Rhodiola rosea ( R. rosea ), cunoscută și sub numele de „rădăcină de aur”, este o plantă adaptogenă cu o putere extraordinară de ardere a grăsimilor, de îmbunătățire a energiei și de stimulare a creierului. Adaptogenii, inclusiv rodiola, sunt un grup de plante care vă pot ajuta corpul să se adapteze la stresul fizic, chimic și de mediu. Rhodiola este una dintre cele mai eficiente din această familie, datorită conținutului de compuși activi precum rosoavina care au capacitatea de a ajuta la echilibrarea hormonului de stres, cortizolul.
Această plantă unică care este un membru al genurilor Rhodiola din familia de plante Crassulaceae, crește la altitudini mari în zonele arctice din Asia și Europa de Est. Rhodiola rosea a făcut parte din sistemele de medicină tradițională practicate în întreaga lume, în special în anumite părți ale Europei, Asia și Rusia, timp de multe secole. Din punct de vedere istoric, rhodiola are o istorie lungă de utilizare în medicina tradițională chineză, în special pentru îmbunătățirea rezistenței și reducerea stresului. De asemenea, vikingii au folosit rhodiola pentru a spori puterea fizică.
Rușii au studiat pe larg beneficiile rodiolei în ultimii 70 de ani, mai ales pentru îmbunătățirea performanței la muncă și a rezistenței în timp ce luptă cu insomnia, oboseala, anxietatea și depresia. De asemenea, a fost folosită pentru a curăța organismul, a lupta împotriva cancerului și a ajuta la tratarea tuberculozei.
👉 Ce este Rhodiola Rosea?
Rhodiola rosea este un supliment pentru combaterea stresului care poartă mai multe denumiri, inclusiv rădăcină arctică, rădăcină de trandafir, coroana regelui și rădăcina de aur.
Ca „ajutor ergogenic” și adaptogen – sau „produs natural pe bază de plante care nu este toxic în doze normale și care are o influență fiziologică de normalizare” – rodiola este foarte utilă pentru îmbunătățirea atât fizică și energie mentală cât și pentru combaterea efectelor negative ale stresului. Ajută organismul să se adapteze la stres prin scăderea sau prevenirea modificărilor hormonale legate de stresul prelungit. Cercetările sugerează că unele dintre modalitățile prin care face acest lucru sunt prin acționarea asupra beta-endorfinelor și neuropeptidelor opioide pentru a crește toleranța la stres și prin afectarea pozitivă a altor factori de adaptare la stres.
S-a dovedit că Rodiola are cel puțin patru beneficii majore pentru sănătate. Principalele utilizări ale rodiolei includ:
– Ajută la scăderea „hormonului stresului”, cortizolul
– Combate depresia și îmbunătățește funcția creierului
– Sprijină pierderea în greutate și ajută la arderea grăsimii viscerale/de abdomen
– Crește energia și performanța sportivă, reducând în același timp oboseala mentală și fizică
Studiile au descoperit că Rhodiola rosea conține mai mult de 40 de tipuri de compuși chimici. Constituenții activi găsiți în rodiola care sunt responsabili pentru efectele sale farmacologice includ rosavina și salidrozida. Rosavin este singurul constituent unic pentru R. rosea din familia de plante Rhodiola, în timp ce salidrozida este comună pentru majoritatea celorlalte specii de Rhodiola.
Rosavina se găsește în concentrații mai mari decât salidrozidele, cu un raport de aproximativ 3:1 în R. rosea. În studiile pe animale s-a descoperit că rosavina contribuie la beneficiile rodiolei având efecte asemănătoare antidepresivelor, adaptogene, anxiolitice și stimulatoare.
5 Beneficii ale Rhodiolei Rosea
1. Ajută la arderea grăsimii de pe burtă
Una dintre multele caracteristici incredibile ale rodiolei este că vă ajută corpul să ardă mai eficient grăsimea stocată ca și combustibil. Știm cu toții că exercițiile – în special exercițiile pe intervale – cresc pierderea de grăsime, dar dacă doriți un avantaj suplimentar, atunci luați în considerare administrarea de rhodiola împreună cu exercițiile fizice regulate pentru a vă accelera eforturile de scădere în greutate.
Anumite studii pe animale au găsit dovezi că Rhodiola rosea ar putea reduce țesutul adipos alb visceral și poate crește norepinefrina hipotalamică pentru a ajuta la prevenirea obezității induse de dietă.
S-a demonstrat că cel mai activ compus al Rhodiolei, rosavina, declanșează un răspuns de ardere a grăsimilor. Deoarece ajută la normalizarea nivelului de cortizol, rodiola poate reduce, de asemenea, pofta de mâncăruri nesănătoase și poate întârzia acumularea de grăsime, care este legată de nivelurile ridicate de cortizol (în special grăsimea din jurul abdomenului).
