Ceai de arnica – beneficii, proprietati si contraindicatii

0

Arnica, cunoscuta si sub numele de „planta antisoc”, reprezinta un adjuvant excelent in prevenirea si tratarea unora dintre cele mai frecvente afectiuni: boli de inima, laringita, depresie, artrita, infectii, traumatisme fizice etc. Pe cat de multe efecte benefice are asupra sanatatii, arnica prezinta si cateva efecte secundare de care trebuie sa tii cont inainte de a bea ceaiul!
Compusii activi continuti de arnica sunt:  uleiuri volatile, carotenoizi, flavornoizi si alcoolul triterpenic. Radacinile sale contin ulei volatil, acid caffeic, inulina, timolul si zaharoza. Florile de arnica sunt bogate in ulei esential, flavonoide, carotenoizi, acizi organici, taninuri, fitosteroli, acizi organici, dar si saruri minerale si vitaminele B1, B2, C si E.
Arnica are proprietati antiseptice, antiinflamatoare, antibacteriene, decongestive si antifungice. De asemenea, stimuleaza formarea tesuturilor granulare si, astfel, accelereaza procesul de vindecare. Aceasta elimina micro-organisme si impiedica multiplicarea bacteriilor si ciupercilor patogene.
Imbunatateste imunitatea
Ceaiul de arnica are proprietati antibacteriene si antivirale si este capabil sa intareasca sistemul imunitar, reducand astfel reactiile alergice.
Aceasta planta are proprietati imunostimulente foarte puternice. Ea stimuleaza imunitatea la nivelul gatului si a cailor respiratorii superioare, imbunatateste circulatia, incalzeste extremitatile si creeaza o stare de confort fizic. Se poate consuma ceaiul dar si tinctura.
Imgrijirea parului
Atunci cand se aplica local pe scalp, ceaiul de arnica protejeaza impotriva conditiilor inflamatorii, cum ar fi matreata si poate ajuta la reducerea caderii parului.
Ingrijirea pielii
Ceaiul de arnica reduce aspectul cicatricilor, acneei si petelor. De asemenea, ajuta la tratarea conditiilor de piele, cum ar fi eczema, care provoaca mancarime si iritatii.

Reudce durerea
Aplicat local, acest ceai ajuta la vindecarea ranilor si la tratarea inflamatiilor. Organizatia Mondiala a Sanatatii a recunoscut faptul ca arnica este una dintre putinele plante care are proprietati antiinflamatoare datorita helenalinei din ea, dar si a flavonoidelor care intaresc vasele de sange.
Amelioreaza stresul
Ceaiul de arnica are proprietati linistitoare care iti ajuta corpul si mintea sa se relaxeze.
Atentie! La fel ca orice alta planta medicinala, arnica trebuie administrata cu precautie, conform indicatiilor unui fitoterapuet sau recomandarilor inscrise pe ambalaj. Orice depasire a dozei uzuale recomandate sau administrarea necorespunzatoare a ceaiului poate duce la aparitia hemoragiilor gastrice, a senzatiei de greata, diareei, ametelii si chiar la paralizie. Ceaiul este contraindicat femeilor insarcinate, celor care alapteaza sau copiilor sub 3 ani.

Niciun comentariu

Nu ratați!