Bărbații (mai mulți bărbați decât femei tind să aibă pietre la rinichi din motive care nu sunt pe deplin înțelese)
– Persoane de vârstă mijlocie, în special cei de la aproximativ 30–50 de ani
– Persoanele care iau medicamente, inclusiv diuretice, care pot duce la deshidratare
– Oricine are antecedente de infecții cronice ale tractului urinar, gută, hipertiroidism și probleme la digerarea normală a mineralelor
– Oameni care sunt inactivi
👉 4 remedii naturale pentru controlul simptomelor pietrelor la rinichi
Pentru majoritatea oamenilor, trecerea pietrelor la rinichi are loc cu succes în timpul așteptării de câteva zile (deși probabil cu multă durere în timpul procesului), dar există mai multe moduri prin care puteți accelera această îndepărtare și apoi puteți preveni revenirea pietrelor la rinichi. În funcție de situația dvs., este posibil să nu aveți nevoie de nimic mai mult decât să luați medicamente pentru durere și să beți multă apă pentru a trece o piatră la rinichi. În alte cazuri – de exemplu, dacă pietrele se blochează în tractul urinar sau provoacă complicații – poate fi necesară o intervenție chirurgicală.
1. Rămâi hidratat
Consumul insuficient de lichide te poate expune riscului de apariție a pietrelor la rinichi, mai ales dacă faci exerciții fizice, trăiești într-un climat cald, bei băuturi diuretice și transpiri foarte mult. Bea suficientă apă și multe lichide hidratante. În timp ce aportul de lichide variază în funcție de greutate, dieta etc, încearcă să bei aproximativ 250 ml în fiecare oră.
2. Mâncați o dietă bogată în nutrienți
Dacă consumați o dietă în general săracă în nutrienți, electroliți, antioxidanți și un amestec de carbohidrați, grăsimi sănătoase și cantități adecvate de proteine – aveți un risc crescut de a dezvolta pietre la rinichi. Consumul unei diete foarte sărate sau bogate în proteine, peste nevoile tale reale de proteine, poate duce la o creștere a amoniacului în urină.
Concentrați-vă pe alimente proaspete sau „dieta curcubeului”, pentru a echilibra pH-ul corpului și a preveni prea multă aciditate.
Iată câteva dintre alimentele de top pentru prevenirea pietrelor la rinichi:
– Legume și fructe proaspete – Unele cercetări arată că persoanele care urmează o dietă în mare parte pe bază de plante, săracă în produse lactate și carne, tind să aibă mai puține pietre la rinichi decât persoanele care mănâncă multă carne procesată, alimente ambalate cu sodiu și lactate convenționale. Alimentele proaspete care promovează funcționarea sănătoasă a rinichilor includ bananele, legumele cu frunze verzi de toate felurile (și sucul de legume proaspăt stors), leguminoasele încolțite, cerealele încolțite, peștele și cantitățile mici de păsări crescute la pășune.
– Alimente bogate în vitamina E — Fructele de pădure, uleiul de măsline, migdalele, avocado și dovleceii sunt câteva dintre cele mai bune surse de vitamina E antioxidantă, care ajută la echilibrarea nivelurilor de oxalați și alte toxine din organism, prevenind totodată deteriorarea membranei mucoase, astfel reducerea riscului de formare a pietrelor.
– Alimente alcaline – Poate părea contraintuitiv, dar alimentele care sunt de natură acidă și ajută la echilibrarea pH-ului organismului, cum ar fi oțetul de lămâie sau de mere, pot ajuta organismul să treacă pietrele la rinichi. Se amestecă o cantitate mică cu apă sau se adaugă puțin într-un smoothie cu miere crudă.
– Alimente bogate în magneziu și potasiu — Consumul de mult magneziu și potasiu poate ajuta la echilibrarea nivelului de calciu din organism, așa că includeți în dieta o mulțime de legume cu frunze verzi, legume crucifere, pepene galben, banane și avocado.
– Cerealele încolțite (spre deosebire de produsele din cereale rafinate) — Încolțirea cerealelor reduce conținutul lor de antinutrienți, făcând nutrienții mai digerabili.
Pe de altă parte, iată câteva alimente care pot contribui la apariția simptomelor pietrelor la rinichi:
– Alimente cu zahăr – Există unele dovezi că o dietă bogată în zahăr poate agrava pietrele la rinichi. Asigurați-vă că limitați cantitatea de gustări cu zahăr ambalate pe care le consumați, băuturi îndulcite (mai ales dacă sunt carbogazoase), lactate și chiar fructe dacă pare să vă agraveze simptomele.
