Castan de cal – proprietăți medicinale remarcabile + precauții

0

Castanul de cal este o plantă eficientă care a fost folosită de sute de ani pentru a trata o serie de afecțiuni.
În mod tradițional, castanul de cal era luat de persoanele care sperau să vindece în mod natural durerile articulare, vezica urinară și problemele digestive, febra și crampele la picioare. Deși mai multe dintre aceste probleme nu au fost testate științific, există unele beneficii în administrarea castanului de cal, în special capacitatea sa de a combate insuficiența venoasă cronică (o afecțiune vasculară), hemoroizii și umflarea după intervenția chirurgicală.
Alte utilizări contemporane dar netestate ale castanului de cal includ prostata mărită, durerea menstruală și eczema.
Deși multe dintre aceste utilizări populare rămân nedovedite, există unele beneficii puțin cunoscute, dar majore, cercetate ale castanului de cal pentru sănătate. Acestea includ o puternică încărcare antioxidantă; un potențial ajutor pentru fertilitatea masculină; și dovezi preliminare că extractul de castan de cal poate distruge unele tipuri de celule canceroase.
👉 6 Beneficii ale extractului de castan de cal
1. Poate ajuta la tratarea insuficienței venoase cronice
Insuficiența venoasă cronică sau IVC este cunoscută sub numele de sindrom post-trombotic sau flebită.
IVC este de fapt o afecțiune foarte frecventă, care afectează până la 40% din persoanele din SUA. Este mai frecventă la femei, în special după sarcini multiple, și la adulții de vârstă mijlocie și în vârstă. Varicele și cheagurile de sânge ( tromboza venoasă profundă ) sunt factori de risc pentru dezvoltarea IVC.
Tratamentul medical convențional al insuficienței venoase cronice constă, de obicei, în tratament de compresie.
Un număr semnificativ de studii randomizate controlate au sugerat că extractul de castan de cal ar fi eficient și sigur pentru tratamentul pe termen scurt al IVC, în timp ce examinatorii avertizează că trebuie efectuate studii mai mari și mai definitive.
2. Ar putea cauza moartea anumitor celule canceroase
În laborator, extractul de castan de cal a arătat efecte de combatere a cancerului asupra celulelor legate de leucemie, cancer de col uterin și cancer de sân. Cele mai drastice dintre acestea au fost celulele Jurkat, utilizate pentru a testa un tip de cancer cunoscut sub numele de leucemie acută cu celule T, în care testele de laborator au constatat o rată a mortalității celulare de aproape 94%.
3. Conține antioxidanți puternici
Extractul de castan de cal conține câțiva antioxidanți incredibili, care vă pot ajuta corpul să lupte împotriva daunelor provocate de radicalii liberi și să combată mai eficient bolile. Studiile au descoperit atât quercetina, cât și glicozidele kaempferol în castanul de cal, doi antioxidanți lăudați pentru capacitățile lor intense de combatere a bolilor.
Un studiu efectuat pe animale a arătat cum castanul de cal ar putea ajuta la protejarea pierderii de glutation, un alt antioxidant, în urma unei leziuni hepatice.
4. Poate crește efectele prebioticelor
Mulți dintre noi știm că alimentele probiotice pot ajuta la digestie și sănătatea intestinelor, dar știați că prin asocierea cu prebiotice, veți obține și mai multe beneficii digestive? Prebioticele sunt compuse din fibre nedigestibile care sunt fermentate de microflora intestinală în colon.
În 2011, a fost efectuat un studiu folosind șobolani pentru a găsi eficacitatea utilizării extractului de castan de cal și a uleiului de semințe de in pentru a îmbunătăți efectul probioticelor. Ambele substanțe naturale au făcut prebioticele mai eficiente. Oamenii de știință care efectuează studiul subliniază că prebioticele sunt agenți utili pentru a ajuta la prevenirea și tratarea cancerului de colon.
5. Benefic în vindecarea rănilor
Un alt beneficiu al castanului de cal, care a fost o caracteristică a cercetării preliminare, este capacitatea sa de a ajuta la vindecarea rănilor. Deși nu au fost încă efectuate studii la om, un studiu de laborator din 2006 a constatat că extractul de castan de cal poate ajuta la inducerea forțelor de contracție în fibroblaste, celule care fac parte din procesul de vindecare a rănilor. Când aceste fibroblaste se contractă, ele pot induce vindecarea mai rapidă a rănilor.
Din nou, această cercetare nu este concludentă și este posibil să nu funcționeze așa cum era de așteptat la oameni, dar aceste rezultate sunt promițătoare.
6. Ar putea sprijini fertilitatea la bărbați
Datorită ritmului la care infertilitatea masculină crește, a devenit mai important ca niciodată să înțelegem modalități de a susține și a menține un număr sănătos de spermatozoizi.
Suplimentele de castan de cal conțin un ingredient numit escină – care nu trebuie confundat cu esculina otrăvitoare care se găsește în castanele de cal crude. Posibil prin aceleași mecanisme cu care castanul de cal influențează pozitiv insuficiența venoasă cronică, escina pare să crească în siguranță numărul și calitatea spermei la bărbații cu infertilitate asociată varicocelului, potrivit unui studiu de cercetare din 2010.
Această formă de infertilitate este cauzată de varice mărite în scrot și afectează 15 din 100 de bărbați.

