Pana acum ati auzit probabil despre beneficiile ceaiului verde. Se spune ca o ceasca sau doua pe zi micsoreaza tensiunea arteriala, atenueaza inflamatia, reduc riscul bolilor de inima si chiar imbunatateste memoria. Alte tipuri de ceai, cum ar fi cel negru, de papadie sau hibiscus sunt, de asemenea, bine cunoscute pentru beneficiile lor. Dar ceaiul alb?
Ceaiul alb este adesea neglijat in favoarea mai multor soiuri de ceai. Cu toate acestea, contine la fel de multe – daca nu chiar mai multe – beneficii pentru sanatate si ofera o aroma unica dulce.
Acest ceai contine un profil nutritional comparabil cu ceaiul verde si este asociat cu sanatatea creierului, sanatatea reproductiva si orala, scaderea colesterolului si arderea crescuta a grasimilor.
Ceaiul alb se face din frunzele plantei Camellia sinensis. Aceasta este aceiasi planta care este folosita pentru a face alte tipuri de ceai, cum ar fi ceaiul verde sau negru. Este recoltat in principal in China, dar este produs si in alte regiuni, cum ar fi Thailanda, India, Taiwan si Nepal. Este recoltat in timp ce planta este inca tanara, ducand la o aroma foarte distincta, usor dulceaga.
1. Bogat in antioxidanti
Ceaiul alb este incarcat cu antioxidanti, care ajuta in lupta impotriva radicalilor liberi nocivi si contracareaza stresul oxidativ. Acesti compusi benefici au dovedit chiar ca reduc riscul bolilor cronice cum ar fi boala coronariana, cancerul si diabetul.
Unele cercetari, precum cele publicate in Jurnalul Stiintelor Alimentatiei, efectuate la Departamentul de Stiinte Biologice de la Colegiul Lehman, au constatat ca ceaiul alb si cel verde contin niveluri comparabile de antioxidanti si polifenoli.
2. Imbunatateste sanatatea orala
Ceaiul alb contine multi compusi care ar putea contribui la promovarea sanatatii orale. Acesti compusi pot ajuta la reducerea formarii placilor prin blocarea cresterii bacteriilor.
3. Amplifica arderea grasimilor
Cercetarile au constatat ca ceaiul alb contine numeroase catechine. Acestea sunt compusi ai plantelor cu proprietati antioxidante care ajuta la arderea grasimilor si dau un impuls metabolismului. Un studiu publicat in revista “Nutritie si metabolism”, a aratat ca extractul de ceai alb a provocat o defalcare a celulelor grase si a impiedicat formarea de celule noi de grasime. Alte alimente cu acelasi efect sunt: grapefruit, cirese, ulei de nuca de cocos.
4. Poate ucide celulele canceroase
Datorita concentratiei ridicate de antioxidanti, unele studii au constatat ca ceaiul alb ar putea sa ajute la combaterea cancerului.
Un studiu publicat in Cancer Prevention Research a tratat celulele cancerului pulmonar cu extract de ceai alb, constatandu-se ca este capabil sa ucida celulele canceroase. Un alt studiu efectuat la Universitatea Malaya din Malaezia a aratat ca extractul de ceai alb a fost capabil sa opreasca celulele cancerului de colon sa se raspandeaasca si sa protejeze celulele sanatoase impotriva daunelor.
Alte plante cu nivel ridicat de antioxidanti includ ghimbir, turmeric si frunzele verzi.
5. Imbunatateste sanatatea reproductiva
Multiple studii au aratat ca ceaiul alb poate contribui la promovarea sanatatii reproducerii si la cresterea fertilitatii, in special la barbati.
6. Protejeaza sanatatea creierului
Cercetarile arata ca ceaiul alb poate ajuta la protejarea sanatatii creierului datorita continutului ridicat de catehina. Ceaiul alb contine un profil antioxidant similar cu ceaiul verde, care s-a dovedit a imbunatati functia cognitiva la varstnici si reduce riscul declinului cognitiv.
7. Inima sanatoasa
Flavonoidele gasite in diverse produse alimentare, cum ar fi ceai alb, ceai verde, fructe si legume este asociat cu un risc scazut de tulburari cardiovasculare. Flavonoidele ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Reduce riscul de accidente vasculare cerebrale si ajuta la mentinerea tensiunii arteriale normale.
Niciun comentariu