Sindromul intestinului iritabil – ce alimente trebuie sa eviți și ce sa consumi – sfaturi pentru modificarea stilului de viață

0

Sindromul intestinului iritabil (SII) este o tulburare intestinală, iar simptomele includ crampe stomacale, diaree și / sau constipație. Dacă suferiți de SII de mult timp, trebuie să vă gândiți să vă schimbați dieta și stilul de viață pentru a ușura simptomele. Medicamentele vă vor ajuta într-o anumită măsură, dar o mai bună cunoaștere a alimentelor permise și a alimentelor interzise vă va ajuta să obțineți o ușurare durabilă.
👉 Sindromul intestinului iritabil – Cauze, simptome și tratament
SII sau sindromul intestinului iritabil este o tulburare pe termen lung a intestinelor care duce la dureri de burtă, crampe, balonare, diaree sau constipație.
Cauzele acestei tulburări sunt încă necunoscute. Cu toate acestea, se crede că este legat de inflamația căptușelii tractului digestiv, modificări ale sensibilității nervilor din intestine din cauza problemelor genetice, infecții ale tractului gastro-intestinal, istoric familial de cancer de colon etc.
Simptomele SII sunt constipație, diaree, exces de gaze, dureri abdominale, balonare, infecții ale tractului gastrointestinal, scădere excesivă în greutate, mucus în scaune etc. Unii oameni experimentează toate acestea, în timp ce alții experimentează doar câteva dintre aceste simptome. SII nu duce la boli grave, dar simptomele sunt destul de dureroase.
Mușchii din intestinele noastre se contractă și se relaxează în valuri. Aceasta se numește peristaltism și este responsabilă pentru împingerea deșeurilor sub formă de fecale. Pentru persoanele care suferă de SII, undele ritmice normale sunt perturbate din cauza comunicării ineficiente între creier și tractul digestiv. Uneori, intestinul se contractă prea mult, ducând la mișcarea rapidă a alimentelor prin intestine, ceea ce duce la diaree. Alteori, mușchii intestinali se contractă foarte încet sau deloc, provocând astfel constipație.
👉 Alimente recomandate
✔️ Fibre solubile
O dietă bogată în fibre este, în general, considerată adecvată pentru aproape toți cei care suferă de SII. Cu toate acestea, acest lucru nu se aplică în toate cazurile. Există două tipuri de fibre – solubile și insolubile.
•În timpul procesului digestiv, fibrele solubile se dizolvă în apă, se transformă într-un gel și încetinesc digestia. Fibrele solubile se găsesc în fructe precum avocado, portocale, căpșuni, zmeură, grapefruit, mandarine și pere. Se găsește și în cerealele pentru micul dejun care conțin tărâțe de ovăz, fulgi de ovăz, orz, cartofi albi și sparanghel.
•În ciuda faptului că sunt sănătoase, fibrele insolubile sunt, în general, dure pentru intestine la persoanele care suferă de SII. Fibrele insolubile se mișcă rapid prin colon, agravând astfel SII provocând diaree.
