Menta – beneficii, intrebuintari si contraindicatii

0

Menta este o planta folosita de sute de ani pentru proprietatile sale medicinale. Poate fi utilizata in multe preparate culinare sub forma proaspata sau uscata.
Atunci cand se discuta despre cele mai sanatoase alimente, fructele si legumele sunt de cele mai multe ori in capul listei datorita vitaminelor, mineralelor si a capacitatii lor antioxidante. Ierburile proaspete sunt destul de des uitate, dar acestea pot fi la fel de importante pentru o dieta sanatoasa, precum fructele si legumele, oferind o gama larga de beneficii pentru sanatate.
Trateaza astmul
Utilizarea regulata a acestei plante este foarte benefica pentru pacientii cu astm, deoarece este un relaxant bun si amelioreaza congestia. Acestea fiind spuse, utilizarea unei cantitati prea mari poate irita nasul si gatul.
Vindeca alergiile
Alergiile de sezon afecteaza milioane de oameni din intreaga lume. Extractul din frunzele de menta inhiba eliberarea anumitor substante chimice, care agraveaza simptomele nazale severe asociate alergiilor sezoniere.
Ajutor in digestie
Aroma acestei plante ajuta la activarea glandelor salivare din gura, precum si a glandelor care secreta enzimele digestive, facilitand astfel digestia. De asemenea, calmeaza stomacul in caz de indigestie sau inflamatie. Este un remediu puternic pentru ameliorarea sindromului intestinului iritabil.
Studiile au demonstrat ca mentolul (un compus al acestei plante) poate ajuta la ameliorarea diareei si greturilor.
Tulburari respiratorii
Cercetarile au demonstrat ca menta este capabila sa amelioreze congestia nazala. De asemenea, este foarte eficienta in eliminarea iritatiei care provoaca tuse.
Ingrijirea pielii
In timp ce uleiul de menta este un bun antiseptic si antipruritic, sucul obtinut din frunzele mentei este un demachiant excelent. In plus, calmeaza pielea si ajuta la tratarea infectiilor si mancarimii.
Este capabila sa elimine si sa previna acneea.

Pierdere in greutate
Frunzele de menta te pot ajuta sa pierzi in greutate intr-un mod sanatos. Studiile au aratat ca aceasta planta ajuta la stimularea enzimelor digestive care absorb nutrientii din alimente si transforma grasimea in energie utilizabila.
Ingrijire orala
Conform cercetarilor, menta are calitati germicide si reimprospateaza respiratia. De asemenea,inhiba cresterea bacteriana daunatoare in interiorul gurii. Din acest motiv, mentolul este unul dintre cele mai frecvente elemente gasite in pasta de dinti, apa de gura si alte produse de igiena dentara.
Trateaza greata
Frunzele de menta proaspete zdrobite va ajuta sa faceti fata greturilor si durerilor de cap. Aroma puternica si revigoranta este un remediu rapid si eficient pentru greata. Folositi ulei de menta sau orice alt produs cu menta si problemele stomacale vor fi atenuate rapid.
Reduce depresia si oboseala
Menta este un stimulent natural, iar mirosul acesteia poate fi suficient pentru a te incarca de energie. Includerea mentei in dieta dumneavoastra este o optiune excelenta daca va simtiti anxiosi, deprimati sau pur si simplu epuizati.
Trateaza racelile comunte
Menta contine mentol, care este un decongestionant natural, care ajuta la ruperea flegmei si a mucusului. Menta poate fi eficienta si cand este combinata cu ceaiul pentru alinarea durerilor de gat.
Cum sa introduceti menta in dieta dumneavoastra
Adaugarea de menta la alimente este o modalitatea foarte buna de a da un plus de aroma alimentelor sau bauturilor fara sa va ganditi la caloriile suplimentare. Plantele de menta pot fi adaugate crude pentru a mentine textura si aroma. Menta este relativ usor de crescut, aceasta putand fi cultivata in ghivece mici, pe un pervaz insorit.
Incorporati menta intr-o salata de fructe proaspete cu mere tocate, pere, lamai sau suc de lamai, jalapeno si miere.
Atentie! Nu folositi menta in incercarea de a calma problemele digestive daca simptomele dumneavoastra sunt legate de o boala de reflux gastroesofagian. In acest caz, consumul de menta pot agrava starea dumneavoastra de sanatate.
Uleiul de menta, administrat in doze mari, poate fi toxic.
Sursa: https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/health-benefits-of-mint.html

Niciun comentariu

Nu ratați!