Apa alcalina este diferita de apa obisnuita de baut datorita nivelului pH-ului sau. Nivelul pH-ului este un numar care masoara cat de acida sau alcalina este o substanta pe o scara de la 0 la 14. De exemplu, ceva cu un pH de 1 este foarte acid, si ceva cu un pH de 13 este foarte alcalin.
Apa alcalina are un pH mai ridicat decat apa obisnuita. Din acest motiv, aceasta neutralizeaza acidul din corp. Apa normala are, in general, un pH neutru de 7. Apa alcalina are, de obicei, un pH de 8 sau 9.
Unii cercetatori afirma ca aceasta apa ajuta la incetinirea procesului de imbatranire, la reglarea nivelului pH-ului din corp si la prevenirea bolilor cronice cum ar fi cancerul.
Apa alcalina actioneaza precum un antioxidant, neutralizand radicalii liberi. Aceasta neutralizeaza in mod eficient si blocheaza actiunea negativa a radicalilor liberi. In plus, transforma radicalii liberi in oxigen pe care corpul il poate utiliza pentru a produce energie. Celulele canceroase nu pot supravietui intr-un mediu oxigenat, alcalin.
Exista cateva studii care sugereaza ca apa alcalina poate fi utila pentru anumite conditii.
De exemplu, un studiu din 2012 a constatat ca bautul apei alcalinei cu un pH de 8,8 poate ajuta la dezactivarea pepsinei, care este principala enzima care provoaca reflux acid.
Un alt studiu a aratat ca bauturile alcaline pot avea beneficii pentru persoanele care au hipertensiune arteriala, diabet zaharat si colesterol ridicat.
Un studiu mai recent care a inclus 100 de persoane a constatat o diferenta semnificativa in viscozitatea sangelui dupa consumarea de apa cu un pH ridicat comparativ cu apa obisnuita dupa un antrenament intens. Viscozitatea este masurarea directa a fluxului sanguin prin vase. Cei care au consumat apa cu un pH ridicat au redus viscozitatea cu 6,3%, comparativ cu 3.36% cu apa potabila standard purificata. Asta inseamna ca sangele curgea mai eficient la cei care au baut apa alcalina. Aceasta poate duce la cresterea debitului de oxigen in intregul corp.
Cu toate acestea, este nevoie de mai multa cercetare dincolo de aceste studii mici.
Apa alcalina are capacitatea de a alcaliniza, sprijinind astfel functionarea corecta a organismului, putand fi implicata intr-o serie de procese: eliminarea reziduurilor, buna functionare a sistemului digestiv, neutralizare, asigurarea nivelului optim de fluide, implicit al unui nivel corespunzator de hidratare.
Cercetatorii sunt de parere ca apa alcalina mai ofera si alte beneficii pentru sanatate, cum ar fi:
– proprietati anti-imbatranire (prin intermediul antioxidantilor lichizi care se absorb mai rapid in corp)
– proprietati de curatare a colonului
– sprijinul sistemului imunitar
– hidrateaza pielea si o mentine sanatoasa
– proprietati de dezintoxicare
– pierdere in greutate
– proprietati anti-cancerigene
Este recomandat consumul apei alcaline in conditii de efort fizic intens, deoarece aciditatea care rezulta in urma activitatii musculare intense accentueaza senzatia de oboseala, iar prin alcalinizare aceasta este inlaturata.
Atentie! Desi apa alcalina este considerata sigura, aceasta poate produce cateva efecte secundare. Cateva efecte nedorite ale apei alcaline includ scaderea aciditatii stomacale naturale, care ajuta la distrugerea bacteriilor si impiedica alti agenti patogeni de a intra in sange.
Daca aveti probleme cu functionarea rinichilor, alcalinizarea excesiva a organismului va determina acumularea anumitor minerale si va ingreuna functionarea corecta a acestora. Dar nu PH-ul apei este responsabil, ci mineralele. Nu apa in sine, ci o conditie interna pre-existenta, dar nedescoperita, a determinat aceasta situatie. De aceea, este important ca, atunci cand se manifesta un dezechilibru, sa fie cautata si analizata cauza, sursa.
In plus, un exces de alcalinitate in organism poate cauza probleme gastro-intestinale si iritatii ale pielii. Prea multa alcalinitate poate agita pHul normal al organismului, ducand la alcaloza metabolica, o afectiune care poate produce urmatoarele simptome: greata, varsaturi, tremurul mainii, furnicaturi in extremitati sau fata si confuzie. Alcalza poate provoca o scadere a calicului in organism, care poate afecta sanatatea oaselor. Cu toate acestea, cea mai frecventa cauza a hipocalcemiei nu este cauzata de apa alcalina, ci de a avea o glanda paratiroida subactiva.
Niciun comentariu