•Persoanele care suferă de SII ar trebui să recurgă la alimente cu fibre solubile. Fasolea, lintea și năutul sunt o sursă bună de fibre solubile, dar produc și gaze. Prin urmare, acestea trebuie luate în cantități adecvate, astfel încât să nu agraveze simptomele.
•Alimentele pe bază de plante, precum cerealele și legumele, conțin atât fibre solubile, cât și fibre insolubile.
Deși dieta SII include în mare măsură alimente cu fibre solubile, este recomandat să consumați o varietate de alimente cu moderare, fără a consuma prea mult dintr-un anumit aliment sau prea multă mâncare brusc.
Porțiile ar trebui să fie moderate și răspândite pe parcursul zilei pentru a evita excesul de gaze și disconfort.
Fructe precum mere, piersici, prune, papaya, avocado, nectarine, caise, mango și pere, care au un conținut ridicat de fructoză, pot fi alimente declanșatoare pentru unii oameni.
✔️ Alimente scăzute în carbohidrați FODMAP
FODMAP înseamnă Oligo Di monozaharide și polioli fermentabili. Acești carbohidrați cu lanț scurt sunt ușor fermentați și determină pătrunderea mai multor lichide în intestinul gros. Acest lucru are ca rezultat balonare, formare de gaze și diaree. Alimentele bogate în acest tip de lanț de carbohidrați sunt mierea, leguminoasele, cireșele, soia, fasolea, lactatele cu conținut ridicat de grăsimi, grâul, ceapa și usturoiul. Aceste alimente trebuie evitate pentru a preveni inflamația și iritarea stomacului sau a tractului gastro-intestinal.
✔️ Apă
Apa este foarte importantă pentru o digestie normală și sănătoasă. Este esențial să beți câte doi până la trei litri de apă în fiecare zi.
✔️ Cereale
Puteți mânca orez alb, ovăz, orz și quinoa. Cu toate acestea, dacă simțiți vreun disconfort, încetați imediat să consumați acel tip de cereală.
✔️ Proteine
Puteți consuma ouă, pește, piept de pui, bucăți slabe de curcan și carne de vită, soia, ciuperci și linte.
✔️ Sucuri de legume și fructe
Bea o cantitate bună de suc de legume sau fructe proaspete în fiecare zi. Asigurați-vă că strecurați sucul înainte de a-l bea pentru a evita consumul de semințe sau coajă, ceea ce poate agrava simptomele SII.
✔️ Suplimente
Cei care suferă de SII pot prezenta deficiențe de vitamine sau minerale. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie suplimente de calciu, vitamina D sau vitamina B12. Consultați-vă întâi medicul înainte de a lua aceste suplimente.
👉 Alimente de evitat
Există anumite alimente care acționează ca alimente declanșatoare, care agravează sau agravează simptomele SII. Cele mai frecvente dintre aceste alimente sunt alimentele grase, cum ar fi prăjiturile, mesele grele, carnea grasă și legumele precum conopida, broccoli, ceapă, usturoi, nuci și semințe.
Următoarele sunt câteva dintre alimentele declanșatoare obișnuite care ar trebui restricționate în dietă dacă nu sunt complet evitate.