Rosavin acționează prin stimularea unei enzime numită „lipază sensibilă la hormoni”, care are capacitatea de a descompune grăsimea care este stocată în țesutul adipos (în zona abdomenului). Unele surse sugerează că, dacă combinați administrarea de extract de rodiola cu exerciții fizice moderate, descompunerea grăsimii abdominale crește și mai mult.
2. Crește energia și performanța atletică
Cercetările sugerează că, dacă sunteți în căutarea unui mod natural de a crește energia și de a crește performanța atletică, atunci rhodiola poate fi pentru dvs. Astăzi, una dintre cele mai populare utilizări ale rodiolei este pentru creșterea energiei, rezistenței și forței.
Rhodiola vă poate ajuta să vă creșteți rezistența prin creșterea numărului de celule roșii din sânge și scăderea daunelor oxidative. Celulele roșii (RBC) transportă oxigen către mușchi, iar un număr mai mare poate îmbunătăți semnificativ performanța unui atlet și poate ajuta la întârzierea oboselii.
Potrivit unui studiu publicat în International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism, rhodiola are beneficii antiinflamatorii care ajută la recuperarea rapidă a mușchilor și îmbunătățește rezistența. Un alt studiu efectuat pe șobolani a constatat că suplimentarea cu rodiola ar putea crește rezistența, permițând animalelor să înoate cu 25 % mai mult. Îmbunătățirile s-au produs deoarece s-a descoperit că rodiola crește sinteza ATP, care este esențială pentru energia celulară.
3. Poate ajuta la combaterea oboselii fizice și mentale
Nu trebuie să fii un atlet pentru a experimenta beneficiile rodiolei. Nu numai că poate ajuta la reducerea oboselii fizice, dar poate, de asemenea, să scadă oboseala mentală și simptome precum “ceața creierului” sau lipsa de concentrare. Rhodiola este adesea folosită pentru a ajuta oamenii să depășească epuizarea din cauza exercițiilor sau mișcărilor de intensitate scăzută, dar frecvente. Fie că ești o mamă acasă cu copiii, un director de afaceri sau un student, vei fi fericit să afli că rhodiola s-a dovedit că are capacitatea de a crește performanța la locul de muncă și că ajută la scăderea efectelor pe care privarea de somn le poate avea asupra corpului tău.
Potrivit autorului și medicului naturist Tori Hudson, rhodiola poate fi prescrisă pacienților din mai multe motive, inclusiv pentru a ajuta la tratarea oboselii suprarenale, oboseală cronică, recuperare slabă de la antrenamente și probleme cu performanța fizică/atletică.
4. Ajută la reducerea cortizolului
Unul dintre principalele motive pentru care oamenii apelează la ierburi adaptogene precum rodiola este pentru a ajuta la echilibrarea nivelului de cortizol, care poate fi benefic pentru încetinirea simptomelor legate de vârstă. Rhodiola poate fi utilă pentru a vă calma corpul atunci când sistemul dumneavoastră nervos intră în modul „luptă sau fugă” din cauza stresului cotidian.
Când hormonul cortizol rămâne ridicat pentru o perioadă lungă de timp, cum ar fi din cauza stresului emoțional sau fizic, vă poate face să aveți simptome legate de stres, cum ar fi:
– răspuns scăzut al glicemiei
– creșterea în greutate abdominală
– probleme cu tiroida
– dezechilibru hormonal
– scăderea memoriei
– imunitatea slăbită
Menținând nivelurile de cortizol echilibrate, îți poți îmbunătăți sănătatea în mai multe moduri, mai ales când vine vorba de a te simți mai tânăr și mai plin de energie. Nivelurile ridicate de cortizol pe o perioadă lungă de timp pot contribui la accelerarea semnelor de îmbătrânire, la niveluri mai ridicate de stres psihosocial, performanțe cognitive mai slabe, atrofia structurilor creierului legate de memorie, creșterea în greutate și epuizare.
5. Poate ajuta la combaterea depresiei și la îmbunătățirea funcției creierului
Un alt beneficiu uimitor al suplimentării cu rodiola este că s-a demonstrat că ajută la îmbunătățirea funcționării cognitive și ajută ca remediu natural pentru depresie.
Rhodiola poate ajuta la creșterea sensibilității neuronilor (celulele creierului și ale sistemului nervos), inclusiv cei doi neurotransmițători serotonina și dopamina. Acești neurotransmițători sunt cunoscuți pentru creșterea concentrării, a memoriei, a plăcerii și pentru îmbunătățirea generală a dispoziției – făcându-i foarte importanți pentru prevenirea anxietății și a depresiei. În studiile efectuate pe animale, s-a demonstrat că rodiola ajută la repararea neuronilor deteriorați din hipocamp, o regiune a creierului considerată a fi centrul emoțiilor, memoriei și reglării sistemului nervos autonom.
