Natura are leac pentru toate bolile respiratorii, precum raceala si gripa, care apar odata cu racirea vremii. Astfel, starea de sanatate precara poate fi remediata pe cale naturala, de cele mai multe ori fara medicamente.
Simptomele gripei:
Simptomele gripei sunt urmatoarele: febra ridicata de aproximativ 39-40 de grade Celsius, care apare brusc, tuse seaca, dureri musculare si senzatia puternica de oboseala. In cazul gripei, se recomanda consultul unui medic, deoarece nu este bine ca aceasta sa fie tratata dupa ureche. In cazul in care te confrunti si cu frisoane si cu febra, iar aceste simptome persista mai mult de 72 de ore, ar trebui sa mergi sa vezi un medic.
Simptomele racelii:
Cea mai comuna infectie virala este raceala. Cu toate ca aceasta apare odata cu precaderea sezonului rece si odata cu scaderea temperaturilor, este posibil sa contactezi virusul chiar si in plina vara. Odata ce virusul este contactat, simptomele racelii se manifesta gradual. Mai jos vom enumera cateva dintre cele mai comune simptome ale racelii: congestie nazala, stranut, stare de oboseala, dureri in gat, rinoree. In caz de raceala, tusea, febra si durerile articulare ori musculare sunt rare sau moderate.
Raceala si gripa sunt provocate de virusuri contagioase care se pot transmite fie prin contact direct cu persoana infectata, fie pe cale aeriana, prin tuse, stranut sau obiecte contaminate. Odata ajuns in organism, virusul declansaza o reactie a sistemului imunitar al carei rezultat sunt anticorpii specifici. Pot fi prevenite raceala si gripa? Raspunsul categoric este: da!
Metode naturiste pentru prevenirea racelii si gripei:
» Mierea si lamaia sunt remediile cele mai des intalnite pentru prevenirea gripei si racelii. Se stie ca in lamaie se gaseste din belsug vitamina C, care este necesara sistemului imunitar.
» Echinacea are cea mai mare eficienta daca este folosita de la primele simptome ale racelii sau gripei. Are calitati antibiotice, antivirale si inflamatorii fiind ideala si pentru imunizarea organismului.
» Usturoiul previne si vindeca raceala. Este cunoscut ca cel mai bun antigripal, benefic atat in perioada de convalescenta cat si in momentul in care simti ca o sa racesti. Este recomandat sa zdrobisi 5 catei de usturoi, amestecati cu circa 10 lingurite de miere de albina.
Metode naturiste pentru tratarea racelii si gripei
» Cataplasme cu hrean: 2-3 linguri de hrean ras, invelit intr-o panza se tine timp de 5-10 minute pe frunte si la radacina nasului.
» Decoct de ceapa intrega cu tot cu coaja: combate tusea si bronaita, durerile de gat si de piept.
» Ceai de ghimbir: ajuta la eliminarea toxinelor si a bacteriilor. Trebuie luata o radacina de ghimbir, se taie cateva felii de grosime normala si se pune la fiert 5 minute. Este recomandat sa adaugati cateva feliute de lamaie si una sau doua lingurite de miere (dupa gust) atunci cand nu mai este fierbinte.
» Macesele sau catina sunt una dintre cele mai importante surse de vitamina C pe care ni le-a dat natura, iar ceaiul preparat din acestea face minuni in starile de gripa si raceala. Puteti incerca si pulberea de macese – o lingurita pe zi – in cazul in care boala nu da semne de vindecare.
» Ceaiurile caldute din diferite plante medicinale: teiul, musetelul, socul, ciubotica cucului, patlagina, levantica, cimbrul, pelinul, papadia, sunt doar cateva dintre plantele medicinale extrem de eficiente pe care le puteti prepara sub forma de ceai, infuzie, sirop.