👉 Ce sunt castanele de cal?
În primul rând, castanele de cal nu sunt deloc legate de castane; sunt o familie total diferită de copaci și arbuști, cunoscută sub numele de Hippocastanaceae. În timp ce există 15 specii recunoscute, castanul de cal european ( Aesculus hippocastanum )  este cel mai frecvent utilizat în medicina suplimentară și pe bază de plante.
Castanele de cal sunt învelite într-un strat exterior țepos. În timp ce acestea erau hrana cailor ca stimulatori și pentru a ajuta la menținerea strălucirii parului, castanele de cal sunt de fapt ușor otrăvitoare pentru majoritatea animalelor, cu excepția căprioarelor și a mistreților, care pot descompune compușii toxici pe care îi conțin.
Datorită glicozidelor și saponinelor găsite în castanele de cal, acestea nu sunt potrivite pentru consumul oamenilor. Cu toate acestea, părțile netoxice ale acestui copac sunt ceea ce folosim ca supliment alimentar și ceea ce a fost testat în studiile enumerate mai sus.
❗️ Efecte secundare și precauții
După cum am menționat, nu ar trebui să mâncați niciodată fructe de castan de cal care cad din copac. Acestea conțin un compus otrăvitor, esculina, care poate provoca sângerări.
În formă procesată, fără esculină, castanul de cal este sigur pentru perioade scurte de timp pentru majoritatea oamenilor. Nu s-au efectuat studii pe termen lung privind siguranța acestuia.
Efectele secundare frecvente care pot apărea (deși foarte rar) includ mâncărime, greață, tulburări gastro-intestinale, spasm muscular și dureri de cap.
Persoanele cu următoarele condiții nu ar trebui să ia castan de cal:
•Mame însărcinate sau care alăptează (nu există suficiente dovezi privind siguranța)
•Tulburări de sângerare (pot provoca coagulare lentă)
•Diabet (poate reduce glicemia)
•Probleme digestive (pot irita tractul gastro-intestinal)
•Alergie la latex (cei cu această alergie pot fi, de asemenea, alergici la castanul de cal)
•Boală hepatică (poate exacerba simptomele)
•Boală renală (poate exacerba simptomele)
•Intervenție chirurgicală (poate interfera cu fluxul sanguin adecvat și coagularea înainte sau după operație)
De asemenea, castanul de cal poate interacționa cu următoarele medicamente:
•Litiu
•Medicamente pentru diabet
Anticoagulante (provoacă constricție venoasă / arterială la vaci și scade agregarea trombocitelor la om, ceea ce poate provoca sângerări)

Niciun comentariu

Nu ratați!