Organismele modificate genetic (OMG), sunt supuse multor controverse. Multi spun ca nu au un impact negativ asupra sanatatii noastre, altii au o parere diametral opusa. Haideti sa vedem ce dovezi avem din punct de vedere stiintific.
Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA (USDA), semințele OMG sunt folosite pentru a planta peste 90% din porumbul, bumbacul și soia cultivate în Statele Unite. In Uniunea Europeana cultivarea de organisme modificate genetic este ilegala, dar nu si importurile de OMG sau produse ce contin OMG, ceea ce înseamnă că multe dintre alimentele pe care le consumi probabil conțin OMG.
Deși cele mai notabile organizații și cercetări sugerează că alimentele OMG sunt sigure și durabile, unii oameni susțin că pot dăuna sănătății și mediului.
Ce sunt OMG-urile?
„OMG”, care înseamnă organism modificat genetic, se referă la orice organism al cărui ADN a fost modificat folosind tehnologia ingineriei genetice.
În industria alimentară, culturile OMG au avut gene adăugate la ele din diferite motive, cum ar fi îmbunătățirea creșterii lor, conținutul nutrițional, durabilitatea, rezistența la dăunători și ușurința agriculturii.
Deși este posibil să se ofere în mod natural alimentelor trăsături dorite prin reproducere selectivă, acest proces durează multe generații. De asemenea, crescătorii pot lupta pentru a determina ce modificare genetică a dus la o nouă trăsătură.
Modificarea genetică accelerează semnificativ acest proces prin utilizarea tehnicilor științifice care oferă plantei trăsăturile specifice dorite.
De exemplu, una dintre cele mai frecvente culturi modificate genetic este porumbul Bt, care este modificat genetic pentru a produce toxina Bt insecticidă . Prin producerea acestei toxine, porumbul este capabil să reziste dăunătorilor, reducând nevoia de pesticide.
Culturile OMG sunt incredibil de comune în Statele Unite, cel puțin 90% din soia, bumbac și porumb sunt cultivate prin tehnici genetice. Dupa cum am mai spus la inceputul articolului, in Uniunea Europeana sunt interzise culturile de hibrizi sau OMG dar in general, la nivel global, marii producatori de porumb, soia si bumbac folosesc versiuni modificate genetic.
De fapt, se estimează că până la 65% din alimentele din supermarketuri conțin ingrediente care provin din culturi modificate genetic.
În timp ce culturile OMG fac agricultura mult mai ușoară, există o anumită îngrijorare cu privire la efectele lor potențiale asupra mediului și siguranța lor pentru consumul uman – în special în jurul bolilor și alergiilor.
Cu toate acestea, Food and Drug Administration (FDA), Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) și USDA susțin că OMG-urile sunt sigure pentru consumul uman și animal.
Avantajele alimentelor OMG
Alimentele OMG pot oferi mai multe avantaje pentru cultivator și consumator.
Pentru început, multe culturi OMG au fost modificate genetic pentru a exprima o genă care le protejează împotriva dăunătorilor și insectelor.
De exemplu, gena Bt este de obicei concepută genetic în culturi precum porumb, bumbac și soia . Provine de la o bacterie naturală cunoscută sub numele de Bacillus thuringiensis .
Această genă produce o proteină toxică pentru mai mulți dăunători și insecte, ceea ce conferă plantelor OMG o rezistență naturală. Ca atare, culturile OMG nu trebuie să fie expuse la pesticide dăunătoare cât mai des.
De fapt, o analiză a 147 de studii din 2014 a constatat că tehnologia OMG a redus consumul de pesticide chimice cu 37% și a crescut randamentul culturilor cu 22%.
Alte culturi OMG au fost modificate cu gene care îi ajută să supraviețuiască condițiilor stresante, cum ar fi secetele, și să reziste la diverse boli, ceea ce duce la un randament mai mare pentru fermieri.
Împreună, acești factori contribuie la reducerea costurilor pentru fermieri și consumatori, deoarece permite un randament și o creștere mai mare a culturilor prin condiții mai dure.
În plus, modificarea genetică poate crește valoarea nutritivă a alimentelor. De exemplu, orezul bogat în beta-caroten, denumit și orez auriu, a fost dezvoltat pentru a ajuta la prevenirea orbirii în regiunile în care dietele locale sunt foarte scăzute în vitamina A.
Mai mult, modificarea genetică poate fi utilizată pur și simplu pentru a îmbunătăți aroma și aspectul alimentelor, cum ar fi mărul care nu se oxidează.
În plus, cercetările actuale sugerează că alimentele OMG sunt sigure pentru consum.
Siguranță și îngrijorări
Deși cercetările actuale sugerează că alimentele OMG sunt sigure, există o anumită îngrijorare cu privire la impactul lor asupra siguranței pe termen lung și asupra mediului.
Iată câteva dintre principalele preocupări legate de consumul de OMG:
Alergii
Există o anumită îngrijorare că alimentele OMG pot declanșa o reacție alergică.
