Beta-glucan – Fibra care susține sănătatea inimii, intestinelor și imunității – surse alimentare și precauții

0

Deși toate alimentele bogate în fibre au anumite avantaje de oferit, unele se remarcă datorită tipurilor specifice de fibre pe care le oferă. Un tip de fibre numit beta glucan, care se găsește în alimente precum ovăz și orz, este asociat cu o cantitate impresionantă de avantaje pentru sănătate – cum ar fi protecția împotriva sindromului metabolic, a problemelor cardiovasculare și a obezității.
👉 Ce este Beta Glucan?
Beta glucanul (adesea numit β-glucan sau BG) este un polimer de glucoză (sau zahăr) care se găsește în pereții celulari ai anumitor plante, bacterii, ciuperci și drojdii. Veți găsi acest tip de fibre în alimente, inclusiv cereale integrale, ciuperci, drojdii și alge.
Beneficiile beta glucanului se datorează faptului că este o fibră solubilă și fermentabilă. Fibrele solubile au efecte precum întârzierea golirii gastrice, încetinirea absorbției glucozei, absorbția particulelor de colesterol și stimularea celulelor imune din intestin.
👉 Beneficii pentru sănătate
Care sunt beneficiile beta-glucanului (BG)?
•Îmbunătățește controlul glicemiei și protejează împotriva rezistenței la insulină / diabet de tip 2
•Îmbunătățește nivelul colesterolului și tensiunea arterială
•Reduce riscul de obezitate din cauza sațietății
•Susține sistemul imunitar (având capacitatea de a vă apăra împotriva anumitor tipuri de cancer, infecții și viruși)
•Tratează afecțiunile pielii, cum ar fi dermatita, eczemele, ulcerele, rănile și ridurile
•Scade oboseala cauzată de afectarea funcției imune sau de stresul fizic / emoțional
Iată mai multe despre cele mai cercetate beneficii:
1. Poate ajuta la îmbunătățirea toleranței la glucoză
Cercetările au demonstrat că există multe beneficii potențiale ale beta glucanului, dar experții recomandă alimentele bogate în beta glucani cel mai mult pentru controlul glicemiei și efectele de scădere a lipidelor.
Studiile sugerează că consumul de alimente cu BG poate ajuta la reducerea riscului de intoleranță la glucoză datorită capacității lor de a încetini absorbția glucozei (sau zahărului) după ce ați mâncat o masă care conține carbohidrați.
Există dovezi că o dietă bogată în fibre care include beta glucan și alte forme de fibre este invers asociată cu dezvoltarea diabetului de tip 2.
Cei care au deja diabet sau sindrom metabolic pot beneficia de consumul acestui tip de fibre deoarece pot reduce nevoia de insulină (în funcție de individ și de dieta lor generală).
2. Sprijină sănătatea cardiovasculară
Un studiu din 2013 publicat în Nutrients explică:
“Anumite fibre de cereale au fost studiate mai mult decât altele și oferă un sprijin mai mare pentru încorporarea lor într-o dietă sănătoasă. β-glucanul din ovăz sau orz, sau o combinație de ovăz integral și orz și fibre solubile din psyllium reduce riscul bolilor coronariene.”
Există o mulțime de dovezi care indică faptul că beta-glucanul are potențialul de a ajuta la reducerea colesterolului total și a lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL sau colesterolul „rău”). Majoritatea studiilor au constatat că consumul de 3 până la 10 grame pe zi are cele mai multe efecte, mai ales atunci când BG este consumat ca parte a unei diete sănătoase care include alimente întregi, neprelucrate.
3. Poate stimula sațietatea și poate ajuta la pierderea în greutate
Cercetările indică faptul că 4 până la 7 grame pe zi de beta glucan poate duce la reducerea foamei și poate ajuta la pierderea în greutate. Un studiu a constatat că 7 grame pe zi de BG pe parcursul a 12 săptămâni a ajutat bărbații supraponderali să-și reducă masa corporală, circumferința taliei și nivelurile de grăsime viscerală.
4. Poate avea efecte de stimulare a imunității
Potrivit unor cercetări emergente, BG-urile pot avea capacitatea de a spori apărarea patogenă a celulelor imune, ceea ce înseamnă că pot apăra împotriva afecțiunilor precum răceli, gripa, infecțiile tractului respirator, alergii și multe altele.
O mare parte din cercetările existente privind BG s-au concentrat asupra tipurilor găsite în ciupercile medicinale, numite polizaharide legate de proteine (PSK), care s-a dovedit că ajută la protejarea împotriva mai multor tipuri de cancer.
Astăzi, BG este chiar utilizat pentru a sprijini recuperarea în lupta cu cancerul atunci când pacienții utilizează imunoterapie și alte tratamente pentru cancer. De exemplu, medicii pot oferi pacienților BG intravenos pentru a-și spori sistemul imunitar atunci când se luptă cu cancerul, HIV / SIDA sau se recuperează după o intervenție chirurgicală.
Unii experți consideră că beta-glucanii în doze concentrate (nu din surse alimentare) pot stimula răspunsurile imune care afectează celulele canceroase și ajută la prevenirea creșterii tumorilor. În timp ce rezultatele cercetării par a fi promițătoare până acum, multe cercetări privind utilizarea BG pentru prevenirea / tratamentul bolilor rămân încă de făcut.