✔️ Lapte integral și lactatele
Laptele integral și alte produse lactate sunt adesea responsabile de interferența cu procesul digestiv normal al multor persoane care suferă de SII. Evitați laptele sau iaurtul gras, brânză, înghețata, supele cremoase, sosuri, budinci etc.
✔️ Alimente bogate în fibre insolubile
Fibrele insolubile nu funcționează bine pentru pacienții cu SII, în special pentru cei cu SII predominant cu diaree. Alimentele care au un conținut ridicat de fibre insolubile, cum ar fi pastele de grâu integral, germeni de grâu, floricele, mei, quinoa, pâine integrală, nuci întregi și semințe, pot declanșa simptome ale SII.
✔️ Grâu
Grâul și făina de grâu conțin o proteină numită gluten, pe care unele persoane o digera greu. Alimentele declanșatoare obișnuite includ pâinea albă și integrală din grâu, biscuiții, cerealele, pastele și alimentele coapte.
✔️ Legume crude
Cei care suferă de SII ar trebui să consume legumele gătite, deoarece legumele crude sunt dăunătoare pentru intestinele lor. În plus, legumele crucifere, cum ar fi broccoli, conopidă și varză, pot fi supărătoare chiar dacă sunt gătite și apoi consumate.
✔️ Alimente grase și carne roșie
Alimentele grase sau prăjite precum cartofii prăjiți, puiul prăjit, peștele prăjit și carnea roșie sunt la fel de rele pentru pacienții cu SII. Prin urmare, este mai bine să înlocuiți hamburgeri, fripturi, hot dog sau cârnați cu carne de pasăre, pește și alte carne slabă pentru proteine.
✔️ Fasole și linte
Fasolea și lintea sunt dificil de digerat pentru persoanele cu SII, deoarece cauzează adesea efecte gastro-intestinale, balonări, crampe și diaree.
✔️ Ceapă și usturoi
Ceapa și usturoiul pot dăuna tractului digestiv. Înlocuiți-le cu ingrediente mai blânde, cum ar fi ierburi, ulei de măsline și sosuri simple, care nu agravează SII.
✔️ Îndulcitori
Zaharul și condimentele nu sunt bune pentru pacienții cu SII. Diferiți îndulcitori care conțin fructoză, cum ar fi zahărul și mierea, sucul de fructe, siropul de porumb bogat în fructoză pot dăuna tractului intestinal. Prin urmare, evitați bomboanele, guma de mestecat sau orice băutură care conține acești îndulcitori.
✔️ Băuturi carbogazoase, cofeinizate și alcoolice
Băuturile alcoolice, cofeinizate și băuturile carbogazoase vă pot face să vă rău.
✔️ Ciocolată
În ciuda faptului că ciocolata neagră conține antioxidanți puternici, aceasta poate declanșa simptome SII la unii oameni și poate provoca disconfort digestiv.
❗️Prudență
Nu toate „alimentele recomandate” vor acționa la fel la fiecare persoană. Unele alimente nu vor agrava niciun simptom, în timp ce altele, în funcție de cantitatea, timpul mesei, vor afecta. Pentru a identifica ce alimente provoacă iritații, țineți un jurnal alimentar și înregistrați alimentele și cantitățile lor pe care le puteți mânca sau nu le puteți mânca.
👉 Modificări ale stilului de viață
În plus față de o dietă adecvată, rutina este la fel de crucială pentru persoanele care suferă de SII. Timpul, tipul și cantitatea de aport alimentar trebuie să fie cât mai consecvente posibil. În afară de includerea alimentelor menționate mai sus în dieta dvs., somnul bun, timpul liniștit pentru relaxare, ameliorarea stresului și activitatea fizică regulată sunt, de asemenea, cheia succesului.
•Exercițiu
Exercițiile fizice joacă un rol important dacă suferiți de SII. Faceți exerciții fizice zilnic timp de minimum 30 de minute. Antrenamentul este o modalitate de a crește metabolismul și consumul de energie.
•Evită stresul
Stresul este cauza principală a multor boli sau tulburări, SII fiind una dintre ele. Prin urmare, evitați orice factor care provoacă stres. Dacă vă simțiți stresați, fie începeți să alergați pe banda de alergat, fie practicați câteva ședințe de yoga . Încercați să nu amânați.
•Mănâncă corect
Consumați mese dese, dar mici, pe tot parcursul zilei. Consumați alimente recomandate și evitați alimentele picante și grase. Curățați fructele și legumele înainte de a le mânca sau a le face suc. Verificați etichetele în timp ce cumpărați conserve din supermarketuri. Gătește-ți mâncarea acasă.
•Somn devreme, trezit devreme
Du-te la culcare devreme, astfel încât să poți avea un somn bun de șapte ore și totuși să nu întârzii la birou sau la școală. Veți avea timp dimineața și pentru mișcare și micul dejun. Acest lucru este foarte important atunci când vine vorba de bunăstarea ta.
•Evitați alcoolul și fumatul
S-a constatat că atât alcoolul, cât și fumatul agravează simptomele SII. Prin urmare, cel mai bine este să evitați băuturile alcoolice, precum și fumatul.
Deși SII este o afecțiune pe termen lung, poate fi controlată în mod eficient prin efectuarea câtorva modificări în dieta și stilul tău de viață, cum ar fi evitarea alimentelor care agravează simptomele, exerciții fizice regulate și gestionarea stresului. Dieta este principala formă de tratament pentru pacienții cu diaree, dar este mai dificil de tratat constipația numai prin dietă. Adresați-vă imediat medicului dumneavoastră și efectuați un control amănunțit dacă suferiți de mișcări neregulate ale intestinului și durere.
Dacă cunoașteți alte alimente sau modificări ale stilului de viață care vă vor ajuta să atenuați simptomele SII, împărtășiți-ne comentând în caseta de mai jos.

Niciun comentariu

Nu ratați!