– Cerealele obișnuite neîncolțite sau cerealele rafinate — Majoritatea produselor din cereale (inclusiv făină și produse precum cereale, pâine, chifle, prăjituri etc.) contribuie la formarea pietrelor la rinichi deoarece au niveluri ridicate de antinutrienți , inclusiv acid fitic.
– Alimente bogate în acid oxalic – În timp ce toate fructele și legumele oferă, în general, o varietate de electroliți și nutrienți, unele care pot crește acumularea de oxalat la persoanele predispuse la pietre la rinichi includ: spanac, rubarbă, roșii, vinete, sfeclă, țelină, dovleac, grapefruit/suc de grepfrut, cartofi dulci, arahide, migdale, afine, mure, capsuni, patrunjel si cacao.
– Carne procesată și mezeluri — Carnea procesată poate determina organismul să excrete calciul, ceea ce înseamnă că mai mult este trimis către rinichi, unde se poate acumula și forma pietre.
– Alimente cu zinc – Unele cercetări au descoperit că persoanele care consumă mai mult zinc (din alimente precum semințele de dovleac, caju, carnea sau spanacul) își pot crește riscul de a avea pietre la rinichi.
– Prea multă vitamina C – În timp ce vitamina C are numeroase beneficii, prea multă poate agrava pietrele la rinichi. Cercetările sugerează că mai mult de trei până la patru grame de vitamina C pe zi (cum ar fi administrarea de doze mari sub formă de supliment) ar putea agrava pietrele la rinichi, contribuind la acumularea de oxalat.
– Cofeina și alcoolul – Ambele sunt deshidratante și pot fi dificil de digerat, ceea ce poate agrava pietrele la rinichi.
3. Faceți exerciții fizice regulate
Exercițiile fizice, în special exercițiile de susținere a greutății, cum ar fi antrenamentul de forță sau diferite exerciții de greutate corporală , sunt bune pentru consolidarea rezistenței osoase și prevenirea demineralizării sistemului osos. Pe de ualtă parte, a fi sedentar poate determina oasele să elibereze mai mult calciu în sânge, ceea ce crește riscul ca acesta să se acumuleze în rinichi.
4. Comprese cu ulei de ricin și comprese fierbinți
Uleiul de ricin are abilități antiinflamatorii speciale care sunt utile pentru ameliorarea durerii asociate cu simptomele pietrelor la rinichi, cum ar fi crampele sau spasmele musculare în abdomen. Puteți să faceți acest lucru prin înmuierea unui prosop curat în ulei de ricin pur, apăsând-l pe rinichi și lăsându-l să se infiltreze în piele.
În mod similar, încercați să țineți o compresă fierbinte peste rinichi de mai multe ori pe zi pentru a crește fluxul sanguin, pentru a relaxa mușchii încordați și pentru a ajuta pietrele să treacă mai ușor. Puteți înmuia un prosop în oțet fierbinte pentru a face acest lucru și mai eficient pentru atenuarea durerii, cum ar fi utilizarea unui amestec 50:50 de oțet de mere și apă.
📌 16 remedii la domiciliu pentru a scăpa de durerea cauzată de pietrele la rinichi
👉 Cele mai frecvente cauze ale pietrelor la rinichi
Pietrele la rinichi sunt formate din aglomerări de minerale, acizi și săruri din organism care se leagă între ele în interiorul rinichilor, blocând uneori tractul urinar, oferindu-vă presiune și durere intensă atunci când încercați să mergeți la baie. Pietrele la rinichi se formează atunci când urina conține un nivel ridicat de substanțe care formează cristale, și în același timp, prea puține din substanțele de care aveți nevoie pentru a sparge cristalele și a elimina mineralele din organism.
✔️ Cele mai comune cauze:
– o dietă proastă, în special una care este bogată în oxalați
– suplimente sintetice de calciu, care nu sunt întotdeauna bine absorbite
– deshidratare
– factori genetici
– un echilibru anormal al pH-ului, ceea ce înseamnă că organismul devine prea acid
– probleme cu digestia
– alergii sau sensibilități alimentare care pot afecta digestia
– dezechilibre electrolitice
– obezitatea
– consumul de medicamente sau droguri
– deficiențe de nutrienți și minerale
– infectii
– inactivitate
– tulburare tiroidiană (care poate determina tiroida să producă prea mult hormon paratiroidian, care crește nivelul de calciu)
Niciun comentariu