Mulți medici în medicină funcțională prescriu rodiola ca o alternativă naturală eficientă la medicamentele antidepresive. Acest lucru funcționează deoarece rodiola poate crește sensibilitatea la dopamină, care s-a dovedit că îmbunătățește starea de spirit și, de asemenea, ajută la combaterea poftelor de mâncare și a dependențelor.
Într-un traseu clinic cu 150 de persoane care sufereau de depresie, participanților li sa administrat Rhodiola rosea timp de o lună. La sfârșitul traseului, două treimi din grup au avut remiterea completă a simptomelor depresiei, iar slăbiciunea în timpul zilei s-a îmbunătățit foarte mult.
👉 Iată ce trebuie să știți despre suplimentarea cu rodiola:
– Ca supliment alimentar, extractul de rădăcină de rodiola este de obicei luat sub formă de capsule sau tablete. Puteți să o luați și ca tinctură.
– Căutați Rhodiola rosea fie ca extract SHR-5 (sau un extract echivalent) care conține aproximativ 3% rosavine și 1% salidrozidă.
– Doza suplimentară recomandată de extract de Rhodiola rosea (conținând rosavin) este de aproximativ 250-700 de miligrame în total pe zi (de obicei împărțită în 1-2 doze).
– Studiile randomizate, controlate au studiat o serie de doze de rhodiola pentru tratarea unor afecțiuni precum depresia și oboseala. Mulți folosesc extract de R. rosea în doze între 350–1500 miligrame zilnic. S-a demonstrat chiar că dozele de până la 8–300 miligrame/zi ajută la reducerea oboselii. Se recomandă să nu luați mai mult de aproximativ 700 de miligrame pe zi, fără a vorbi mai întâi cu un medic sau a fi monitorizat.
– Pentru a ajuta la pierderea în greutate, studiile au descoperit că administrarea unei combinații de C. aurantium (portocală amară) și R. rosea ajută la prevenirea cel mai bine a obezității și a problemelor de sănătate cauzate de supraalimentare. Ashwagandha și rhodiola pentru pierderea în greutate par de asemenea eficiente.
– În mod ideal, rhodiola ar trebui să fie luată cu aproximativ 15 minute înainte de mese. Dozele mai mari trebuie împărțite în două pentru a ajuta la absorbție (cum ar fi o doză înainte de micul dejun și una înainte de cină).
– Conform practicilor străvechi ale medicinei tradiționale chineze și ale medicinei ayurvedice, ierburile, rădăcinile și ciupercile sunt absorbite mai bine atunci când sunt luate împreună cu o „plantă care încălzește” (cum ar fi piper negru sau ardei) și cu o grăsime sănătoasă. Amestecurile de suplimente de Rhodiola care conțin aceste tipuri de ingrediente pot fi absorbite mai eficient, deși acest lucru nu a fost studiat în detaliu.
👉 Cum se prepară ceaiul de Rhodiola rosea:
– O altă modalitate de a beneficia de rhodiola este să bei ceai de Rhodiola rosea , folosit în mod tradițional pentru a ajuta la calmarea nervilor, la reducerea anxietății și la promovarea unui somn odihnitor. Pentru a pregăti ceaiul de rodiola, va trebui mai întâi să achiziționați rădăcini de rodiolă care au fost uscate și măcinate.
– Începeți prin a înmuia aproximativ cinci grame de rădăcini de rodiola în apă. Asigurați-vă că apa nu este foarte fierbinte. Pentru cele mai bune rezultate, înmuiați planta timp de aproximativ patru ore.
– Pentru a accelera acest proces, puteți folosi și tincturi de rodiolă și extract lichid, care pot fi adăugate în apă caldă cu lămâie sau alt ceai de plante, precum mușețel sau ceai verde.
👉 Efecte secundare și precauții
Sa constatat că Rhodiola este în general bine tolerată de majoritatea oamenilor și, conform unor studii, este mai puțin probabil să provoace efecte secundare decât medicamentele eliberate pe bază de rețetă, cum ar fi antidepresivele. Acestea fiind spuse, atunci când rhodiola este luată pe cale orală, poate provoca efecte secundare, cum ar fi amețeli temporare și gură uscată. Dacă aceste reacții adverse persistă, ar trebui să încetați să luați rhodiola.
Dacă luați deja medicamente și sunteți interesat să încercați rhodiola ca alternativă, cel mai bine este să discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră înainte de a opri orice medicament.
Niciun comentariu