Mulți legumicultori se bucură de cultivarea ardeilor. Fie că este vorba de ardei gras, de alți ardei dulci sau de ardei iute, cultivarea propriilor plante de ardei poate fi nu numai plăcută, ci și profitabilă. Dar uneori apare o problemă, și anume aceea că frunzele lor se îngălbenesc. De ce se întâmplă acest lucru? Iată care este principala greșeală pe care o fac grădinarii!
Motivul pentru care frunzele ardeilor se îngălbenesc
Ne place gustul lor și îi consumăm aproape în fiecare zi. Ei sunt nelipsiți de pe tarabele din piață și din magazinele din toate colțurile țării, însă românii care locuiesc la curte preferă să îi cultive în propria grădină, pentru a nu mai fi nevoiți să-i cumpere din comerț.
Da, vorbim de ardei, fie ei grași, dulci sau iuți, așa cum probabil că ți-ai dat seama deja. Însă, din păcate, la un moment dat, legumicultorii se confruntă cu problema îngălbenirii frunzelor.
Cea mai întâlnită greșeală a legumicultorilor
După cum am precizat și mai sus, îngălbenirea frunzelor la ardei este o problemă des întâlnită. Dar de ce apare ea? Există mai multe motive pentru care frunzele de ardei pot începe să îngălbenească.
Este extrem de important să identificăm cauza pentru a putea lua măsurile corecte de tratament. Unul dintre motivele principale pentru care apare această problemă este lipsa apei sau a substanțelor nutritive.
În ambele cazuri, plantele de ardei vor deveni, de asemenea, atrofiate și, de obicei, vor cădea florile sau chiar ardeii deja crescuți. Așadar, asigură-te că planta primește cantitatea potrivită de apă și, totodată, aplică un îngrășământ echilibrat.
Bolile care pot apărea la ardei
Pe de altă parte, bolile pot fi, de asemenea, o cauză a îngălbenirii frunzelor la ardei. Afecțiuni precum pătarea bacteriană a frunzelor, ofilirea și bășicarea cu phytophthora pot provoca frunze galbene pe o plantă de ardei.
De obicei, aceste boli vor avea un alt efect asupra frunzelor de ardei, cum ar fi pete maronii pe frunze, în cazul petelor bacteriene, sau frunze ofilite în cazul ofilitului și al ciupercii phytophthora.
Din păcate, majoritatea bolilor care afectează ardeii sunt netratabile, iar planta trebuie aruncată. Nu vei putea planta o altă solanacee în acel loc timp de un an de zile.
Frunzele se pot îngălbeni și din cauza dăunătorilor
Dăunătorii pot fi, de asemenea, periculoși pentru ardei. Păianjenii, afidele și psilidele vor ataca planta și vor extrage substanțele nutritive și apa. Acest lucru va face ca frunzele plantei de ardei să se îngălbenească.
Dacă bănuiești că frunzele galbene ale plantei de ardei sunt cauzate de dăunători, tratează planta cu un insecticid. Uleiul de neem este o alegere bună, deoarece ucide doar dăunătorii și nu afectează oamenii, animalele sau insectele benefice.
Niciun comentariu