Rădăcina de păpădie (Taraxacum officinale) este recunoscută în fitoterapie pentru proprietățile sale depurative, diuretice și digestive. Folosită de secole în medicina populară, astăzi beneficiază de tot mai multă atenție din partea cercetătorilor și nutriționiștilor, mai ales pentru rolul său în sprijinirea procesului de slăbire.
Recoltare și pregătire
Rădăcina de păpădie se recoltează primăvara devreme (martie-aprilie) sau toamna târziu (octombrie-noiembrie), când planta își concentrează substanțele active în partea subterană.
Etapele recoltării:
- Se aleg zone nepoluate (departe de drumuri sau culturi tratate chimic).
- Cu o lopățică sau cuțit de grădină, se scoate întreaga rădăcină, având grijă să nu se rupă.
- Se spală foarte bine în mai multe ape reci, pentru a îndepărta pământul.
Uscarea:
- Rădăcinile se taie pe lungime în fâșii subțiri și se usucă într-un loc aerisit, ferit de soare.
- Se pot usca și în deshidrator, la maximum 40°C.
- După uscare, se păstrează în pungi de hârtie sau borcane de sticlă, într-un loc întunecos și uscat.
Pulbere:
- După uscare completă, rădăcina poate fi măcinată fin cu râșnița de cafea și păstrată într-un recipient bine închis.
Cum acționează rădăcina de păpădie în procesul de slăbit?
Rădăcina de păpădie are efecte asupra mai multor procese metabolice:
- Stimulează digestia prin creșterea secreției de sucuri gastrice și bilă.
- Susține ficatul și detoxifierea organismului, facilitând eliminarea grăsimilor.
- Are efect diuretic natural, reducând retenția de apă.
- Scade apetitul, datorită conținutului de fibre (inulină), care dă senzația de sațietate.
Potrivit unui studiu publicat în Journal of Alternative and Complementary Medicine (2010), extractul de păpădie a demonstrat o activitate similară cu cea a orlistatului – un medicament utilizat în obezitate – în inhibarea lipazei pancreatice, enzimă responsabilă de descompunerea grăsimilor în intestin.
Declarațiile specialiștilor
Dr. Mihaela Bilic, nutriționist:
Rădăcina de păpădie este un aliat excelent în curele de slăbire datorită efectului său detoxifiant și capacității de a regla tranzitul intestinal. Recomand în special sub formă de infuzie sau pulbere adăugată în smoothie-uri.
Dr. Josh Axe, expert în nutriție funcțională (SUA):
Conținutul ridicat de antioxidanți și fibre face din păpădie o plantă ideală pentru persoanele care vor să piardă în greutate într-un mod natural, fără a suprasolicita ficatul sau rinichii.
Moduri de consum pentru slăbit
1. Infuzie din rădăcină de păpădie
Ingrediente:
- 1 linguriță de rădăcină de păpădie uscată (mărunțită)
- 250 ml apă fierbinte
Mod de preparare:
- Turnați apa fierbinte peste planta uscată.
- Lăsați la infuzat 10-15 minute.
- Strecurați și consumați 2-3 căni pe zi, cu 30 de minute înainte de masă.
2. Tinctură de rădăcină de păpădie
Ingrediente:
- 100 g rădăcină de păpădie uscată
- 500 ml alcool de 40°
Mod de preparare:
- Puneți rădăcina într-un borcan și turnați alcoolul.
- Lăsați la macerat 14 zile într-un loc întunecos, agitând zilnic.
- Strecurați și păstrați în sticluțe închise la culoare.
Administrare:
- 20-30 de picături diluate în apă, de 2 ori pe zi, înainte de mese.
3. Pulbere din rădăcină de păpădie
Mod de consum:
- 1 linguriță de pulbere (aprox. 2 g) dimineața, pe stomacul gol, cu apă sau amestecată într-un smoothie.
Recomandare:
- Se poate folosi în cure de 21 de zile, urmate de 7 zile pauză.
4. Smoothie cu păpădie
Ingrediente:
- 1 linguriță de pulbere de rădăcină de păpădie
- 1 banană
- 1/2 avocado
- 200 ml apă sau lapte vegetal
- 1 linguriță semințe de in
Mod de preparare:
- Se amestecă toate ingredientele în blender până devin o cremă fină.
- Se consumă dimineața, ca mic dejun detoxifiant.
Contraindicații și precauții
- Evitați în caz de ulcer gastric sau obstrucție biliară.
- Poate interacționa cu diuretice sau medicamente pentru diabet – consultați medicul dacă urmați tratamente.
- Nu se recomandă în sarcină sau alăptare fără aviz medical.
Rădăcina de păpădie este un remediu natural eficient, susținut de știință și recomandări medicale, care poate susține pierderea în greutate atunci când este utilizată corect. Folosită sub formă de ceai, tinctură sau pulbere, ea ajută organismul să elimine toxinele, să digere mai bine alimentele și să reducă pofta de mâncare.
Niciun comentariu