Coji de nuci verzi – beneficii, proprietati, retete si indicatii

1

Cojile verzi ale nucilor au urmatoarele proprietati:
– hipoglicemiante, usor hipotensive, hemostatice, depurative, hipocolesterolemice, hepatoprotectoare
– stomahice, antidiareice, antiseptice intestinal, bactericide, antifungice, dezinfectante gastro-intestinale, astringente, vermifuge, antiscorbutice antileucoreice, antiinflamatoare, antisudorifice, antisifilitice, antialergice, antibacteriene
– cicatrizante, antimicotice, emoliente, calmante, antieczematoase
– anticancerigene, antitumorale, imunostimulente
Toate aceste insusiri se datoreaza substantelor active din compozitia cojilor verzi ale nucilor si anume: iod natural, vitamine (B1, B2, C, E si PP), substante flavonoide, uleiuri esentiale, omega 3, juglon, proteine, tanin, caroten, calciu, fosfor, potasiu, cobalt, magneziu si fier. Coaja verde de nuca mai contine aminoacizi esentiali precum: arginina, histidina, isleucina, leucina, lizina, metionina, fenilanina, treonina, triptofan, valina.
Taninul din coaja verde de nuca are efect anticancerigen, antibacterian, antihepatotoxic, antihipertensiv si nu in ultimul rand antitumoral.
Impotriva negilor
Coaja verde a nucii poate fi folosita pentru indepartarea negilor. Timp de o saptamana, negii se freaca de 3 ori pe zi cu coaja verde. Specialistii spun ca aceasta coaja contine substante care au un efect antiinfectios, precum taninurile si iodul.
Detoxifica ficatul
Nucile ajuta la detoxifierea ficatului si la fluidizarea sangelui. Puneti 20 de nuci mari intr-un litru de alcool si lasati la macerat 20 de zile. Dupa acest timp, in lichidul obtinut adaugati 3 cuisoare, o lingurita de scortisoara, coaja de portocala si jumatate de kg de zahar dizolvat intr-un l de apa. Timp de o luna se consuma cate o lingurita din acest amestec inainte de mesele principale.
Afectiuni ale stomacului
Coaja nucilor verzi este indicata pentru combaterea afectiunilor la nivelul stomacului, precum infectiile intestinale.
Pentru infectii stomacale, puteti prepara acasa un remediu adaugand 5 lingurite de coji verzi de nuca tocate marunt in 300ml de apa. Lasati la macerat compozitia timp de 10h. Strecurati si apoi fierbeti amestecul ramas cu alti 300ml de apa, timp de 5 minute.
Gastrita
Daca suferiti de gastrita, o reteta de pe vremea bunicilor va poate ajuta. Taiati cojile verzi de la nuca in 4, puneti-le intr-un borcan si amestecati cu putin zahar. Lasati-le la soare timp de 10 zile si apoi 10 zile la umbra. Adaugati putina tuica in borcan si mai lasati-le la macerat inca 10 zile. Strecurati amestecul si consumati cate o lingura de tinctura de 3 ori/zi, inainte cu 15 minute de mesele principale.

Reumatism
Va puteti prepara acasa o solutie eficienta pentru reumatism. Tot ce trebuie sa faceti este sa umpleti o sticla sau un borcan cu coji proaspete de nuca si sa turnati gaz lampant peste ele, atat cat sa le acopere. Lasati la macerat 8-10 zile, filtrati si pastrati lichidul departe de caldura si copii.
Cu acest amestec se fac frectii locale impotriva durerilor reumatice.
Stimuleaza memoria si alunga stresul
Nucile verzi erau cunoscute in Evul Mediu pentru rolul tamaduitor in cazul bolilor mintale. Se credea ca datorita formei fructului ajuta la tratarea mintii. Astazi, cercetarile moderne au aratat ca nuca stimuleaza memoria si este recomandata celor care depun un efort intelectual sporit.
Pentru par
Cojile de nuci verzi sunt bogate in vitamina C, de 40 de ori mai mult decat sucul de portocale si de 10 ori mai mult decat cel de lamaie. Contin taninuri, uleiuri volatile, minerale, flavonoide, care le confera proprietati terapeutice deosebite. Au afectiune antiseptica, emolienta si regeneratoare asupra parului. Sunt recomandate pentru intarirea firului de par si pentru prevenirea caderii acestuia. De asemenea, au proprietati astrigente, fiindu-le de folos in special persoanelor cu parul gras sau cu tendinta de ingrasare. De asemenea, sunt foarte utile pentru cei care au eczeme pe pielea capului sau matreata excesiva.
Uscati cojile verzi de nuca pentru iarna. Cand se sfarama intre degete, cojile pot fi depozitate in pungi de hartie sau saculeti de panza si pastrate intr-un loc uscat, racoros si aerisit.
Nota: Acest continut ofera numai informatii generale. Nu este in nici un caz un substitut pentru o opinie medicala calificata. Consultati intotdeauna un specialist sau medicul pentru mai multe informatii.

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!