Alimente benefice pentru tratarea racelii si gripei
Citricele
Se stie foarte bine ca vitamina C continuta de portocale, lamaie (si in general de citrice) are capacitatea de a lupta impotriva racelilor. O singura portocala pe zi iti asigura doza zilnica recomandata de vitamina C. Daca te gandesti sa inlocuiesti portocalele cu sucul de portocale din comert, trebuie sa stii ca nu faci cea mai buna alegere. Este recomandat sa mananci fructele proaspete, decat sa bei sucurile indulcite si pline de conservanti de pe rafturi. Portia recomandata: o portocala – 60 de calorii.
Curcuma
Curcuma devine foarte repede un remediu popular pentru aproape toate durerile. Se pare ca efectele sale asupra mai multor boli cronice si de invaliditate depasesc multe produse farmaceutice, facand acest lucru fara a avea efecte secundare negative.
Combinatia de miere de albine cu pulbere de curcuma este un remediu excelent pentru tuse.
Cercetatorii au constatat ca o substanta din curcuma, denumita curcumina, poate depasi capacitatea vaccinului pneumococic de a furniza protectie indelungata impotriva afectiunii pulmonare la copii, potentiale cauzatoare de moarte.
Curcuma are proprietati antiinflamatorii si antioxidante puternice, iar ceaiul de curcuma este folosit la nivel mondial pentru combaterea racelilor, durerilor de cap si a gatului inflamat.
Ghimbirul
Alaturi de curcuma, ghimbirul este unul dintre condimentele cu capacitate ridicata de combatere a bolilor.
Cand este vorba de vindecarea racelii, ameliorarea tusei si a simptomelor respiratorii, ghimbirul este numarul unu. Avand niveluri ridicate de vitamina C, magneziu si alte minerale estentiale, radacina de ghimbir este extrem de benefica pentru sanatate.
Este cunoscut faptul ca ceaiul de ghimbir, la care se poate adauga menta, miere de albine sau lamaie, este o resursa incredibila de combatere a inflamatiilor si de prevenire a oricarei boli.
Otetul de mere
Se pretinde ca otetul de mere se poate folosi in tratarea de numeroase boli, in imbunatatirea conditiilor de sanatate si pentru a reduce iritatiile. Acesta faciliteaza digestia, previne raceala si gripa, ucide ciupercile, ajuta la echilibrarea PH-ului si curata organismul de toxine.
Naut
Aceste legume actioneaza ca antigripale naturale pentru ca sunt bogate in antioxidanti, vitamine din complexul B, minerale, dar si fier si magneziu, care intaresc sistemul natural de aparare al organismului.
Piper si mirodenii picante
Asezonati salatele cu piper, chilli, cuisoare sau scortisoara, care au un efect termic si in acelasi timp favorizeaz expectoratia si transpiratia, permitand eliminarea bacteriilor. Aceste condimente sunt bogate in substante antiobitice si antibacteriene.
Usturoi
Este un antibiotic natural, cu proprietati bactericide si antivirale, care poate preveni diverse afectiuni. In plus, poate combate bolile tractului respirator, datorita efectului expectorant. Studiile au aratat ca persoanele care consuma zilnic un catel de usturoi au un sistem imunitar puternic si sunt ferite de gripe si raceli.
Miere
Mierea nu actioneaza doar ca o substanta antimicrobiana, ci are si un rol preventiv. Cu un continut ridicat de zaharuri, dar cu un pH ridicat, acest aliment impiedica dezvoltarea microorganismelor. Totusi, mierea trebuie consumata cu moderatie, pentru ca este bogata in glucoza si fructoza. Poate fi amestecata cu alune pisate pentru a trata tusea cronica.
Sirop eficient impotriva racelii si tusei:
1 lingura de otet de mere
1 lingura de ulei de nuca de cocos
1 lingura de miere de albine bruta
1/2 lamaie
1/2 ceasca de suc de ananas
1/2 lingurita de praf de chili
A se lua cate 3 linguri de cate 4 ori pe zi pana cand se termina siropul.
Niciun comentariu