Acest lucru se datorează faptului că alimentele OMG conțin gene străine, așa că unii oameni își fac griji că adăpostesc gene de la alimente care pot determina o reacție alergică .
Un studiu de la mijlocul anilor 1990 a constatat că adăugarea unei proteine din nuci de Brazilia în soia modificata genetic ar putea declanșa o reacție alergică la persoanele sensibile la nucile de Brazilia. Cu toate acestea, după ce oamenii de știință au descoperit acest lucru, au abandonat rapid acest aliment modificat genetic.
Deși preocupările alergice sunt valabile, nu există în prezent raporturi privind reacțiile alergice la alimentele cu OMG.
Potrivit FDA, cercetătorii care dezvoltă alimente OMG efectuează teste pentru a se asigura că alergenii nu sunt transferați de la un aliment la altul.
În plus, cercetările au arătat că alimentele cu OMG nu sunt mai probabile să declanșeze alergii decât omologii lor care nu sunt OMG.
Cu toate acestea, dacă aveți o alergie la soia , atât produsele OMG, cât și produsele nemodificate vor provoca o reacție alergică.
Cancerul
În mod similar, există o preocupare comună pentru că alimentele cu OMG pot ajuta evoluția cancerului.
Deoarece cancerul este cauzat de mutațiile ADN-ului, unii oameni se tem că consumul de alimente cu gene adăugate vă poate afecta ADN-ul.
Această îngrijorare poate proveni parțial dintr-un studiu pe șoareci, care a legat aportul de OMG la un risc mai mare de tumori și moarte timpurie. Cu toate acestea, acest studiu a fost retras mai târziu, deoarece a fost prost conceput.
În prezent, nicio cercetare umană nu leagă aportul de OMG cu cancerul.
Societatea Americană de Cancer (ACS) a afirmat că nu există dovezi care să lege legătura de alimente cu OMG de un risc crescut sau scăzut de cancer.
La fel, nu există studii umane pe termen lung. Astfel, este nevoie de mai multe cercetări umane pe termen lung pentru a fi siguri ca este sau nu asa.
Alte probleme de mediu și sănătate
Deși culturile OMG sunt convenabile pentru fermieri, există probleme de mediu.
Majoritatea culturilor OMG sunt rezistente la erbicide. Aceasta înseamnă că fermierii pot folosi erbicide fără teamă ca acesta să dăuneze propriilor lor culturi.
Cu toate acestea, un număr tot mai mare de buruieni au dezvoltat rezistență la erbicid de-a lungul timpului. Acest lucru a dus la pulverizarea și mai mare a erbicidelor asupra culturilor pentru a ucide buruienile rezistente, deoarece acestea pot afecta recolta de culturi.
Mai multe erbicide ce au ca ingrediant activ glifosat sunt supuse controverselor, deoarece studiile efectuate pe animale și epruveta l-au legat de diferite boli.
Cu toate acestea, o revizuire a mai multor studii a concluzionat că cantitățile mici de glifosat prezente pe alimentele cu OMG sunt sigure pentru consumul uman.
Culturile OMG permit, de asemenea, mai puține aplicații de pesticide, ceea ce este pozitiv pentru mediu.
Acestea fiind spuse, este necesară o cercetare umană mai amănunțită pe termen lung.
Cum se pot identifica alimentele OMG
Deși alimentele OMG par sigure pentru consum, unii oameni doresc să le evite. Totuși, acest lucru este dificil, deoarece majoritatea alimentelor din supermarketul dvs. sunt preparate cu ingrediente din culturile OMG.
Culturile OMG cultivate și vândute, la nivel global, includ porumb, soia, rapiță, sfeclă de zahăr, lucerna, bumbac, cartofi , papaia, dovlecei de vară și câteva soiuri de mere.
Legislația din Romania prevede ca producătorii sau importatorii trebuie sa specifice pe etichetele produselor dacă conțin OMG-uri.
De asemenea, în Uniunea Europeană (UE), alimentele cu mai mult de 0,9% ingrediente OMG trebuie să enumere „modificate genetic” sau „produse din cultura modificată genetic”. Pentru alimentele fără ambalaj, aceste cuvinte trebuie să fie listate în apropierea articolului, cum ar fi pe raftul supermarketului.
Dupa cum am menționat și mai sus, în Uniunea europeana este ilegala cultivarea organismelor modificate genetic (OMG) sau a hibrizilor, dar este legal importul de produse ce conțin OMG-uri.
Datorita faptului ca nu exista studii care sa ateste ca OMG-urile sunt sigure pentru consumul uman pe termen lung și mai ales datorita faptului ca OMG-urile si produsele cu OMG conțin, cel mai probabil, cantități dăunătoare de erbicide, este cel mai bine sa va feriți de astfel de produse. Puteți face asta citind cu atenție eticheta produselor sau încercați sa cumpărați produse ce sunt făcute și cultivate în Romania, ajutați astfel și economia locala.
Niciun comentariu