👉 Cum funcționează beta-glucanul?
Experții consideră că există diferite forme de beta glucan găsite în diferite alimente. Fiecare tip poate funcționa oarecum diferit, deși în general au mecanisme de acțiune și efecte similare.
Ca polizaharidă și fibră solubilă, se crede că BG reglează sistemul imunitar pe măsură ce trece prin tractul intestinal și interacționează cu celulele imune. Poate determina sistemul imunitar să creeze mai multe substanțe chimice care ajută la prevenirea infecțiilor.
Se pare că funcționează parțial prin stimularea funcțiilor imune, cum ar fi activarea monocitelor / macrofagelor și producția crescută de imunoglobulină, celule NK și celule T ucigătoare.
BG este, de asemenea, o fibră vâscoasă, la fel ca și alte forme de fibre. Aceste fibre pot forma o substanță asemănătoare gelului în intestinul subțire, care întârzie absorbția zahărului și a nutrienților după o masă, ducând la efecte pozitive asupra nivelului de glucoză din sânge.
În interiorul intestinului există bacterii care determină fermentarea BG și producerea acizilor grași cu lanț scurt. Acest lucru ajută la descompunerea glicogenului de către ficat și ajută la reglarea metabolismului glucozei, oferind protecție împotriva rezistenței la insulină.
Un alt mod în care funcționează BG este prin prevenirea absorbției colesterolului din alimente în stomac și intestine. Acest lucru poate avea efecte pozitive asupra nivelului ridicat de colesterol, deși nu este clar dacă influențează nivelul trigliceridelor.
👉 Surse alimentare
Care este cea mai bună sursă de beta glucan?
•Cerealele integrale, cum ar fi orz, ovăz / tărâțe de ovăz, grâu integral / dur, secară, porumb și sorg  – orzul este considerat de mulți ca fiind o sursă de top, urmat de fulgi de ovăz;
•Anumite tipuri de ciuperci, în special „ ciuperci medicinale ” – exemple includ Coriolus versicolor (cunoscut și ca yun zhi), reishi , shiitake, maitake și altele;
•Drojdii, cum ar fi drojdia Baker;
•Algele marine, cum ar fi algele brune și algele Euglena;
•Fasole, mazăre, linte;
•Într-o măsură mai mică, legumele și fructele, inclusiv broccoli, cartofi dulci, vinete, mere, căpșuni și prune uscate.
❗️Riscuri și efecte secundare
Fie că este consumat din alimente sau suplimente, încă nu se știe pe deplin cum beta-glucanii pot afecta persoanele cu sisteme imune compromise sau boli autoimune (cum ar fi bolile inflamatorii intestinale, lupusul etc.).
Care sunt efectele secundare ale beta-glucanului? Consumul excesiv poate duce la probleme digestive, reacții cutanate dacă este aplicat local și alte reacții.
Efectele secundare pot include:
•Erupții cutanate
•Interacțiuni cu medicamente care afectează sistemul imunitar
•Când se administrează prin injecție, frisoane, febră, durere la locul injectării, cefalee, dureri de spate și articulații, greață, vărsături, diaree, amețeli, tensiune arterială crescută sau scăzută, înroșire, erupții cutanate, oboseală, scăderea numărului de celule albe din sânge și urină crescută.
Dacă luați orice medicamente care vă afectează sistemul imunitar, asigurați-vă că vorbiți cu medicul dumneavoastră înainte de a completa tratamentul cu beta-glucan, deoarece acesta poate scădea eficacitatea acestor medicamente.

Niciun comentariu

Nu ratați!