Substantele active din traista-ciobanului ii confera proprietati astringente, antiseptice, hemostatice, cicatrizante, tonice, diuretice, antiscorbutice si antiinflamatoare.
Traista ciovanului este o planta anuala sau bianuala, care creste pe langa drumuri, gradini, locuri cultivate si necultivate. Primavara da nastere la o rozeta de frunze, din mijlocul carora pleaca tulpina. Si tulpina si frunzele sunt acoperite de peri. Florile sunt mici, albe, dispuse in inflorescente terminale. Fructul este o silicula triunghiulara si seamana cu o traista, de unde si numele. Infloreste de primavara pana toamna. Recoltarea se face in timpul infloririi si se usuca.
Traista-ciobanului contine:
– colina si acetilcolina cu efect de stimulare a contractiilor musculaturii netede a tubului digestiv, uterului si vezicii urinare;
– taninuri cu efect cicatrizant si antihemoragic;
– flavonozide cu actiune diuretica si antiinflamatorie;
– saponozide cu efect diuretic;
– rasini;
– alcaloizi;
– saruri de potasiu;
– acid fumaric cu actiune antitumorala;
– vitaminele B1, B2 si C.
Traista ciobanului este cunoscuta pentru calitatile ei curative inca din antichitate, cand era folosita ca laxativ si afrodisiac. A fost, deasemenea, intrebuintata in Evul Mediu, dupa care a fost uitata de medicina clasica pana in perioada anilor ‘40 cand i-au fost descoperite proprietatile hemostatice. Desigur, in toata aceasta perioada de “uitare” a fost permanent utilizata in medicina populara ca si tonic uterin, hemostatic si cicatrizant.
Stimulant
Traista ciobanului ajuta la accelerarea functionarii tesuturilor, oferind mai multa energie si este, prin urmare, ocazional recomandata ca tonic general.
Beneficii cardiovasculare
Traista ciobanului este o planta care stimuleaza si ajuta la normalizarea circulatiei, regleaza actiunea inimii si ajuta la corectarea tensiunii articulare ridicate sau scazute.
Ca si vascul, traista-ciobanului este o planta medicinala care regleaza circulatia sangelui. De aceea, se recomanda atat in hipertensiune cat si in hipotensiune arteriala, cu rezultate dintre cele mai bune. Se beau cate doua cesti de ceai pe zi si tratamentul se intrerupe cand se normalizeaza circulatia sangelui.
Diuretic
Ceaiul preparat din traista ciobanului creste fluxul de urina, ajutand la curatarea sistemului urinar. Poate fi utilizat ca tratament al abceselor si starilor ulcerate ale vezicii urinare si a ureterelor, iritarea tractului urinar provocata de acidul uric, fosfati sau carbonati insolubili.
Menstruatie
In cazul menstruatiilor abundente, se beau, zinic doua cesti de ceai timp de opt, zece zile inainte de venirea ciclului. Peste o lingurita cu varf de planta bine uscata si maruntita se toarna o cana de apa fierbinte si se lasa la infuzat cateva minute. Ceaiul se recomanda si la pubertate pentru reglarea ciclului.
De asemenea, ceaiul se recomanda si in timpul menopauzei, cate doua cesti zilnic, pe parcursul a patru saptamani, cu pauza de trei saptamani si iar patru saptamani de ceai.
Retete medicinale de preparare:
» infuzie: o lingura de floare uscata la 200 ml de apa clocotita; se infuzeaza 10 minute, se strecoara, se indulceste si se bea unul-doua ceaiuri pe zi, cu 30 de minute inainte de mese, in cazul hemoragiilor nazale, stomacale si intestinale.
» cataplasme: dintr-un pumn de planta proaspata, inmuiata in apa fierbinte si aplicate calde, in tifon, pe sani inflamati si durerosi la femei care alapteaza.
» tinctura: se prepara din 200 g de planta la 500 ml de alcool de 40 de grade; se pune intr-o sticla bine astupata si se lasa la macerat 10 zile. Se foloseste la masarea pielii, de 3-4 ori pe zi, in caz de atrofie musculara sau a membrelor;
» decoct: din 4-5 grame de planta uscata la 200 ml de apa rece; se fierbe 5 minute, se lasa la infuzat 10 minute, se strecoara şi se iau cate trei linguri, de trei ori pe zi, contra hemoragiilor (uterine, pulmonare si stomacale), litiaza renala.
» vin medicinal: din 180 de grame de planta uscata la un litru de vin alb; se pune la macerat 10 zile, se strecoara si se ia cate o lingura la interval de o ora contra hemoragiilor uterine si intestinale si in durerile de stomac.
» bai de sezut: se ia 100 g de planta uscata si se pun peste noapta la macerat in apa rece. A doua zi extractul obtinut se incalzeste si se face baia de sezut in asa fel incat apa sa acopere rinichii. Baia dureaza 20 minute.
Atentie! Administrata in doze mari, traista ciobanului provoaca palpitatii.
Consumul de traista ciobanului in stare cruda produce o crestere rapida a leucocitelor fapt ce se traduce la copii mici prin aparitia febrei fara existent unei cause infectioase.
Persoanele care sufera de hipertiroidie, de hipocorticism sau de litiaza urinara oxalica, este bine sa evite utilizarea preparatelor pe baza de traista ciobanului..
Principiile din planta interactioneaza in mod negativ cu anticoagulantele, cu anticonceptionalele si cu corticoterapia.
Este contraindicate administrarea plantei in caz de insomnia cronica, hiperexcitabilitate nervoasa sau sexuala, epilepsie, boala lui Parkinson, depresie, deoarece se comporta ca un excitant nervos usor.
Este contraindicata femeilor insarcinate deoarece stimuleaza contractiile uterine si pot provoca avort.
Sursa: www.healthbenefitstimes.com
Niciun comentariu