Flori de salcam – beneficii si moduri de preparare

0

Florile de salcam sunt folosite in medicina traditionala si naturista pentru a trata herpesul, gastrita si pentru a restabili apetitul. Acestea au o aroma inconfundabila, despre care se spune ca are efect usor sedativ asupra sistemului nervos, reducand anxietatea.
Infuzia cu flori de salcam se obtine din una sau doua lingurite de flori uscate, adaugate in 250 ml apa clocotita. Se recomanda pentru gastrita, dispepsie, hernie hiatala, ulcer gastric si duodenal si colica intestinala.
Macerarea la rece se face din doua lingurite de plante adaugate intr-un pahar de apa. Se lasa peste noapte apoi se strecoara. Are efecte calmante asupra sistemului nervos.
In acelasi scop, puteti folosi flori proaspete amestecate cu miere – o lingura de flori de salcam (tocata marunt) la trei linguri de miere. Florile sunt puse intr-un borcan cu capac, amestecul va ramane inchis timp de aproximativ trei saptamani. Din acest amestec se consuma doua lingurite de trei ori pe zi timp de trei saptamani.
Beneficiile florilor de salcam:
Trateaza tusea
Daca primavara te confrunti cu o raceala de sezon sau pur si simplu ai un acces prelungit de tuse, poti recurge la leacuri babesti si ieftine, cum ar fi florile de salcam. Ceaiul cald din flori de salcam, indulcit cu miere, amelioreaza febra, tusea si durerile in gat, deoarece are o actiune expectoranta si antiiritativa.  Aceasta contine ulei volatil, precum si acacina si robinina, doi compusi foarte importanti cu proprietati antitusive excelente. Infuzia de flori de salcam, consumata la o temperatura nu prea ridicata poate calma crizele de tuse convulsiva.

Ajuta la vindecarea ranilor
Florile de salcam sunt adesea folosite in tratamentele topice pentru a ajuta vindecarea ranilor. Medicii, oamenii de stiinta si cercetatorii cred ca acest efect se poate datora unor substante chimice, cum ar fi alcaloizii si flavonoidele.
Promoveaza un somn odihnitor
Daca suferi de insomnie sau ai un somn agitat si nu reusesti sa te odihnesti in timpul noptii, poti combate aceste stari neplacute cu ajutorul florilor de salcam. In fiecare seara, inainte de a merge la culcare, este bine sa bei o cana cu ceai de flori de salcam. Acesta va actiona asupra sistemului nervos si te va ajuta sa te relaxezi si sa te odihnesti.
Arsuri gastrice
Floarea are proprietati miraculoase si calmeaza in cateva minute durerile gastrice. In tratamentul de lunga durata, trebuie consumata cate o lingurita cu pulbere de flori de salcam inainte de fiecare masa, pentru gastrite si ulcer. Puteti tine cura de o luna, cu posibilitatea de a repeta dupa inca o luna de pauza. De asemenea, puteti prepara o infuzie de flori de salcam, turnand circa 200 de mililitri de apa fierbinte, clocotita peste o lingurita de flori de salcam uscate. Acoperiti ceasca timp de 5-10 minute, strecurati si beti lichidul obtinut.
Antidepresiv
Atacurile de panica, depresiile si starile anxioase pot fi amelioarate cu ajutorul florilor de salcam. Terapia cu flori de salcam presupune sa te plimbi cateva minute in fiecare zi printr-o zona cu salcami infloriti si sa mirosi parfumatele inflorescente albe sau sa folositi ulei esential pentru a aromatiza aerul din incaperea in care stati.
Atentie! Daca esti insarcinata si vrei sa consumi ceai din flori de salcam, este recomandat sa te consulti cu medicul tau inainte, deoarece este posibil ca acesta sa interfereze cu absorbtia fierului in organism.
Florile de salcam nu au contraindicatii, insa este bine sa stii ca ele pot provoca balonare, reactii alergice, atacuri de astm, rinita sau conjunctivita.
Sursa: http://www.brighthealing.com/acacia-flowers-health-benefits/
https://www.healthline.com/health/7-uses-for-acacia#takeaway

Niciun comentariu

Nu ratați!